Fietsen naar het Observatorium

In de Flevopolder zijn diverse landschapskunstwerken te vinden. We fietsten dit keer naar het Observatorium van Robert Morris, aangelegd in 1977, een tripje van 66 kilometer uit en thuis.

Het Observatorium is geïnspireerd door Stonehenge en bestaat uit twee cirkels. In de middelste cirkel kan je via drie gleuven in de wand kijken naar drie V-vomige objecten in de buitenste ring. Die markeren de plaatsen waar de zon opgaat bij het begin van de zomer, winter en herfst/lente. Ieder jaar wordt hier rondom de langste dag van het jaar het Sunsation Festival gehouden.

Trike in het Observatorium

Verkoelende rijwind
Het was 27 graden en zonnig maar op de fiets merkten we het niet, totdat we gingen stilstaan bij een bankje in Natuurpark Lelystad. Dat kon je beter in de schaduw doen. De rijwind bracht heerlijke verkoeling.

Ooievaar hoog in de lucht

Bij de Anacondabrug in Lelystad cirkelde een ooievaar hoog boven ons hoofd. Twee vrouwen peddelden in een kano over de Lage Vaart. Verderop, op de Swifterringweg, merkte een buizerd ons pas op het laatste moment op, hij steeg daardoor vlak voor mij op, een prachtig gezicht. Grote sproeiers hielden de gewassen nat tijdens deze tropisch warme dag.

Kano in de Lage Vaart, gefotografeerd vanaf de Anacondobrug naar Natuurpark Lelystad

Microfoon
Het Observatorium zie je al liggen vanaf de Swifterringweg, net na het viaduct onder de N307 door. In het midden van de binnencirkel van het Observatorium ligt een steen. Als je daar op staat en je zegt iets, klinkt dat alsof je door een microfoon praat. Er zit delay in het geluid, het is een aparte ervaring. Degene die niet in het midden staat, hoort jou normaal. Hoe meer je bij de buitenkant komt, hoe langer het delay.

Het Observatorium ligt bij Lelystad, we reden via het fietspad langs de kust met het IJsselmeer en Markermeer terug naar huis. Normaal kan je hier heerlijk rustig fietsen maar het was een zondag met tropisch weer en daardoor leek het alsof we in de avondvierdaagse terecht waren gekomen. De drommen wandelaars op het fietspad waren echter op weg van de parkeerplaats naar het strandje van recreatiegebied Houtribhoek. Er zit daar een leuke strandtent. Ik moest denken aan Frank van Rijn, hem valt vaak op dat de plaatsen die hij opnieuw bezoekt, steeds toeristischer zijn geworden.

Ingang Observatorium

Oldtimers
Verderop werd het niet beter met de drukte, al bij de Houtribsluizen was een opstopping. Bij de Bataviahaven was het een drukte van belang vanwege de Nationale Oldtimerdag. Oldtimers hadden we inderdaad tijdens onze tocht al overal zien rondrijden. De weg was afgezet en we moesten omfietsen via de weg langs het parkeerterrein van het ‘outlet’ winkelcentrum Bataviastad. Hier liepen allemaal mensen midden op de weg, bevangen door de hitte.

Sproeiers op het land

Eenmaal voorbij het circus keerde de rust terug en bracht wat wind vanaf het Markermeer de nodige verkoeling. Veel was het niet: de meeste zeilboten lagen voor anker.

Wedstrijdjacht op het IJsselmeer, dichtbij Flevo Marina

Rijke bramenplukker
In de Flevopolder liggen nog meer landschapskunstwerken, onder andere Aardzee, Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind en mijn favoriet, de Groene Kathedraal, die mij altijd doet denken aan het sprookje over de rijke bramenplukker van Godfried Bomans.

Strava
We maken niet van elke fietstocht een verslag. Foto’s en data zijn te vinden op Strava.com. Onderaan in het linkermenu op deze site vind je onder andere een knop naar Strava.

Een Reactie op “Fietsen naar het Observatorium

  1. Correctie bij de link naar het observatorium Robbert Morrris: het observatorium lag in de duinen bij Driehuis (gemeente Velsen), iets zuidelijker van de begraafplaats/crematorium Driehuis-Westerveld. Er zijn daar nooit woningen gepland.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s