Firepot gevriesdroogd voedsel getest

We waren laatst bij Bever in Houten (aanrader, het is de vestiging met de grootste tentenshow) toen ons oog viel op een merk gevriesdroogde maaltijden dat we nog niet hadden uitgeprobeerd: Firepot. Een weekendje later namen we dat mee om te (be)proeven.

Trouwe lezers weten dat wij een voorkeur hebben voor het merk Adventure Food. Dat merk heeft, op een paar toetjes en bijgerechten na, altijd precies 600 calorieën* en dat vinden we handig rekenen, omdat je op fietsvakanties altijd moet zorgen dat je genoeg calorieën binnen krijgt. Eet je te weinig, dan gaat de fut eruit. Bovendien zijn we dol op het Expedition Breakfast van dit merk.

Maaltijden van Firepot getest

Gedehydrateerde maaltijden zijn vooral makkelijk en licht om mee te nemen. Je hoeft alleen kokend water toe te voegen. Voor de avondmaaltijden geldt dat zelf koken natuurlijk altijd smakelijker is. Het kan dus altijd lekkerder, vandaar dat we wel eens andere dingen merken maaltijden uitproberen als we die tegenkomen.

Calorieën
Wat ons opviel is dat de Firepot-maaltijden allemaal verschillende hoeveelheden calorieën bevatte, variërend van 435 tot 610 kcal per maaltijd. We namen twee ontbijtjes mee met de veelbelovende titel ‘havermout met gekarameliseerde bananen’ met 525 kcal per verpakking en voor het avondeten werd het ‘pulled pork op de barbecue’ en ‘orzo pasta bolognese’, omdat het de maaltijden waren met de meeste calorieën, namelijk 610 en 635.

De verpakkingen bevatte duidelijke instucties en streepjes over hoeveel water er toegevoegd moest worden. Ook waren de verpakkingen makkelijk te openen en te hersluiten voor het garen. Net als bij andere maaltijden moet je er eerst een zuurstofvangzakje uitvissen. De vrolijke kleur geel van de verpakking kleurde leuk bij de tent (we hadden onze Sierra Designs Flash 3) bij ons.

Firepot-verpakking en Sierra Designs Flash 3 tent

Waar de Adventure Food maaltijden bijna allemaal altijd 8 minuten moeten garen, was dit bij de door ons uitgekozen Firepot-maaltijden 15 minuten. We hadden dus alle tijd om de verpakking te lezen. “Gezonde lichtgewicht gedeydrateerde maaltijden. Ambachtelijk bereid in het VK.” Er ontbrak inderdaad een ‘h’ in ‘gedehydrateerde’. Verder “Natuurlijke ingrediënten” en “Onze malse pulled pork is op eikenhout gerookt en langzaam gegaard op het bot. Geserveerd met een traditionele barbecuesaus, rijst en ingemaakte rode uien.” Nou, dat klonk goed, de verwachtingen waren inmiddels hoog.

Allergieën
Voor mensen met allergieën zijn er lactose- en glutenvrije varianten van Firepot-maaltijden. Er zitten geen artificiële toevoegingen in. Voor mensen met een sterk geweten is het goed om te weten dat er geen palmolie wordt gebruikt en dat er ei-vrije en veganistische varianten zijn te krijgen. Welke maaltijden geen gluten, lactose of dierlijke producten bevatten, wordt op de voorkant duidelijk aangegeven in hetzelfde kader met de naam van het gerecht en de hoeveelheid calorieën. Duidelijk.

De veganistische varianten hadden allemaal minder dan 580 calorieën, sommige zelfs maar 435 of 465 calorieën. Wij vinden dat te weinig, omdat je als buitensporter heel veel extra calorieën verbruikt. Op de site van Firepot blijkt dat er naast standaardporties ook grotere porties bestaan. Een standaard versie van de vegan ‘green gumbo’ bevat 470 kcal maar de extra grote portie bevat 700 calorieën. Bever heeft de extra grote porties niet in het assortiment maar Buitensportvoeding.nl verkoopt ze wel.

Firepot maaltijd nuttigen rechtstreeks uit de zak met een lange lepel

De prijs van een eenpersoonsmaaltijd van Firepot is 8,95 voor een normale portie en 10,95 voor de extra grote porties. Het ontbijt is verkrijgbaar in twee smaken en kost een euro minder. De avondmaaltijden van Adventure Food kosten 5,50 of 5,95 en ontbijt 3,95. Kook je een maaltijd met 100 gram pasta, een half potje pesto en 20 gram pijnboompitten dan ben je zo’n 3,25 euro kwijt (prijspeil AH, september ’22).

Referentie-inname
Een maaltijd bevat natuurlijk niet alleen calorieën. Bij het Voedingscentrum kan je informatie vinden over de referentie-innames voor volwassenen. Dat is wat je per dag nodig hebt of, in geval van zout en verzadigd vet, wat je maximaal mag binnenkrijgen voor een gezond voedingspatroon.

De volgende dagelijkse referentie-innames zijn vastgelegd voor volwassenen1.

Voedingsstoffen gram
Totale vetten 70
Koolhydraten 260
Eiwitten 50
Suikers 90
Verzadigde vetzuren 20
Zout 6

Er wordt door het Voedingscentrum uitgegaan van 2000 kcal per dag. Er wordt niet uitgegaan van iemand die veel sport, die heeft meer nodig dan de standaardhoeveelheid.

Duursporters
Zelfs als je op zoek gaat naar informatie voor sporters, vind je zelden bruikbare informatie voor vakantiefietsers. Er wordt meestal uitgegaan van een inspanning die maximaal 2,5 uur duurt. Maar: als je twee keer per week op een intensief niveau sport, heeft je lichaam al extra eiwitten nodig om te herstellen. Duursporters hebben per dag 1,4 tot 1,6 gram eiwit nodig per kilo lichaamsgewicht, terwijl dat voor mensen die niet sporten én die onder de 50 jaar zijn 0,8 g/kg/dag is. Ben je ouder dan geldt het advies voor duursporters, ook als je niet actief bent.

Gaan we uit van 1,5 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht, dan zit iemand van 67 kilo dus al op een dubbele hoeveelheid benodigde eiwitten dan in de tabel met referenentie-inname hierboven.

Pauzeren met een fles This Is Food

Wat zit er in een vegan maaltijd van Adventure Food, Yfood’s This Is Food en Firepot? We vergelijken de Mac’n’Greens van Firepot met 575 kcal omdat die het dichtste in de buurt zit van de hoeveelheid calorieën in een Adventure Food maaltijd. Hiervan kozen we de Veggie Couscous omdat deze ook veganistisch is.

This Is Food
Van This Is Food kozen we de vegan coffee, omdat we dat de lekkerste smaak vinden. Deze flessen van 500 ml bevatten altijd 500 calorieën en Yfood claimt dat het gezonde drinkmaaltijden zijn omdat er essentiële voedingsstoffen inzitten, zoals 26 vitaminen en mineralen.

Hoeveel van welke voedingstof ergens inzit is erg afhankelijk van welke maaltijd:

Voedingsstoffen per maaltijd Adventure Food Firepot This Is Food
Totale vetten 14 11 25
Koolhydraten 104 82 37
Eiwitten 17 24 27
Suikers 17 19 4
Verzadigde vetzuren 1,4 1,4 2,5
Zout 1,7 3 1,7

Je ziet dat eigenlijk geen van die maaltijden uitgebalanceerd is als je deze vergelijkt met de referentie-inname. Neem je drie flessen This Is Food, dan heb je al meer dan genoeg vet binnen, ruim driekwart van de hoeveelheid benodigde eiwitten maar nog niet de helft van de benodigde koolhydraten. Bij Adventure Food en Firepot kom je met drie van deze maaltijden niet aan je benodigde vetten.

Zelf koken is altijd lekkerder

Macronutriënten
Het mooiste zou zijn als al die maaltijden van de drie macronutriënten precies 33 procent zou bevatten van de referentie-inname. Maar dit is hoe het eruit ziet:

Percentage macronutriënten per maaltijd Adventure Food Firepot This Is Food
Totale vetten 20% 16% 35%
Koolhydraten 40% 32% 14%
Eiwitten 34% 48% 54%

De pasta-pesto met pijnboompitten scoort niet veel beter: 112 procent van de vetbehoefte, 23 procent van de benodigde koolhydraten en 48 procent van de referentie-inname eiwitten.

Bronnen van eiwitten
Kijkend naar andere bronnen van eiwitten, dan zien we dat een hardgekookt ei maar zo’n 6 gram eiwit bevat. Een flesje met 250 ml Protein chocolate shake van Melkunie bevat 20 gram. Gemengde noten bevatten per 100 gram 20 gram. Een Skyr toetje 15 gram. Dat schiet dus allemaal niet echt op. In de eerder genoemde pasta-pestomaaltijd met pijnboompitten zit 24 gram eiwit.

Water koken om Firepot maaltijd te bereiden

Een vakantiefietser van 67 kilo krijgt pas genoeg eiwitten binnen als die 125 gram muësli eet, aangemaakt met een halve fles This Is Food, dagelijks een halve zak gemixte noten, aangevuld met een Skyr-toetje, een extra protein shake en de beschreven pasta-pesto maaltijd. En dan kijken we alleen naar de eiwitten, niet naar de andere macronutriënten.

Wat jij nodig hebt tijdens het sporten, kan je bijvoorbeeld vinden in het artikel Eten en sporten op de wetenschappelijk onderbouwde site Fit.nl. Je kan er opzoeken wat je energieverbruik is aan de hand van MET-waardes, met de gegevens als je gewicht uitrekenen hoeveel koolhydraten, vetten, etc. je moet consumeren voor een uitgebalanceerde voeding tijdens het sporten.

Verschrikkelijk vies
Maar allemaal leuk en aardig, nu gingen we het in een fietsweekend de Firepot-maaltijden ervaren. Dat liep uit op een deceptie. Dave: “Ik weet niet hoe zit dit zó hebben kunnen verprutsen”. We vinden allebei het Firepot-ontbijt verschrikkelijk vies. Het ontbijt smaakte naar havermout aangemaakt met water. We begrepen de claim waarom het ontbijt lactosevrij is: het bevat geen melk. Het enige positieve wat je er over kunt zeggen is dat het tenminste niet zoet is.

De pulled pork leek alleen te bestaan uit rijst en stukjes dood vlees. Nu is vlees als je het eet meestal dood maar hiermee bedoelen we dat het echt smaakte naar dat het al té lang dood was.

Orzo pasta Bolognese
Volgens Dave was de Orzo pasta Bolognese “wel iets minder erg dan de pulled pork”. Wellicht hebben we net de drie smaken uitgekozen die ‘iets minder’ zijn maar wij blijven voortaan weg van de mooi vormgegeven gele zakken.

Gevriesdroogde pulled pork van Firepot

Smaken verschillen uiteraard. Op Instagram kan je positieve berichten vinden onder de hashtag #fuelledbyfirepot. Maar omdat er maar zo’n 2600 berichten met die tag zijn geplaatst kan je je afvragen of Firepot wel zo populair is. Wie zoekt #AdventureFood krijgt meer dan 14 duizend hits maar dat kan ook slaan op andere maaltijden dan de gevriesdroogde zakjes. Adventure Food is niet zo bij de tijd om op te roepen tot hashtaggen zoals op de zakken van Firepot.

Andere merken
Uiteraard zijn Firepot en Adventure Food niet de enige merken droogvoer. Veel kampeerders zijn bijvoorbeeld enthousiast over Real Turmat. Ook dat zijn prijzige maaltijden van rond de 11 à 12 euro. We hebben die ook eens uitgeprobeerd maar we vonden het ’t geld niet waard. Uitgebreider hebben we een keer verschillende kant-en-klare ontbijten getest.

Diverse geteste ontbijten

Ook interessant zijn de Trek ’n Eat ‘day ration packs’ die gemaakt worden voor militairen en zo’n 3000 kcal bevatten. Helaas wegen die zo’n 1,1 kilo per stuk. Dan zijn vijf maaltijden Adventure Food die zo’n 151 gram per zakje wegen toch lichter voor dezelfde hoeveelheid calorieën.

*) Overal waar ‘calorieën’ staat, moet dit gelezen worden als ‘kilocalorieën’ (kcal). Echter voor de leesbaarheid wordt dit afgekort naar wat gebruikelijk is in de spreektaal.

1) Bron: Voedingscentrum, zie link in tekst.

Mocht je een rekenfout tegenkomen, laat het weten in de comments.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s