Nieuwe fietsen: rigid 27.5+ mountainbikes

Wie Kampeerwijzer ook volgt op Facebook, Instagram of Twitter heeft het mogelijk al gezien: we hebben nieuwe fietsen!!! Mountainbikes om precies te zijn en nog preciezer: fully rigid bikes met 27,5 plus banden van 2,8 inch breed.

DHL brengt nieuwe fiets

Waarom? We willen meer de bergen en natuur in, op onverharde paden rijden, weg van het autoverkeer, bikepacken. Met onze trikes kan je zo langzaam klimmen als je wilt maar voor single tracks en oneffen paden is zo’n fiets minder geschikt. Daarnaast vinden we de naam GoSwiss van de ondersteunde motor op onze trikes misleidend, GoFlevopolder is meer van toepassing op het klimvermogen, ontdekten we vorig jaar in de Eifel.

Geometrie
Dave heeft een schema van de geometrie gemaakt van alle kandidaten die in aanmerking kwamen om onze nieuwe fietsen te worden, waarin hij de geometrie heeft vergeleken van de grootste frames van twee modellen van Sonder, een Jones Plus, de Trek 1120, drie fietsen van Surly en de Salsa Fargo. Dave is namelijk redelijk lang (1,94 m) met in verhouding een lange torso en ik ben gemiddeld (1,76) maar met in verhouding lange benen. Daarnaast moet ik niet teveel op mijn handen steunen vanwege eerder opgetreden neurologische problemen (uitval nervus ulnaris naar pink en ringvinger), waardoor ik ben gaan ligfietsen.

Nieuwe fiets uitpakken en in elkaar zetten

We zijn beiden zeer geïnteresseerd in de afwijkende ontwerpideeën van Jeff Jones. Hij ontwerpt mountainbikes waarop je redelijk rechtop zit, waardoor ze geschikt zijn voor zowel mountainbikepaden als lange fietsafstanden.

Maar Jones Bikes zijn prijzig, moeilijk verkrijgbaar in Nederland en we weten niet of het fietsen op een MTB goed blijft gaan met Belle’s linkerhand. Dus het was zoeken naar een betaalbaarder alternatief.

Fiets via internet
In de afgelopen periode bezochten we onder andere Mantel en 12GO Biking voor de Trek 1120 maar die was niet op voorraad. Je kan daar sowieso niet serieus proefrijden op een fiets (behalve op de etage tussen het winkelend publiek door). Bij Just Pedal is er geen voorraad, dan moet je het eerst bestellen voordat je kunt proefrijden. De importeur van Salsa en Surly, Cosmic Sports, organiseert één dag per jaar een probeerdag, maar die hadden we net gemist. Op Bike Motion konden we geen fietsen uitproberen waarin we geïnteresseerd waren. Uiteindelijk was onze conclusie dat we dan net zo goed een fiets kunnen bestellen via internet.

Titanium
Het Britse Sonder Bikes is heel betaalbaar, heeft een goede maatvoering en je kan er zelfs een titanium fiets kopen voor onder de 2500 euro, de Broken Road. Maar we hielden ons in en zo werd het een aluminium Sonder Frontier met Sram NX1, 1×11-speed. Volledig rigid, een hardtail zonder verende voorvork, dus de enige vering op deze fiets komt uit de plusbanden. Dat is extra geschikt voor bikepacking omdat je dan beter bagage kunt vastmaken aan het stuur en zadelpen en in de driehoek van het frame. Tevens zijn veren onderhoudsgevoelig.

Hele dag sleutelen
Dan komt je nieuwe fiets in een doos maar ben je eerst een hele dag aan het sleutelen want het is niet zo simpel als Mantel het voorspiegelt in de montagehandleiding in IKEA-stijl. Na het verwijderen van de fiets uit de doos hoef je in principe alleen het verpakkingsmateriaal te verwijderen en daarna de zadelpen met zadel erin schuiven, het voorwiel erin te zetten en het stuur te monteren. De fiets komt echter zonder pedalen, bidonhouders of bagagerek. Dus moest er nog wat meer besteld en gemonteerd worden:

 • Van de Gazelle Kathmandu werden de pedalen, zadel, Santos Alleshouder en de Jones Loop H-bar afgehaald en overgezet op de Sonder Frontier. Daarvoor moesten de ESI Extra Chunky XL handvatten er eerst af en nieuwe erop gezet worden wat een #%$@&*-werkje is (nee water helpt echt niet, alleen perslucht).
 • Derailleurs afstellen.
 • Belle’s ketting een schakel inkorten.
 • Ketting direct ontdoen van olie (je wasbenzine wordt dan alleen melkwit, dus dat zwarte is niet van de olie) en in de Squirt wax zetten.
 • Dave had bij Sonder het Love Mud Mool bagagerek meebesteld, maar dat bleek niet te passen op een fiets met schijfremmen (wel volgens de site), dus we moesten dit oplossen met een extra opvulringetje van 5 mm. Belle bestelde daarom van Topeak de Uni Super Tourist DX voor fietsen met schijfremmen. Die konden er overigens ook niet op zonder een tussenring waarvan een kantje weggeslepen moest worden (eindelijk kwam die Dremel Tool van pas). Plus: de haak van Dave’s Arkel Drylites achtertassen passen niet op zijn rek, maar gelukkig wel op het rek van Topeak, dus hij heeft nu Belle’s Ortlieb Gravel Packs ingepikt. Het mooie van de Topeak-bagagedrager is dat die ook een beetje als spatbord fungeert.
 • Dan moet er nog klein grut overgezet worden: een achterlicht, koplampje, fietsbel, GPS-houder en Quad Lock telefoonhouder, waar Belle de bout lam van draaide, dus dat was nog een financiële tegenvaller van 40 euro. En een heel mooi voorspatbordje van Tackx, de T7300 mudguard, dat vastgemaakt wordt met een klem in de voorvork.
 • Alle (toekomstige) M5 roestbouten werden vervangen door rvs.

Eindelijk fietsen
De fietsen rijden heel lekker, zijn super licht vergeleken met onze oude oerdegelijke Gazelle Kathmandu’s. Met de plusbanden (ETRTO 67-584) heb je veel beter grip op onverharde paden, opvallend hoeveel meer we konden blijven fietsen op het mountainbikepad in het Kotterbos bij ons achter. Het is even nog zoeken naar de juiste druk in de banden, 2 bar kan soms toch al teveel zijn op bonkige paden. Op asfalt rollen de banden heel goed maar geven wel een zoemend geluid. Dave heeft ook ‘zijn’ zadel gevonden, zijn zadelpijnproblemen zijn opgelost met een Ergon ST Core Prime Men. Het ziet er alleen niet uit dat zadel, met die witte piepschuimachtige onderkant.

Fietsroute langs Vecht, Angstel en Gein
Met een tweewieler stap je heel makkelijk op de trein, dus fietsten we een heel mooi rondje vanaf station Weesp langs de Vecht, Angstel en Gein waarbij je langs diverse molens fietst en verder kom je op deze route tegen: ooievaarsnesten, koeien, ophaalbruggetjes, kasteel Loenersloot en twee forten. De route loopt veel direct langs het water met bootjes en woonboten en pittoreske dorpjes. Deze route is geschikt voor elke tweewieler. Onder de link kan je de route downloaden.

Vrijheid
Smalle paadjes of hekjes, onverharde stukken, allemaal geen dingen meer die obstakels vormen, wat een gevoel van vrijheid geeft. Kinderen vinden de fietsen ‘cool’, Babyboom-zeurpieten houden hun kop over een vlaggetje (mogelijk alleen omdat we er met deze fietsen uitzien alsof we anders óver ze heen zullen rijden). Deze fietsen gaan dus mee op onze komende reizen naar Friedrichshaven, Groot-Brittannië en Slovenië.

8 Reacties op “Nieuwe fietsen: rigid 27.5+ mountainbikes

 1. Benieuwd hoe jullie ervaringen zullen zijn. Geen voorvering lijkt mij wel een risico met gevoelige polsen. Ik heb zelf een Riese & Müller Charger Nu Vinci met beltdrive in High Speed GT uitvoering. Deze fiets heeft ook 27,5 inch wielen met hele brede velgen en dus geschikt voor mountainbike banden.Ik rijd met de Super Moto X van 62 mm breed en die zijn geschikt voor de weg en semi-onverharde paden. Met dubbele accu (2 x 500 W) en voordrager ook geschikt als vakantiefiets. En als de onverharde paden straks weer nat zijn is die beltdrive echt heerlijk.

  • Klinkt als een mooie fiets! Van tandriemen zijn we echter geen fan. Welk probleem lost het eigenlijk op? We zien alleen maar ellende met breuken, moeilijk reserve meenemen (in een soort filmblik) en problemen met uitlijnen. Wax op je ketting en je hebt geen zwarte smeerboel en kan op de hele wereld en door jezelf gerepareerd worden.

   • Een tandriem gaat langer mee dan een ketting en hoef je niet schoon te maken. Ideaal als je de fiets het hele jaar gebruikt. En Santos heeft diverse reisfietsen met riem. Mijn ervaringen met ketting en cassette zijn slecht, behalve in mijn Quest waar het afgeschermd is.

    • Dat de tandriem langer meegaat is inmiddels wel de-bugged door mensen die er drie per jaar breken en als je je ketting smeert met wax hoef je deze ook niet te ontdoen van zand.

 2. Hoi

  Ziet er geweldig gelikt uit veel plezier en hele veilige km met deze tweewielers.Groen is toch wel een hele mooie kleur

  gr George

  • Dat groen is inderdaad een hele mooie kleur, nog mooier dan online afgebeeld. Ook het rood is niet rood-rood maar chili-rood. We hadden niet veel keuze. De Frontier wordt maar in drie kleuren gemaakt.

 3. RVS bouten in Aluminium vreten zich netzogoed vast.

  Die telefoonhouder; Die inbusschroef rond gedraaid? Het zal ook weer eens niet. Alles inbus gaat uiteindelijk rond heb ik het idee. Het is echt een flutstandaard. Torx, torx, torx!!!
  Kun je er geen sleuf inslijpen om hem alsnog los te krijgen?

  • De bout is halverwege gebroken, ik krijg hem niet meer uit de houder. Geprobeerd met een sleuf erin te slijpen maar krijg hem niet meer los. Na 9 jaar rvs in het aluminium frame van de Gazelle vond ik het er allemaal nog steeds goed uitzien. Eigenlijk geen elektrolyse opgetreden.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s