Verslag social race Tour de Tietema

Van tevoren hadden maar liefst 1008 mensen zich opgegeven om met de mannen van Tour de Tietema een gezellig rondje te gaan fietsen in Watopia. De social ride trok in totaal maar liefst 1240 mensen maar werd al snel een social race, waarbij in de kopgroep een uur lang hoge wattages werden gedraaid.

Disclaimer: als je niet thuis traint met een smart fietstrainer (bijvoorbeeld van Tacx, Wahoo, Elite) en met een trainingsprogramma als Zwift, dan kan dit artikel lastig te volgen zijn. Start dan met het artikel over binnen trainen.

De social ride duurde een uur en de route die we reden was de ‘Figure 8’, een route van 30 kilometer in Watopia, een van de virtuele omgevingen in Zwift.

Aankondiging van het event in de Zwift Companion app

De social ride stond open voor alle klassen (E). Dat betekent dat alle klassen A (de snelsten) tot en met D (de minste wattages) mogen meedoen. Met een wattage van 1,8 per kilo zit ik halverwege in D.

Josse Wester, een van de kopmannen van Tour de Tietema, kwam al ruim een halfuur voor de start online, waarschijnlijk om even lekker in te rijden. Even later kwam Devin van der Wiel online, hij is ook een van de kopmannen van Tour de Tietema Cycling Team. Het werd tijd om zelf Zwift op te starten.

Aankondigingen op de iPhone

Als je op tijd inlogt in Zwift voor een evenement, dan kan je even warmdraaien. Alle spelers staan dan in van die transparante trainers stationair te fietsen. De werkelijkheid is dan even gelijk aan de virtuele wereld. Tijdens het warmdraaien werd er alvast flink gechat.

Warmdraaien voor de start van het evenement

De truc is om enkele seconden voordat het aftellen stopt op normale toersnelheid te zitten, dus ergens rond de 85-95 toeren per minuut draaien. Je schiet dan meteen op de juiste snelheid uit de startblokken.

En we zijn op weg, Josse roept ‘EASY EASY’

Garmin organiseerde deze ‘Never stop cycling’ social ride. Iedereen rijdt hier in dezelfde virtuele outfits, een outfit die aan de digitale kledingkast werd toegevoegd als je de rit uitreed. Jammer dat het geen virtual kit van het Tour de Tietema Cycling Team is!

Dovemansoren
De meeste deelnemers wilden zich enorm bewijzen, dus het ging meteen al hard. Meerdere oproepen van Bas Tietema als voorrijder en Josse Wester als sweeper om het sociaal te houden en langzamer te gaan rijden waren aan dovemansoren gericht. Waarschijnlijk hoopten een paar meesterknechten van Tour de Tietema dat ze ook ooit kopman mogen worden in deze virtuele wielerploeg.

Het spotlight licht op Bas Tietema is het enige wat ik van de virtuele Bas Tietema zag

Al snel rekte het peleton uit tot een lange sliert. Voor wie ons daar tegemoet kwam moet het een prachtig gezicht zijn geweest, ruim duizend renners in hetzelfde tenue op pad in Watopia. Aangezien de tocht een uur zou duren, kon ik ze al snel niet bijhouden. Mijn strategie was een tempo aanhouden dat ik een uur kon volhouden, zo zou ik de te hardlopers snel weer inhalen. Maar daarmee verloor ik het voordeel van in een peleton rijden (ja, dat werkt ook zo in deze virtuele wereld).

Toeren in Zwift
Iets wat ik voortaan anders zou doen is van tevoren ‘road feel’ uitzetten op mijn Tacx Neo Bike voor dit soort evenementen. Normaal volg ik trainingprogramma’s in Zwift in ENG-mode en dan voel ik het niet als ik over onverharde wegen of planken rijd. Maar dat remt enorm af als je normaal gaat toeren in Zwift.

Oproep om hek te plaatsen, met nog ruim 39 minuten te gaan

Er werd geen gehoor gegeven aan meerdere oproepen om het rustiger aan te doen van Bas Tietema en Jos Wester, die zelf rond de 700e positie bleven rijden. Op een gegeven moment is er zelfs gestopt om de achterste groepen weer aan te laten sluiten. Hier vraagt ene S.E.M. om een hek te plaatsen. Het is me onbekend of de hek-functie alweer bestaat in Zwift.

D-klasse
Al snel zag de ‘social ride’ er voor de D-klasse als volgt uit, hier word ik nog net door een late aanhaker ingehaald, of iemand die een plaspauze nodig had wellicht:

Eenzaam in de social ride, op positie 1065

Tijdens de social ride werd er ook live gestreamd naar het Instagram-account van Tour de Tietema. Dit heb ik helaas zelf niet kunnen zien. Hopelijk maken ze nog een video over de social ride op hun Tour de Tietema YouTube-kanaal.

Gefinisht
Er begonnen wel mensen af te haken want vlak voor het einde van de tocht met Tour de Tietema lig ik als 996e in de race… eh ride. Maar ik zag mezelf niemand inhalen. Het totaal aantal deelnemers bleef gelijk: 1227. Ik lig dan al ruim 25 minuten achter op Josse Wester die allang gefinisht is. Gemiddeld is er een uur lang 36 kilometer per uur gereden door Josse en Bas.

Laatste 8 seconden van de ‘social’ ride

Zodra het event geëindigd is, rij je weer in je eigen virtuele outfit. Ik zag dat ik nog 5,5 kilometer te gaan had tot de finish van de Figure 8-route en besloot om deze lekker op eigen tempo uit te rijden. Want routes finishen daar krijg je extra punten voor, dan schiet het levelen lekker op.

Route Figure 8 compleet

Omdat ik normaal niet meedoe aan races zijn de uitslagen voor mij wat vaag. Welke fietstocht heeft sowieso uitslagen? Maar ik ben geëndigd in de Top-20% van mijn categorie (D). Verder zie je dat ik de 14e vrouw ben van de 59 deelnemende vrouwen. Niet slecht als je weet dat er ook prof vrouwen meereden. Waarom ik hier als 246e rank, dat snap ik helemaal niet, omdat ik daar ook mensen onder zie staan met meer dan het dubbele aan wattages.

Uitslagen

Ik heb in elk geval mijn best gedaan. Ik wacht op een standje van de coach van het team, coach Wilbert. Deze social ride was zeker geen ‘vogeltjes kijken’ (in de lage blauwe hartslagzone Z1). Geel is ‘threshold’, je rijdt dan op 90 tot 104 procent van je FTP. Oranje is VO2 Max: 105-118%. Voor Devin van Tour de Tietema was dit volgens Strava hoofdzakelijk een ‘actief herstel’-rondje, gereden in de blauwe Z1-zone. Voor Josse was het voornamelijk zone 3. Zie voor meer uitleg Zwift Insider over power zones.

Mijn hartslagzones

Ik reed een uur lang gemiddeld 23,8 kilometer per uur. Bas en Josse reden rond de 36 kilometer per uur. Zij  reden het rondje in een uur, ik had een kwartier langer nodig.

Eindrapport van de rit in Zwift

Strava data

De data uit Strava van Bas Tietema, Josse Wester, Devin van der Wiel en Belle van Kampeerwijzer.

Mijn meesterknecht-prestaties afgezet tegen de kopmannen

Zo zie je, in een hoekje van je slaapkamer kan er zomaar een magische portal naar een andere wereld bestaan.

Mijn gravelbike in Zwift in het echt (Tacx Neo Bike)

En zo reden de mannen van Tour de Tietema, met links Bas Tietema en rechts Josse Wester:

De eerste social ride van Tour de Tietema in Zwift was geslaagd!

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s