Kamperen tijdens lockdown

De hele winter is het niet van kamperen gekomen. Het was werkelijk niet één weekend mooi weer. Zo’n weekend met blauwe luchten en ’s ochtends rijp op de tent. Met zo’n laagstaande zon die over het land schijnt terwijl je je handen warmt aan een mok met dampende koffie.

We hadden voor de winter nog nieuwe wintermatten gekocht, Xtherms van Therm-a-Rest. Maar die hebben we deze winter niet kunnen testen want het heeft niet eens gevroren. Het slechte winterweer insprireerde tot de blogpost Hoe kom je de winter van 2020 door? We kunnen ‘m nu alweer opnieuw publiceren maar dan met de titel: Hoe komen we de intelligente lockdown door.

Maar zie daar, een week geleden werd het opeens lente. Met mooi zonnig weer. Onbewolkte luchten ’s nachts betekende dat de temperatuur naar het vriespunt ging. En dus besloten we te gaan kamperen.

Winterweer
We wilden onder andere graag weten of de Xtherm matten warm genoeg waren bij vorst. Nu werd het maar 1 graad boven nul, dus echt koud was het niet. Ook zat er geen vorst in de grond, dus we hebben de mat natuurlijk niet echt goed kunnen testen. De mat lag in elk geval wel lekker en we hadden het niet koud. Hopelijk hebben we volgende winter weer eens echt winterweer, maar misschien is dat ijdele hoop, want er is ook nog zoiets als een klimaatcrisis. Je zou het bijna vergeten tijdens de coronacrisis.

Verder wilden we weten of onze zomerslaapzak warm genoeg zou zijn in combinatie met onze quilts. In plaats van een speciale winterslaapzak, twee aparte dunnere slaapzakken combineren. Dus tentje opgezet, matjes en kussentjes opgeblazen, slaapzakken en quilts uitgelegd en toen zijn we binnen tv gaan kijken tot het donker werd. We waren erg benieuwd naar onze ervaring. Normaal ben je tijdens het kamperen al gewend aan de buitentemperatuur omdat je de hele dag buiten in beweging bent. Als we dan na zo’n weekend of vakantie weer thuiskomen vinden we het in huis ontzettend warm en benauwd.

Zwarte gat
We keken door onze ramen in het zwarte gat dat onze tuin is. “Nog maar een afleveringetje doen?” We zaten er tegenaan te hikken om de kou in te gaan. Inmiddels was de grondtemperatuur gezakt naar 3,3 graden. Laf kleedden we ons binnen al om in lang wollen ondergoed. We zetten de buitenlamp met sensor uit.

In de tent (Zpacks Triplex, geen wintertent) moest er nog een jasje uit. Onder zo’n tentdak valt dan meteen op dat het helemaal niet zo koud is als je verwacht. We schoven onder het dons. Bijna waren we weggedoezeld en… oja, de bus rijdt nog. Gelukkig in een lagere frequentie dan normaal. Omdraaien. Weer wat later scheurde er een brommertje voorbij. We hoorden motoren brullen op de verder gelegen A6. Wat we die nacht leerden was dat het ’s nachts nogal een herrie is rondom ons huis. Gelukkig had ik oordopjes bij me en al snel viel ik in slaap. Voor Dave was de nacht iets onrustiger.

Kleine tentjes passen in Vinex-tuintjes

Halverwege de nacht werd ik nog een keer wakker omdat ik het veel te warm had, ik gooide de synthetische quilt, die helemaal vochtig aanvoelde door condens, van me af. De temperatuur was dus onder het dauwpunt gezakt. Richting de ochtend kreeg ik het weer te koud en moest ik de quilt weer over de slaapzak trekken. Dave had het slimmer aangepakt, die was onder de quilt blijven liggen maar had de donzen slaapzak opengeritst. Bij onze slaapzakken loopt de rits over je linker borst in plaats van de zijkant, dus beide schouders blijven zo in de zak. Dat is erg plezierig.

Krieken van de dag
De volgende ochtend scheen helaas nog niet het zonnetje, dus de koffie werd niet zoals gepland gedronken in de tuin. Ik vind niks mooier dan bij het krieken van de dag voor je tentje te zitten met een brandertje en dampende koffie. Ik miste de zang van vogels en rust. Opeens voelde ik een enorme waardering voor de natuurkampeerterreinen die ons land rijk is.

Ondanks onze ietwat gebroken nacht van vrijdag op zaterdag (zaterdagnacht was warmer), waren we de rest van het weekend enorm energiek en pakten we van alles aan.

Hier nog een verhaaltje voor het slapengaan, voor als je wilt kamperen tijdens Pasen:

Heb je geen tuin of dakterras, zet je tent dan op in de huiskamer en zet de ramen open.

Geteste slaapzakken en quilts
Allebei een Lightwave Firelight 250 donzen slaapzak met daar overheen een APEX quilt van Enlightened Equipment. Technische details vind je op de pagina Onze slaapzakken.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s