Weekend met wereldfietsers

In het laatste weekend van augustus is het jaarlijkse nazomerweekend van De Wereldfietser, vereniging voor fietsreizigers. Na een paar halve edities, waarin alleen met een kleinere groep gekampeerd mocht worden vanwege corona, was het dit jaar weer volle bak.

Het weekend werd, net als in de voorgaande jaren, gehouden op het natuurkampeerterrein de Harskamperdennen op de Veluwe bij Kootwijk. De opzet van het nazomerweekend bevat altijd dezelfde basisingrediënten: vrijdags vanaf een uur of twee ’s middags ben je welkom op het terrein om je tentje op te zetten, op zaterdag worden er fietstochten georganiseerd, op zaterdagavond is er een gezamenlijke maaltijd en op zondag reist iedereen weer naar huis na de afsluiting met koffie en gebak.

Wereldfietsers vertrekken voor de tourtocht vanaf Harskamperdennen

Normaal is er ook een kampvuur maar in verband met de droogte zat het er dit jaar niet in. Dus zaten we nu in het houten gebouw van het groepskampeerterrein, dat een werkelijk enorme galmbak qua akoestiek is. De slimmeriken zaten buiten op hun meegebrachte stoeltjes.

Diverse leden maakten verschillende routes voor het weekend, zoals een berggeitenroute met zoveel mogelijk hoogtemeters of een route die zoveel mogelijk offroad gaat voor de bikepackers binnen de vereniging. Er was zelfs een badpakroute gemaakt naar recreatieplas Bussloo, al was het weer een stuk minder mooi dan de week voorafgaand aan het weekend. Het uitwisselen van gpx-bestanden was een hot topic op het forum van De Wereldfietser.

De offroad-groep staat klaar voor vertrek voor de toertocht

In verband met een familiale verplichting konden we dit jaar alleen de vrijdagavond erbij zijn. Dus in plaats van meedoen aan een van de fietstochten, vertrokken we op zaterdagochtend weer voor onze eigen fietstocht van vijftig kilometer naar huis. Maar zo konden we toch nog even meegenieten van de sfeer en kletsen met vele onbekenden waar je direct contact mee hebt omdat je, net zoals hen, fietst en kampeert.

Het was leuk om te zien hoe iedereen elkaar weer ontmoette en de laatste reisverhalen en belevenissen samen uitwisselden. Wij kwamen net als de vorige keer Bert weer tegen. Bert moest in 2020 zijn fietsreis afbreken omdat door corona alles dicht ging. Hij fietste toen de Southern Tier, dwars door het zuiden van de VS, richting het westen. Hij stapte noodgedwongen af in Austin. Binnenkort gaat hij de route weer in zijn geheel fietsen maar dan richting het oosten. In totaal is de Southern Tier 4.661 kilometer lang maar Bert kennende zal hij er nog wat extra heuveltjes ingooien en hij fietst ook nog door tot Miami. Petje af en alvast goede reis!

Bert met zijn AZUB ligfiets met Pinion

Andere, ons bekende, usual suspects waren er helaas niet maar ondanks dat hadden we toch leuke gesprekken met nieuwe bekenden over bijvoorbeeld hoeveel verschillende campings we wel niet tegenkomen omdat we alsmaar na één nacht weer doorreizen, waardoor je altijd de mooiste verhalen hebt over de meest vreemde of verschrikkelijke campings. Ook bespraken we hoe je een Zpacks Duplex het beste kunt opzetten.

Lars verloor in 2013 zijn onderbeen toe hij werd meegesleept in een modderstroom in de Atacama-woestijn in Chili

Uiteraard kwam het gewicht van de bagage en verder de fiets en tent uitgebreid aan bod. Harskamperdennen is ook een soort van tentenshow: je kan mooi bekijken wat leden van De Wereldfietser zoal meenemen op de fiets, voor als je zelf op zoek bent naar een nieuwe tent.

Eric (op de rug gezien) met zijn Durston X-Mid 2 Solid

Er staat van alles, van 3F UL GEAR van AliExpress en Forclaz van Decathlon tot de laatste meest hotte X-Mid tent van Durston. (Zpacks is zó last year). Eric vertelde ons dat een nieuwe partij X-Mid tenten binnen twee minuten uitverkoopt. Hij was een van de gelukkigen die een exemplaar heeft weten te bemachtigen.

Tenten
Ik heb het verder niet geteld maar Hilleberg en  MSR-tenten lijken onder wereldfietsers in de meerderheid. Ik denk dat elk model van deze merken wel te vinden is op de Harskamperdennen.

Ook fietsen kijken is leuk. Behalve Santos Travelmasters en Koga Worldtravellers vind je soms ook een Jones, Niner, Sonder of… AZUB op het terrein. Ga je ’s avonds met een lampje op zoek naar het toilethuis, dan lichten overal de reflectoren van de Ortlieb-tassen op. Verder waren er natuurlijk volop Pinion versnellingsbakken en Rohloff-naven te bewonderen.

Of het wereldfietsers nazomerweekend ook volgend jaar weer op de Harskamperdennen zal zijn? Er werd online op het forum van De Wereldfietser geklaagd over de gestegen prijzen. Wat blijkt, het kampeerterrein is na de reservering door de vereniging overgenomen door Huttopia Groupe SA. Een trieste ontwikkeling van de laatste tijd en eentje die onze wenkbrauwen doet rijzen.

Glamping
Steeds meer mooie natuurlijke campings geschikt voor tentkampeerders worden opgekocht en opgeleukt met glamping en huisjes en worden daarna duurder of zijn soms helemaal niet meer toegankelijk voor rondtrekkende fietsers en rugzaklopers met trekkerstent. Dus we zullen wel zien wat het volgend jaar wordt, of we kunnen blijven of niet. Harskamperdennen ligt mooi centraal in Nederland.

Na een weekend Harskamperdennen ben je weer helemaal opgeladen voor nieuwe avonturen

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s