Kampeergerechten voor op een brandertje

Welke gerechten maakten wij deze zomer toen we aan het trekken waren met fiets en tent? We reden door Duitsland, er waren genoeg supermarkten en dit is wat we aten. Hierbij camping culinaire gids voor Duitsland!

Hoewel, culinair? Koken is niet onze hobby dus dit zijn praktische voedzame maaltijden die snel klaar te maken zijn op één brandertje in één pan. De ingrediënten kochten we bij supermarkten onderweg in Duitsland.

Kookgerei

Als snijplank gebruiken we de X-plate borden van Sea To Summit. Maar met bijvoorbeeld harde worstjes moet je wel uitkijken. Als je uitschiet met een scherp mes snij je de rand van het bord kapot. Die worstjes waren overigens zo hard dan ons lichtgewicht mesje (Rubytec Ceram keramisch zakmes) het begaf en we dit later hebben vervangen door een mesje van Opinel.

Zelf koken is altijd lekkerder

Heb je een kookpannetje met een anti-aanbaklaag, dan kun je hier ook dingen in bakken. Wij kookten op een Trangia spiritusbrander in combinatie met een Vargo Woodstove en gebruiken een hard anodized aluminium pannensetje van GSI.

Ontbijt

Het ontbijtbestond uit kleine halve-literpakjes havermelk (dit wordt niet zuur en we vinden het beter smaken dan gesteriliseerde koemelk) of een fles This Is Food met 500 calorieën*. Dit is een lactosevrije zuiveldrank, ook plantaardig te verkrijgen, in diverse smaken en met allerlei vitamines en mineralen toegevoegd. Dit combineerden we met een halve zak (voor twee personen) Kellogs crunchy muësli in diverse smaken.

Ontbijt met koffie, Kellogs en This Is Food

De donkerrode zakken van Kellogs hadden als voordeel dat ze goed hersluitbaar zijn. Het was ook de muësli die het meest calorierijk was in het schap van de supermarkt. Deze muësli kwam in verschillende smaken, onder andere red berries en choco & nuts. Niet alle zakken wegen evenveel. We kozen meestal voor de smaken in zakken van 500 gram, zoals de classic. Goed voor twee personen voor twee dagen. Voordeel van muësli boven havermout is dat het sneller klaar is en geen brandstof vereist en je hoeft geen pannetje af te wassen. Havermout kan je ook ’s nachts weken maar Dave houdt er niet van.

Broodjes van broodjesservice op camping

Soms heb je op een camping ook een broodjesservice. Als je geen beleg hebt, kan je dan dingen bestellen als een chocoladebroodje, croissants of broodjes waar al kaas of peperoni in zit.

Lunch

De lunch bestond meestal uit belegde broodjes die we kochten bij een biologische boerderijwinkel, supermarkt of een Backerei. Zo was de lunch meteen een pauze met koffie. Voor het geval dat we onderweg geen gelegenheid zouden tegenkomen, hadden we wraps bij ons, Trailbutter pindakaas, kleinverpakkingen jam en een salamiworst. De kleinverpakkingen jam kom je niet vaak tegen, wij vonden er een bij een NP-supermarkt. Het lijkt alsof in Duitsland de kleinverpakkingen een beetje in de ban zijn.

Rubytec Ceram keramisch mesje en beleg voor lunch

Toen we eenmaal de flessen van Yfood ‘This Is Food’ ontdekten, werd het helemaal makkelijk. Dit zijn drinkbare maaltijden met 500 calorieën.

Diners

Eten we thuis meestal vegetarisch of veganistisch, op vakantie gaan onze principes meestal ook even op vakantie om praktische redenen. De recepten zijn daarom slechts deels vegetarisch.

Pasta-pesto
In Duitsland kan je zakjes met 250 gram pasta krijgen, precies genoeg voor twee hongerige fietsers. We kiezen altijd de fijnere varianten met de korste kooktijd. Macaroni is eerder gaar dan bijvoorbeeld ‘penne’ of ‘fusilli’ en dat scheelt brandstof. Potje groene pesto erbij en 40 gram pijnboompitten (Pinienkerne) en je hebt een smakelijke vegetarische maaltijd.

Handige zakjes pasta van 250 gram

Linsen Eintopf
Dave heeft twee blikken Linsen-Eintopf gecombineerd met een blik goulash. Dit leverde een verassend goede combinatie op. De blikken Linsen-Eintopf zijn echt een aanrader. We kregen deze tip eens van een andere wereldfietser en we kijken altijd uit naar deze blikken als we in Duitsland fietsen.

Quinoia
Er zijn van die kant-en-klaarzakken met quinoia, die je eigenlijk alleen hoeft op te warmen. Combineer dit met doperwten en fêta. Doperwten opwarmen, afgieten, quinoia er doorheen roeren en als laatste de blokjes witte kaas toevoegen.

Pasta met tomaten-knoflooksaus
Pasta met tomaten-knoflooksaus met daarin plakjes droge worstjes. Dit zijn van die snack-worstjes die je ook zó kunt eten vanuit de verpakking. De saus is kant-en-klaar van Mirácoli. Truc met één pan is om de pasta in de saus te koken.

Pasta Mirácoli met worstjes

Pasta Puttanesca
De kant-en-klare tomaten-knofloksaus kan je ook combineren met een potje kappertjes, zwarte olijven en een rode peper voor een klassieke Pasta Puttanesca.

Couscous
Couscous kost weinig brandstof. Voor 200 gram couscous hoef je maar twee deciliter water (met een bouillonblokje) aan de kook te brengen. De bouillonblokjes in Duitsland zijn wel een stuk groter dan we in Nederland gewend zijn maar kan je doormidden snijden. Pan van het vuur, couscous erin en vijf minuten laten staan met een deksel (bord) erop. Couscous kan wat droog zijn, een scheut olie maakt het smeuïger. Wij vinden dit lekker met een vierkant blik groenten (Ratatouille à la Provençale van Bonduelle). We deden er vier bierworstjes in plakjes erbij in. Lekker. Een vegan-variant maak je met ongezouten cashewnoten.

Wraps
Wraps kun je koud eten of even opwarmen in een koekenpannetje. Zak chili-sin-carne opwarmen of een andere bonenprut, wat crème fraiche, sla, uitje in ringen en tomaatjes in schijfjes erbij en je hebt een smakelijke maaltijd.

Wraps zijn een smakelijke maaltijd met warme en koude ingrediënten

Tussendoortjes

Om aan voldoende calorieën per dag te komen deden we vaak een ‘second breakfast’ of – lunch in de vorm van appeltaart en koffie. Verder is een zak nootjes of gemixte nootjes/gedroogd fruit een gezonde caloriebom voor ’s avonds. Vaak kochten we ook nog van die eenpersoons toetjes in de supermarkt, bijvoorbeeld Alpro chocoladepudding. Dit hoeft niet gekoeld te worden.

Koffie

We drinken altijd oploskoffie van Nespresso verpakt in sticks op vakantie. Dit is uiteraard niet de meest milieuvriendelijke oplossing maar beter dan zo’n glazen pot mee te moeten nemen die veel ruimte inneemt en zwaar is. Nu is het in Duitsland moeilijk om aan deze koffie te komen, dus als we het vinden, slaan we het meteen voor een aantal dagen in. Vaak kun je wel aan 2-in-1 of 3-in-1 komen, dat is koffie met suiker of suiker en melk.

Koffie en snacks inslaan.

Als je je koffie zwart drinkt, zoals wij, is het lastig om in Duitsland oploskoffie te vinden. Alleen grotere filialen van drogist Rossmann en supermarktketens Edeka en Rewe hebben het soms. Eén keer vonden we het bij een ‘Ihre Frishmarkt’, een supermarkt met een groene huisstijl. We konden geen oploskoffie zonder suiker en melk vinden bij Lidl, Netto, K+K of Marktkauf. De variant ‘gold’ kennen ze niet in Duitsland, maar ‘classic’ is net zo lekker.

Meer ideeën voor recepten en ingrediënten vind je op de pagina Recepten van deze site.

*) Waar we omwille van de leesbaarheid calorieën schrijven, bedoelen we kilocalorieën.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s