Lang weekend met heel veel natuur

Een lang weekend genieten van de heide en de natuur van het Nationaal Park Drents-Friese Wold, Nationaal Park Dwingelder veld, Boswachterij Grolloo, het Nationaal Landschap Drentsche Aa en het Fochteloërveen. Zoveel natuur in slechts 150 kilometer, het werd een prachtig lang weekend.

In het laatste weekend van juli fietsten we in drie dagen een ruim rondje om Assen en deden daarbij drie provincies aan: Groningen, Drenthe en Friesland. Waar al die prachtige natuur genoemd in de eerste alinea is te vinden. De natuur bestond uit moeras tot zandgrond en we fietsten door bossen en veengebieden en over uitgestrekte heidevelden.

Beste tijd om te gaan? Nu, want de heide staat prachtig in bloei. Wij waren eigenlijk net een paar weken te vroeg, de heide begon maar net te bloeien. Maar wat was het een mooi fietsweekend. Vooral op de eerste en laatste dag zagen we zoveel prachtige natuur. Het verschilt van de natuur van de Veluwe door de vele vennen die het gebied hier rijk is.

Hunebedden
Behalve natuur zijn hier in de buurt veel archeologische vindplaatsen, zoals hunebedden en grafheuvels. Wij fietsen langs hunebed D52, met een interessante geschiedenis. Het Noordsche Veld is door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed uitgeroepen tot Archeologisch Monument. Er zijn overblijfselen te vinden uit de steen-, brons- en ijzertijd zoals grafheuvels en raatakkers van voor de jaartelling.

Hunebed D52 te GDiever

Verder kom je op deze route langs de radiotelescoop Dwingelo. Hier staan allerlei informatieborden die uitleg geven over het Europese netwerk van grote radiotelescopen die zoeken naar ontploffende sterren, hete straalstromen en neutronensterren in het heelal. De paraboolantenne van 25 meter is al op grote afstand te zien als je komt aanfietsen.

Elke dag fietsten we ongeveer vijftig kilometer. Over verharde én onverharde wegen maar geen mountainbikepaden. We sliepen de eerste nacht op natuurkampeerterrein Lheederzand, een schitterend heuvelachtig terrein met eenvoudige voorzieningen onder hoge naaldbomen. Hier zagen we een boomklever van dichtbij. De tweede nacht sliepen we op het trekkersveld bij het Nivon-natuurvriendenhuis De Hondsrug.

Route
Mocht je de route willen nafietsen, deze is te downloaden van Wikiloc. Beste tijd om te fietsen is van half augustus tot half september, wanneer de heide in bloei staat. Maar in alle andere seizoenen is het hier ook prachtig.

Kaartje van de route

Onze auto stond geparkeerd bij het sportveld van Makkinga. Hier begint en eindigt de route. Dus vanaf de auto is het ongeveer vijftig kilometer fietsen naar de eerste kampeerplek. De inrit voor de parkeerplaats is te vinden op 52°58’48.3″ N 6°13’19.7E”. Dit ligt direct naast de school aan de Oosterhuisweg 7 te Makkinga. Deze plek ligt een kleine twintig kilometer van station Wolvega.

Route uitbreiden
De route is bijvoorbeeld uit te breiden met een bezoek aan kamp Westerbork, dat iets ten westen ligt van de route bij boswachterij Grolloo.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s