Tubeless getob

Een tijdje geleden hebben we onze fietsbanden tubeless gemaakt. Dat was een project met vallen en opstaan. Hier wat zaken waar we tegenaan lopen.

Vlak voor de vakantie ontdekte Dave scheuren in de velg van zijn achterwiel bij acht spaken. Gelukkig kon Just Pedal die nog snel voor de vakantie vervangen. Dave kreeg nieuwe velgen van het merk WTB. Geen zin om zijn velgen nog een keer tubeless te maken, ook gezien de tijd, vroeg hij aan de fietsspecialist om dit meteen ook uit te voeren. We leerden hier dat je het beste, na het aanbrengen van tape, een binnenband erin kunt zetten, die opblazen en een etmaal zo laten staan, dan drukt de tape goed aan in het velgbed. Just Pedal bracht eerst een smalle reep tape aan in het velgbed en daar overheen ging het stugge gele WTB-tape dat wij eerst ook hadden geprobeerd te gebruiken maar wat we niet goed in het velgbed kregen.

Twee lagen tape: een smalle laag over de gaten en daarna een breede laag

Het waterdichte ducctape dat we eerst gebruikt hadden bleek te dun en ook was de lijm van de tape opgelost in de sealant. Waarschijnlijk omdat het oplosmiddel in de sealant ammoniak is. Zelf deed ik het project dus nog maar een keer over met Gorilla-tape bij mijn eigen fiets. Dat is een wat smallere tape met 2,5 centimeter dan de 4 centimeter die voor mijn velg optimaal zou zijn. Voor de zekerheid ging er op vakantie een extra flesje latex mee voor twee banden. De Gorilla-tape heeft het echter prima gehouden.

Waterdichte ducttape losgelaten

Toen ik vlak voor vertrek voor onze vakantie naar Engeland mijn banden nog even op spanning wilde brengen, bleek een van de ventielkernen verstopt. Dat los je op door deze een halfuur te laten weken in ammoniak, afhankelijk van het oplosmiddel van de gebruikte sealant. Of je vervangt de ventielkern want het lukt niet altijd om de kern weer schoon te krijgen. Tijdens de vakantie liep Dave’s achterband steeds een beetje leeg. Het lekte bij het ventiel, de twee spaaknippels daar links en rechts van en op een plek langs de velg. Het blijkt erg belangrijk te zijn dat je de juiste ventielen gebruikt voor jouw velg. Eerst hadden we ventielen van Mariposa maar de merkloze ventielen die we kregen bij Just Pedal blijken beter in combinatie met onze velgen.

Als de ventielen niet goed bij je velg passen dan lekt sealant langs het ventiel

Tijdens de vakantie wilde we dus Dave’s achterband op een gegeven moment bijpompen maar toen bleek ook zijn ventiel verstopt. Het lukte niet met onze kleine reispompjes om de band bij te pompen. Gelukkig kwamen we langs een grote fietsenzaak met een grote pomp en leerden nog een trucje: bij verstopt ventiel zet je het ventiel omhoog en dan pompen. Anders lukte het ook niet met een grote pomp.

Fietsstandaard
Mijn banden bleven goed op spanning met het Gorilla-tape tijdens de vakantie. Af en toe liepen thuis onze banden regelmatig een van onze opeens leeg. Het duurde even voordat we doorhadden waar dit aan lag. Boosdoener is de standaard waar we onzee fietsen inzetten. Kennelijk knijpt die de band wat in bij de hieldraad waardoor deze kan leeglopen.

Scheuren in de velg om de acht spaken

Tijdens een fietstochtje door Almere na de vakantie had ik opeens een lege band. Dat merkte ik aan een raar zwabberend gevoel. De sealant droop langs de velg over de band, kennelijk omdat de band te leeg was, er was niet meer genoeg druk om de band goed in de velg te drukken. De oorzaak van het leeglopen ontdekten we later: ook in mijn achtervelg zaten precies als bij Dave acht scheuren. Voordeel van sealant is dat dit duidelijker te zien is omdat er dan wat prut doorheen komt. Ook mijn velgen werden vervangen bij Just Pedal.

Een soort spinnenweb van sealant in de band

Even later ontdekte ik dat ook de professionele fietsenmaker wel eens een foutje kan maken. Mijn voorband zat verkeerd om gemonteerd. Toen ik die ging omdraaien, kwam ik in een soort horrorfilm terecht met een geheimzinnig spinnenweb van latex dat door mijn gehele binnenband gesponnen stond. Wat een kliederzooi gaf dat! Gelukkig was dit thuis en de industriële zeep bij de hand. Ik maakte me wat zorgen of met alle latexresten op de rand van de band de band wel weer luchtdicht te monteren was, maar dat ging gelukkig goed.

Kliederzooi als je een band met latex verwijderd

In de paar maanden die zijn verstreken sinds we tubeless rijden had Dave één keer een lekke band, waarbij een rondspinnende nevel uit zijn band liep. Het zag er spectaculair uit, maar het gat was zo snel gedicht dat er niet eens zoveel lucht uitgelopen was dat bijpompen nodig was. Al die moeite die we hebben gedaan om onze banden tubeless te krijgen en te houden valt in het niet bij één keer een binnenband plakken. Maar nu we het eindelijk een beetje uitgevogeld hebben, kan het ons veel plezier gaan brengen. Vooral op onverharde paden tijdens natte omstandigheden waarbij het de verwachting is dat je vaker lekrijdt.

Tubeless lek in Engeland

In Engeland kreeg Dave onderweg een scheur in de wand van zijn band en moest verder rijden met een binnenband. Tegen zo’n scheur is de sealant in een tubeless band niet opgewassen. Gelukkig hadden we een zogeheten ‘tireboot’ bij ons, het zat in het plaksetje met zelfklevende plakkers van Lezyne. Zo’n stevig plastic kaartje voorkomt dat de binnenband door de scheur gaat uitpuilen. Dat is echt een ‘thuiskomertje’, hierna moet de buitenband zo snel mogelijk worden vervangen. De band ging inderdaad de volgende dag al onderweg verder scheuren.

Als je onderweg zo’n band met sealant moet verwijderen, kan je maar het beste je fietshandschoenen uittrekken en oppassen dat je de sealant niet in je kleren krijgt. Die vlekken gaan er namelijk niet meer uit.

Binnenband
Pas nadat de binnenband op de camping geheel was gereinigd met alcohol (nog een voordeel van een spiritusbrander bij je hebben) konden we de ‘boot’ vastplakken met ducttape. Daarvoor verhinderde de restanten sealant dat. Zo hield de band het nog een dag extra uit totdat we bij een fietsenwinkel uitkwamen. Bij het schoonmaken viel op dat er al vele gaatjes gedicht waren in de buitenband door de latex. Dus tubeless rijden had ons ongemerkt al veel lekke banden plakken bespaart. De binnenband raakte nog dezelfde dag nog een keer lek.

Binnenband plakken

Het was verder handig dat we een klein flesje van onze eigen sealant bij ons hadden, want je kan niet zomaar allerlei sealants door elkaar gebruiken vanwege de verschillende oplosmiddelen. In de fietsenwinkel konden we hierdoor direct de vervangende band weer tubeless monteren.

Gangbare bandmaat
We hebben ontzettend geluk gehad dat die winkel in Eastbourne een 27,5 buitenband had met een breedte van 2.8″ die ook nog geschikt was om op asfalt te rijden. Dit is geen gangbare bandmaat in Engeland. Een smallere band was geen optie vanwege de breedte van onze velgen. We hebben meestal een buitenband reserve mee op vakanties, zoals voor de voorbanden van een velomobiel. Maar ook op onze vakantie naar Denemarken merkten we hoe moeilijk het kan zijn een 26 inch achterband te vinden in de juiste breedte. Moraal van het verhaal: neem voor elke maat band op je fiets een reserve buitenband mee. En een buitenband plakset want met ducttape alleen kom je er niet.

Het verhaal over het zelf tubeless maken van onze banden was eerder te lezen in het Tubeless Project.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s