Kant-en-klare ontbijten: welke is het lekkerste?

Op kampeerweekenden eten we meestal kant-en-klare gevriesdroogde maaltijden. Al eerder heb ik geschreven dat ik Dave alleen meekrijg op onze kampeerweekendjes als het ‘expedition breakfast’ op voorraad is. Maar in het kader van de wetenschap kreeg ik ‘m zo gek om een extra lang weekend te ontbijten met verschillende merken. Want wie weet bestaat er wel een nog lekkerder instant ontbijt. We vergeleken negen ontbijten van een vijftal merken, waaronder Real Turmat, Adventure Food en Summit To Eat.

Als we onszelf vergelijken met de konijnen uit de Duracell-reclame, dan zal degene die de ‘rice pudding with raspberries’ van Blå Band ’s ochtends at het langste doortrommelen. In dit ontbijt zitten 700 kilocalorieën (kcal), tegen 449 kcal van het geteste Summit To Eat-ontbijt. De Fruktmüsli van het merk Real Turmat heeft nog minder calorieën1: slechts 415. Alle hoofdmaaltijden van Adventure Food hebben precies 600 kilocalorieën. Dit is handig om goed overzicht te houden op je calorie-inname. Op de site Diëtenlijst kan je eenvoudig je energiebehoefte per dag  uitrekenen. Dit is afhankelijk van je leeftijd, geslacht, spiermassa en inspanningsniveau. Haal van het totaal de calorieën van tussendoortjes af en deel de uitkomst door drie. Dan weet je hoeveel calorieën er ongeveer in elke maaltijd moeten zitten. Van alle maaltijden kregen we overigens wel het gevoel genoeg gegeten te hebben.

Diverse geteste ontbijten

Verpakking & bereiden

De verpakkingen van de droogmaaltijden hebben alle een uitvouwbare bodem. Bij de verpakkingen van Summit To Eat en Adventure Food moet je eerst een drooghoudzakje uit je eten vissen voordat je het kokend water opschenkt. Het bovenste gedeelte van de zak boven de sluitstrip is bij alle zakken even makkelijk los te scheuren. Na het toevoegen van kokend water moet de verpakking weer gesloten worden. Dat gaat met een sluitstrip, waarbij die van Adventure Food moeilijk te hersluiten is. Voor de verpakkingen van Adventure Food lossen het daarom op met knijpertjes die we afgeknipt hebben van identificatiebadges voor beurzen.

Knijpertjes om de verpakking dicht te houden

Wat opvalt is dat je bij Summit To Eat de merknaam wegscheurt. Marketingtechnisch is dat niet handig. De verpakkingen van Adventure Food geven het duidelijkste aan voor hoeveel personen de maaltijd is en hoeveel calorieën het bevat per portie. De verpakking van Blå Band heeft een leuke buitensportsfeer met tekeningen van onder andere een kajak, rugzakloper en kompas.

Afscheurlijnen
De zakken van Blå Band zijn oblong, hiervoor heb je geen lange lepel nodig om de maaltijd door te roeren en te nuttigen. Real Turmat en Trek ’n Eat hebben een twee afscheurlijnen: een om de maaltijd te bereiden en een tweede om te eten. Ook dat is een stuk handiger dan de verpakkingen van Adventure Food en Summit To Eat, waarvoor je altijd een extra lange lepel of spork nodig hebt of eerst met een zakmes aan de slag moet.

Het gewicht van één maaltijd varieert tussen circa 105 en 175 gram.

Afmeten
De strepen aan de binnenkant van de zakken van Summit To Eat en Blå Band, die aangeven tot hoe ver je het water moet opschenken, zijn een stuk makkelijker af te lezen dan de streepjes of pijl aan de buitenkant van de zakken van Trek ’n Eat, Adventure Food en Real Turmat.

Bereidingstijd
De maaltijden van Adventure Food en Summit To Eat moeten 8 minuten garen, die van Real Turmat 3 minuten en de Trek ’n Eat-maaltijden zijn direct klaar. De ‘knüsper müesli’ van Adventure Food kan met koud water bereid worden, wat het makkelijk maakt voor een lunch onderweg.

Handige afmeetstrepen aan de binnenkant bij Summit To Eat

Behalve kokend water en een lange lepel heb je niets nodig om een gevriesdroogde maaltijd te bereiden. Er is een isolatiehoes verkrijgbaar om je instantmaaltijd warmer te houden maar zelfs onder het vriespunt blijft zo’n maaltijd gedurende de gaartijd wel op temperatuur en is het niet nodig om de hooikistmethode toe te passen. Misschien heb je zoiets wel nodig bij (zeer) strenge vorst.

Smaak

De ‘morning oats with raspberries’ van Summit To Eat is lekker romig en smaakt goed naar framboos. Volgens Dave is dit geen ontbijt maar een toetje. Maar als ik daarna een hapje neem van het ‘expedition breakfast’ valt de lekkere nootachtige smaak op. Het volgende hapje van het Summit To Eat-ontbijt smaakt daarna opeens nergens meer naar.

Zure ondertoon
Bij het ontbijt ‘Swiss muesli with milk’ van Trek ’n Eat roept Dave “gadverdamme!” na de eerste hap. Het is een ontbijt dat direct klaar is maar wat je ook makkelijk zelf kunt samenstellen. In de verpakking zitten geplette havervlokken, rozijnen en poedermelk. Ik proef alleen de rozijnen en iets zurigs. Appelsap, yoghurtpoeder? Nadat we de volgende dag van Trek ’n Eat het ‘whole grain fruit muesli’ proeven zegt Dave weer “Dit is gewoon vies. Er zit een soort zure ondertoon in.” Ik vind het wel OK maar er weinig smaak aan zitten. Toch maar twee sterren omdat het ging tegenstaan na een tijdje.

De ‘rice pudding with raspberries’ van Blå Band moet maar liefst tien minuten garen. De smaak lijkt op die van de ‘morning oats with raspberrries’ maar we houden allebei niet zo van dessertrijst. Het gaat tegenstaan. Dave vindt er de smaak van kaarsvet aan zitten.

Rijstebrij van Blå Band

Vlak van smaak
Zowel de Real Turmat ‘sjokolademüsli’ als de Blå Band ‘tropical breakfast with cereal flakes’ zijn een beetje vlak van smaak. Gaan niet tegenstaan, maar zijn ook niet bijzonder. De smaak van het ‘tropical breakfast’ doet denken aan gepureerd fruit. Er zit geen uitbundige chocoladesmaak aan de ‘sjokolademüsli’. De ‘fruktmüsli’ van het merk Real Turmat ruikt lekker naar kaneel.

Unaniem zijn we het er over eens: geen van deze maaltijden kan tippen aan het ‘expedition breakfast’ van Adventure Food. Hier zitten stukjes appel in, noten, het is gewoon lekker.

Verkrijgbaarheid

Adventure Food is onder andere verkrijgbaar bij Bever. Deze keten heeft veel filialen en een goede webshop. Ook Zwerfkei (webshop en een vestiging in Woerden) verkoopt diverse merken instantmaaltijden en verder kan je terecht bij een gespecialiseerde webshops als Buitensportvoeding . Deze website geeft ook informatie over de voedingswaarde, maar deze wijkt helaas nogal eens af van wat de verpakking aangeeft. Het merk Globetrotter heeft een eigen webshop (in vintage HTML-opmaak). Verder kan je een maaltijden vinden bij allerlei webshops zoals UltraLightOutdoorGearQvistCampzBushcraftshop, Prepshop en zelfs Amazon. Het kan daarbij geen kwaad om prijzen te vergelijken.

Het is ook mogelijk om zelf droogmaaltijden te maken met behulp van een voedseldroger en een vacuümmachine. Een goede site daarvoor is BackpackingChef.

Prijs

Het stickertje op de verpakking van Summit To Eat geeft aan dat dit ontbijt maar liefst € 7,95 heeft gekost. Daarvoor eet je een uitsmijter op een terras! Het Expedition Breakfast van Adventure Food is goedkoper maar met € 3,90 per persoon natuurlijk nog best prijzig. Goedkoper is het om om zes scheppen havermout (50 cent voor 500 gram – 7,5 cent per portie van 75 gram) een halfuur koud te weken in een pakje sojamelk van 250 milliliter (63 cent per pakje). Daar moet je dan nog wel een handje rozijnen (€ 1,50 voor 750 gram – 10 cent per portie van 50 gram) in gooien om aan de benodigde calorieën te komen. Dan heb je voor circa 80 cent een voedzaam ontbijt van circa 550 kcal. Je kan het ook maken met warm water en eventueel melkpoeder.

Omdat het moeilijk is om onderweg op langere reizen aan gevriesdroogde maaltijden te komen is havermout een prima alternatief. Dit kan je eventueel ook met water klaarmaken of melkpoeder (Elk, TwoCows). Nadeel hiervan is dat je meer servies moet meenemen, zoals een kommetje, en je niet genoeg hebt aan alleen een lange lepel of spork, zoals bij de gevriesdroogde maaltijden.

Expedition breakfast van Adventure Food

Eindconclusie

Als het ontbijt ‘morning oats with rapberry’ van Summit To Eat goedkoper zou zijn en evenveel kilocalorieën zou bevatten als het ‘expedition breakfast’ van Adventure Food, zouden we beide ontbijten afwisselen in een weekend. Nu gaat toch de voorkeur naar het steviger expedition breakfast, daar kan je langer op fietsen of hiken. Natuurlijk kan je het aantal calorieën van het andere ontbijt makkelijk ophogen door een handje rozijnen toe te voegen of noten, maar dat vergt weer meer voorbereiding omdat je dan porties moet afmeten en apart verpakken om mee te nemen. Bovendien zou het de smaak beïnvloeden.

Andere merken

Er zijn naast de door ons geteste merken nog vele andere merken die gevriesdroogd ontbijt maken, zoals:

  • Drytech;
  • Expedition Foods;
  • Globetrotter;
  • Mountain House;
  • Lyo Food;
  • Real Field Meal;
  • Travellunch;
  • Voyager.

Twee vergeleken maaltijden, links Summit To Eat

Geteste ontbijten

Merk Smaak Kcal Prijs Smaak
Adventure Food Expedition Breakfast 600 € 3,90 ☆☆☆☆☆
Knüsper Müesli 600 € 3,90 ☆☆☆
Real Turmat Fruktmüsli 415 € 7,95 ☆☆☆
Sjokolademüsli 445 € 7,95 ☆☆☆
Sea To Summit Morning oats with raspberry 449 € 7,95 ☆☆☆☆
Blå Band Rice pudding with raspberries 700 € 5,90 ☆☆
Tropical breakfast with cereal flakes 572 € 5,90 ☆☆☆
Trek ’n Eat Swiss Muesli with Milk 555 € 4,50
Whole grain fruit muesli 580 € 4,90 ☆☆

***** Heerlijk
**** Lekker
*** OK
** Matig
* Bah

Diners

Komt er nog een follow-up met tests van diners? Nee! Want hoe eens we het met elkaar zijn over de ontbijten, zo verschillen onze smaken met betrekking tot de avondmaaltijd. Waar Dave de voorkeur heeft voor maaltijden gebaseerd op aardappelpuree en bonen, ga ik juist voor rijst en pasta. Gelukkig zijn de meeste verpakkingen eenpersoons, zodat ieder zijn favoriete smaken kan meenemen. Dus ontdek vooral wat jij het lekkerste ontbijt vindt en deel je bevindingen hieronder in het reactieveld.

1) Overal waar geschreven wordt over calorieën, moet kilocalorieën gelezen worden.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s