Getest: helmspiegel

Sinds ik een mountainbike heb, mis ik een achteruitkijkspiegel. Een spiegeltje is niet alleen handig om achteropkomend verkeer in de gaten te houden, als je met zijn tweeën fietst kun je ook zien of je parter nog achter je zit. Maar een achteruitkijkspiegel op een moutainbike monteren is niet makkelijk.

Nadat ik Dave onlangs weer eens was kwijtgeraakt onderweg, besloot ik dat ik nu toch echt een keer een achteruitkijkspiegel wilde hebben op mijn fiets. Maar dat is lastig op een mountainbike. Door het Denham-stuur, een stuur met meerdere handposities, was het al puzzelen om de fietsbel een plekje te geven. Je wil niet dat je door een fietsbel of spiegel een van de handposities kwijtraakt die handig zijn bij tegenwind, afdalen of klimmen.

Denham-stuur, met tool in stuurbocht (iets uitgeschoven)

Er zijn achteruitkijkspiegels voor fietsen die je niet op het stuur maar in de zijkant in het stuur kunt schuiven. Dit type spiegel viel af om drie redenen:

 • Ten eerste heb ik een bandreparatieset voor tubeless in mijn stuur zitten, aan de stuurdoppen. Het lijkt me handig om die letterlijk bij de hand te hebben. De scherpe delen zitten zo mooi opgeborgen.
 • Ten tweede heeft een mountainbike geen standaard en leg je de fiets altijd neer op de kant waar die spiegel in het stuur steekt (in verband met de derailleur). Een fietser in Engeland of Australië heeft dit probleem niet.
 • Ten derde: heb je ooit een mountainbike gezien met een achteruitkijkspiegel? Het is geen gezicht zo’n ding.

Het geteste spiegeltje van Zéfal

Dan rest nog de optie de spiegel aan je hoofd vast te maken, aan je bril of helm. Omdat ik het vanwege de windruis best prettig vind om met een een helm te fietsen, koos ik voor een achteruitkijkspiegel, die je in je helm moet plakken. Dat is geen sinecure. Een helm is aan de binnenkant gemaakt van piepschuim, materiaal waar dingen niet makkelijk op blijven plakken. Naast gaten heb je ook nog padding in je helm zitten. Ik moest de spiegel ook nog eens vastplakken over dat bandje waarmee je de helmmaat afstelt.

Webshop
Ik koos voor de ‘Z Eye’ van Zéfal omdat het een van de weinige verkrijgbare helmspiegeltjes zijn, in elk geval bij de webshops waar ik fietsspullen bestel. X (cross) Eye was volgens mijneen toepasselijkere en grappigere naam geweest. Je moet tenslotte een beetje scheef kijken om in het spiegeltje te kunnen kijken.

Klittenband vastplakken in helm

Als je de spiegel op dat stokje dan eindelijk hebt vastgeplakt in de helm (goed opletten op je kinbandjes), dan moet je heel precies dat spiegeltje afstellen om er iets mee te kunnen zien. Het is mogelijk om het zó te doen dat het stokje, waaraan de spiegel vastzit, niet in je zichtveld zit. In de praktijk leer je dan een beetje met je hoofd optillen en draaien wel waar je zicht op je achterliggers hebt. Als je zonder na te denken aan je haar of gezicht zit, stoot je al gauw tegen dat spiegeltje en dan moet je deze opnieuw richten. Dit moet je fietsend doen, als je in de juiste houding zit.

Onbedoelde selfie

Lang en/of golvend haar is overigens sowieso een probleem als je het niet vastzet in een paardenstaart. Het wappert in de weg van je uitzicht.

Inhalen
De spiegel is in de praktijk vooral handig om je achterrijder in de gaten te houden. Achteropkomende wielrenners zie je pas echt goed in je spiegeltje op het moment dat ze al bijna aan het inhalen zijn. Grotere objecten als auto’s zie je makkelijker maar ik wil toch achterom kijken. Het spiegeltje is zo klein, dat je bang bent dat je er een over het hoofd ziet.

Haar zit in/voor de weg

Gelukkig zit het plakkertje van het spiegeltje enigzins knel tussen helm en hoofd want ik heb al gehad dat het spiegeltje viel nadat ik mijn helm afzette. Het stokje aan je helm is ook onhandig bij het wegleggen van je helm. Je wil niet dat je helm op het stokje rust, want dan raakt het plakkertje weer los.

Hobbelige klinkerweg
Zolang je op asfalt of schelpen fietst gaat het allemaal nog goed met het spiegeltje. Maar als je fietst op een hobbelige klinkerweg of onverharde ondergrond, dan trilt het steeltje met het spiegeltje zó, dat je er niet veel meer aan hebt. Daarbij komt dan nog dat geluid van lostrekkend klitteband, zo vlak bij je oor.

Helm met spiegel

Last but not least ziet zo’n spiegeltje zo mogelijk er nog meer nerdy uit dan een fietshelm. Een fietshelm met achteruitkijkspiegel is wel het toppunt van de nerd-look. Nu heb ik ook al van die anti-ruis bontjes aan mijn bandjes, dus dat spiegeltje kan er ook nog wel bij.

Niet ideaal
Al met al is het dus niet een ideale oplossing maar is het beter dan niets. Zou die stelband van mijn helm niet in de weg zitten, zou ik in plaats van klitteband gebruiken, de spiegelpoot hebben vastgelijmd, maar dat gaat nu niet. Een andere optie is een spiegel op de pols, dit is vooral handig voor ligfietsers.

8 Reacties op “Getest: helmspiegel

 1. Is een uitsteeksel aan je fietshelm niet een beetje gevaarlijk? Bij een val kan je nek een rare knik maken als het spiegeltje precies op de plek van ompact zit. Gevaarlijk! Niet doen!
  Ik heb een spiegel op mijn M 10 Santos stuur en dat steekt niet zodanig uit dat ik mijn fiets niet neer zou kunnen leggen.
  Groet!

  • Maar die spiegel van jou zit dan niet op het stuur? Welke is het? Goed om na te denken over veiligeheid. Het helmspiegeltje en stokje zou bij de minste impact direct loslaten van de helm (het blijft nu al bijna niet plakken) en als het dan in de helm blijft steken, dan zou het stokje buigen of knappen, het is licht flexibel materiaal.

 2. Geen idee welk merk. Het is een beetje een truttig ding maar werkt prima. Ik heb verscillende andere geprobeerd, ook een kleine ronde, met een kort pookje en dat naar onderen gemonteerd. Later toch weer terug naar de huidige, en die zit er nog steeds. Blijft ook uitstekend zitten achterop mijn VW campertje met zo’n hoog fietsenrek. Ik stuur je een foto.

 3. Het kan nog anders: met een spiegeltje aan een bril. Waarschijnlijk werkt dat ongeveer hetzelfde als jouw helmspiegel, ik herken tenminste het scheel kijken om iets te zien. Ik denk wel dat een brilspiegel minder trilt omdat een helm meer massa heeft en eerder gaat bewegen ten opzichte van je hoofd.
  Er is nog veel te onderzoeken :-)

 4. Heb je al een spiegeltje van MIRRYCLE geprobeerd ? Past zo in het einde van je stuur en je kan er mbv tussenstukjes makkelijk een goeie positie mee vinden. Heb er zelf op verschillende van mijn (lig)fietsen en ben daar heel tevreden over …

 5. Ik gebruik een brilspiegel uit China. Is van dun rvs draad. Werkt goed, blijft goed zitten, kan links en rechts gebruikt worden, weinig last van trillingen. Nadeel je stoot er makkelijk tegen en als je je bril ophoud tijdens een stop zit de spiegel in je koffie of taart voor je er erg in hebt. Ideaal op een sport bril.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s