Kampeerwijzer ging vandaag commercieel! Want leuk die hobby: steeds verbeterde, lichtere en/of compactere outdoor spullen kopen maar de kasten lagen vol met prima kampeerspullen die we niet meer gebruiken. Dus leek het ons een goed idee om deze aan te bieden op de Buitensport Vrijmarkt die dit weekend gehouden werd bij Zwerfkei in Woerden.
Al jaren neem ik me voor om eens op een vrijmarkt te gaan staan omdat je dat toch een keer moet hebben meegemaakt. Maar we deden het steeds niet. Waarom? Hoe groot is de kans dat je iemand treft die geïntersseerd is in buitensportartikelen? Maar toen we op Facebook de aankondiging zagen van een vrijmarkt voor buitensportspullen… moest het er maar eens van komen.
Van de voorbereiding schrokken we een beetje want toen we alle kasten eens hadden omgekeerd hadden we zo ongeveer een Caddy Maxi vol met spullen. Met die dekenslaapzakken die we op de boot gebruikten, twee tenten die we niet meer gebruiken omdat we zo dol zijn op onze Sierra Designs tentjes. Die prachtige Lowlands 3-seizoenenslaapzak van 95 procent ganzendons van 700 cuin maar ook 995 gram (huidige slaapzak weegt de helft). Enzovoort, enzovoort.
Zwerfkei had het heel leuk aangepakt. Er was een barbecue, de parkeerruimte rond de ingang was voorzien van marktkramen (wij hadden een stuk plastic bij ons, maar dat hoefde dus helemaal niet), ze hadden zelfs een spiegel en pashokje neergezet om tweedehands kleding te kunnen passen. De eerste drie uur vlogen zo om. We hadden onze kramen (we hadden zoveel bij ons dat het niet in één kraampje paste) ingericht en er was veel aanloop. Veel gesprekken gevoerd en dan leer je dat mensen die blijven hangen toch eigenlijk ook wel geïnteresseerd zijn in je spullen maar nog een beetje aan het dralen zijn.
We hadden de meeste fietsspullen bij Dave in de kraam gelegd zoals een Thudbuster, die niet meer past op de nieuwe fiets, Brooks-zadels die te smal waren voor onze zitbotjes, een fietstasje voor op je bovenbuis voor je smartphone, stuurbochten, fietshandschoentjes die te klein waren geworden, een bidonhouder voor een PET-fles. Bij mij lagen schoenen, veldkeukenartikelen als pannensets en thermosflessen en mokken. Veel interesse was er ook voor onze oude Gazelle Kathmandu trekkingsfietsen ontworpen in samenwerking met Frank van Rijn maar niemand hakte uiteindelijk de knoop door. Er blijken mensen te bestaan die Frank van Rijn niet kennen.
Er werd proefgereden op onze fietsen, schoenen en rugzakken gepast, gedemonstreerd hoe je het campingtafeltje kon opvouwen en we hielden heel veel verkooppraatjes (ik blijk een natuurtalent). “Nee bergschoenen horen wat groter te zijn. Je moet schoenen eigenlijk aan het eind van de dag kopen en je moet ook denken dat je nog wandelsokken erin aan moet kunnen.” (verkocht). “Dit zijn zulke lekkere fijne grote bekers.” (verkocht) “Je kan ze ook hier binnen kopen maar dan zijn ze zeventig euro”. (verkocht). “Zo’n food jar is hartstikke handig voor de hooikistmethode of het meenemen van een miesoepje als lunch.” (verkocht) “Voor 15 euro kan je je er niet echt een buil aan vallen hè?!” (verkocht)
Soms was het ook schrikken als iemand zoiets vroeg als “hoe werkt dit waterfilter? (Katadyn minifilter, twintig jaar geleden voor het laatst gebruikt)”. Ik: “Uhhh… de handleiding zit er nog bij!”. (verkocht) En wat is het leuk als je iemand blij ziet weggaan met zijn of haar ‘vondst’ tussen jouw spullen. Die student die naar Noorwegen gaat met mijn Lowlands donsslaapzak. Of die dame die de mokken gaat gebruiken op hun boot. De vrouw die vandaag voor de tweede dag naar de vrijmarkt kwam en drie paar schoenen van mij kocht.
Het enige jammere was dat Zwerfkei weliswaar vanaf de loopbrug een houten trap naar beneden had gemaakt en een bord had neergezet met “vrijmarkt en BBQ” maar dat de meeste mensen via de loopbrug rechtstreeks de winkel naar binnen waren gegaan en hierdoor niet langs de kraampjes kwamen. De meeste mensen kwamen nu ook binnen via de loopbrug omdat het parkeerterrein bij de benedeningang, waar wij stonden, was afgezet voor de markt. Toen ik even binnen onze waterflessen ging bijvullen, zag ik hoe druk het binnen was met allemaal mensen die niet langs de benedeningang naar binnen waren gekomen. Jammer. Ik hoop dat Zwerfkei een volgende keer de ingang op de loopbrug sluit, zodat je alleen via de markt en benedeningang naar binnen kan.
Maar desondanks kregen aardig wat tweedehands spullen een mooi tweede leven, in plaats van dat ze in de kast liggen te verstoffen. Sommige mensen vroegen nog ons e-mailadres omdat ze thuis nog moesten overleggen of de diameter van hun zadelpen moesten checken. Dus wie weet zit er nog een staartje aan deze vrijmarkt. Van de huidige opbrengst kunnen we drie jaar de hostingkosten van deze site financieren, dus niet slecht.
Update: er kwam inderdaad nog een staartje, de Brooks Cambium C17 en de Cane Creek Thudbuster (verende zadelpen) werden alsnog via een e-mail verkocht aan een medewerker van Zwerfkei, die op het eind van de markt nog een praatje kwam maken. Hij dacht dat een Thudbuster niet geschikt zou zijn in combinatie met een bikepacking zadeltas maar Dave maakte met een mooie handbeweging duidelijk hoe de veer van de Thudbuster, die de vorm heeft van een parallellogram, vooral naar achter en maar een klein stukje naar onderen veert. De totale opbrengst van deze zaterdagmiddag komt daarmee op 415 euro.
Dave mist alleen nog zo’n zilveren V op zijn revers, want hij staat er bij alsof hij iedereen wil tegenhouden die te dicht bij de spullen komt. Alleen moet hij nog een beetje oefenen met zijn gezichtsuitdrukking: véél te vriendelijk nog. ;-)
Groet
Erwin en Tante Lies
LOL.
Hallo, Ik volg jullie blog al enige tijd, vooral het testen van diverse spullen heeft mijn interesse.
Hebben jullie ook wel eens uv bestendige kleding getest? Ik ben n.l. op zoek naar een dun zomershirt met lange mouwen die uv bestendig is en toch niet zweterig is.
Ook zoek ik een cape voor op de fiets , in dit geval een gewone bukfiets die nu eens niet lekt na 1 jaar gebruik.
Ik hoor van jullie.
Leuk om te horen wat je interesse is. We hebben nooit UV-bestendige kleding getest. Dat is denk ik ook praktisch moeilijk te testen, door bijvoorbeeld te gaan zonnen met twee verschillende broekspijpen en mouwen? We zijn nog nooit door kleding heen verbrand. Alle kleding houdt namelijk UV tegen. Wel houdt de ene stof meer UV tegen dan de ander. Hoe dichter het weefsel en hoe donkerder de kleur, hoe meer er tegengehouden wordt. Als je echt zeker wilt weten hoeveel UV wordt tegengehouden, dan koop je dus een (duur) buitensportmerk met een etiket waarop staat hoe de stof is getest. Ik denk zolang het niet zo’n super goedkoop dun katoenen T-shirt in een witte kleur is, dat je al aardig goed zit. Nylon en polyester is over het algemeen dichter gewoven dan bijvoorbeeld linnen. Eigenlijk vind je er vrij weinig informatie over, behalve van de merken die dit gebruiken als marketinginstrument. In het Engels lijkt me dit een betrouwbare bron: https://www.skincancer.org/prevention/sun-protection/clothing/protection
Dan de ‘cape’ op de fiets. Bedoel je een soort poncho? Wij rijden altijd in een jack, dat fladdert niet en heeft geen overbodige stof waardoor het groter/zwaarder wordt dan nodig. Wij letten bij aanschaf op MVTR, dus het ademend vermogen, dat mogelijk een reden voor jou is om voor een cape (losser model) te kiezen? Membranen gaan langer mee dan coatings en drielaagse membraanjacks gaan langer mee dan tweelaags, etc. Maar als je het jack niet in combinatie met een zware rugzak gebruikt, kan je wel met een lichtere stof toe. Het ‘lekken’, gebeurt dat op drukpunten? Want dan kan de waterdichtheid van de stof te laag zijn. Kijk dan op onze pagina ‘Tent’, eerst ongeveer een meter naar beneden scrollen naar het kopje ‘Waterdichtheid tentdoek’: https://kampeerwijzer.com/uitrusting/tent/ Het beste ademende waterdichte membraan is eVent fabric, dat o.a. Rab verwerkt in hun Latok-jack. Dit is een (naar onze begrippen) zwaar jack van circa 500 gram, dat ook met rugzak gedragen kan worden.
Alle jacks gaan minder goed ademen nadat de DWR (afparelend vermogen) van de buitenstof versleten is. Dan trekt water in de buitenstof en dan kan je nog een tientje verspillen aan een goedje in de wasmachine maar het is gewoon einde oefening. DWR slijt door wassen, dus ik ben zelf altijd zeer terughoudend met waterdichte kleding te wassen in de wasmachine. Met een nat doekje kan je ook een vlek of modder verwijderen. Er zijn echter merken en buitensportwinkels die juist beweren dat je membranen regelmatig moet wassen maar die proberen ook dat goedje aan je te verkopen dat niet werkt.
Wij waren er op zaterdag om onze vakantieuitrusting op peil te brengen, heb je dus gemist.
Bij het aankomen liepen we inderdaad rechtdoor naar binnen. De extra houten trap merkten we pas op omdat we na het doen van de aankopen bewust even langs de markt ( en BBQ…) liepen. Konden we hem in ieder geval op de terugweg gebruiken ;)
Dank voor het uitvoerige antwoord, daar kan ik wel wat mee.
Wij fietsen veel en dus ook met zonnig weer, en aangezien mijn huid gevoelig is voor te veel zon zoek ik geschikte kleding vandaar.
Met zonnebrand crèmes heb ik minder goede ervaring.
Ik ga me oriënteren op shirts met lange mouwen, uv bestendig zijn die blijkbaar toch al. Maar dan wel een goed merk uitzoeken.
Ik bedoelde i.d.d. een poncho, die kun je makkelijk aan en uittrekken. en bedekken ook een deel van de benen.
Rugzak zit altijd in de fietstas, dus daar zal de poncho niet van slijten.
De gesealde naden zijn de zwakke punten. Ik zal eens zoeken op poncho´s met membraam.
Dank,
Greenmachinist.
Ik denk dat er weinig ademende poncho’s zijn omdat de poncho al ademt door het model. Dit is een goedkope oplossing en het verbaast me niet dat de duurzaamheid minder is.