Boekrecensie: Hoe word ik een bergwandelaar?

Dit is één van de beste outdoor-boeken die ik heb gelezen. Mocht je beginnend kampeerder en bergwandelaar zijn, koop dan dit boek en Andrew Skurka’s Ultimate Hiker’s Gear Guide.

Omslag boek

Het boek Hoe word ik een bergwandelaar? begint op zo’n laag niveau dat ik in eerste instantie dacht een miskoop te hebben gedaan. Denk aan tips als: pas je kleding aan de omstandigheid aan (oh, heet het dáárom regenjack…), controleer het weerbericht, volg een cursus kaart & kompas, bereid jezelf fysiek voor. Erg voor de hand liggend allemaal.

Onderwerpen
Gelukkig gaat het boek vervolgens de diepte in. Hoe bereken je hoe lang je onderweg bent in de bergen als je zoveel stijgt en daalt? Hoeveel water neem je mee? Wat helpt tegen kramp? Waar moet je op letten bij aanschaf van bergschoenen, hoe onderhoud je schoenen met GoreTex, wat moet je weten over tenten, welke haringen heb ik nodig in de bergen?

Er is een hoofstuk over kleding, slaapzakken, het vinden van een veilige kampeerplek in de bergen. Hoe loop je tredzeker, informatie over wandelstokken, rivieren doorwaden, het weer voorspellen aan de hand van barometerdruk, informatie over kaarten, kaartschaal, hoe hoogtelijnen te lezen, medische problemen als hoogteziekte, bevriezing, verzekering, ongeplande nacht in de bergen doorbrengen tot en met het assisteren bij een helikopterredding, etc.

Deze onderwerpen komen aan bod in de hoofdstukken Voorbereiding, Onderweg en Nood & EHBO. Kortom: in dit boek staat alles wat je moet weten om terdege voorbereid te beginnen aan een kampeertocht in de bergen.

Opmaak
Een van de leuke dingen van de ‘Hoe word ik’-serie is de afwisselende opmaak: veel kaders, quotes, mooie foto’s, anekdotes, tabellen en lijstje maken het een aantrekkelijk boek om door te bladeren.

Afwisselende opmaak

Andere titels zijn in deze serie zijn: Hoe word ik een wereldfietser, Hoe reis ik solo, Hoe word ik een wereldreiziger.

Andere titels in de serie

Het boek is geschreven in het Vlaams. Dat betekent dat je heel af en toe internet nodig hebt om de betekenis op te zoeken van woorden die we in het Nederlands niet kennen zoals beengetten (gamaschen) of gegeerd (gewild) maar voor de rest is het goed leesbaar.

Lijstjes
Verder staan er achter in het boek allerlei handige lijstjes maar géén index met trefwoorden. De lijstjes zijn paklijsten, contactgegevens bergreddingsdiensten in verschillende  landen, een alpien woordenboek dat termen met betrekking tot materiaal, het weer en navigatie vertaalt in het Duits, Engels, Frans en Italiaans. Maar als je iets wilt opzoeken ben je aangewezen op de inhoudsopgave en dat is een gemiste kans. Het boek is hierdoor minder geschikt als naslagwerk.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s