Boekrecensie: Ultimate Hiker’s Gear Guide

Het boek The Ultimate Hiker’s Gear Guide begint meteen goed. De schrijver legt uit dat lopen met de rugzak uit twee compleet verschillende activiteiten bestaat: trekken en kamperen. Dit boek is bedoeld voor trekkers (hikers) die zo min mogelijk tijd willen besteden aan kamperen.

gg_cover

Boekomslag

De kampeerder brengt veel tijd door op de camping en doet aan activiteiten als vissen of barbecuen. Hij maakt een korte wandeling in de buurt, blijft een paar dagen op dezelfde camping. Als hij wel doorreist, doet hij dat na een uitgebreid ontbijt op de camping, waardoor minder tijd overblijft om te reizen. De trekker daarentegen is het liefst zoveel mogelijk onderweg en zet alleen zijn tarp op om te slapen. ’s Ochtends breekt hij zijn kamp in een mum van tijd op en gaat op pad. Tijdens zijn eerste pauze, als de eerste kilometers er al opzitten, maakt hij koffie en eet hij zijn ontbijt. Zo gaat het ook met het diner, na het avondeten worden nog flink wat kilometers gemaakt, voordat een plek voor de nacht gezocht wordt. In de Verenigde Staten een hele goede strategie, om niet te koken in de buurt van waar je slaapt, zo houd je beren beter weg bij je tent. Op deze manier zitten er veel loopuren in een dag en kan iedereen flinke afstanden afleggen, ook met een rustig tempo. Wat daarbij ook helpt, is een ultralichte uitrusting.

hiker-or-camper

Hoofdstuk over verschil tussen trekker en kampeerder

Het boek behandelt verder zeer uitgebreid de schrijver zijn uitrusting voor diverse omstandigheden en reizen. Daarbij wordt niet alleen naar gewicht gekeken want er is ook nog zoiets als ‘dom licht’ volgens de schrijver: te weinig bij je hebben waardoor je in problemen kunt komen.

Kledingstoffen
Zeer uitgebreid gaat Andrew Skurka in op kleding, de stoffen en membranen die gebruikt worden, welke waarvoor het meest geschikt zijn en onder welke merknamen ze op de markt gebracht worden. De meeste outdoorkleding is gemaakt van nylon, polyester of merinowol. Dit boek legt uit wat de verschillende eigenschappen zijn van deze stoffen en waarvoor je ze het beste kunt gebruiken. De voor- en nadelen van waterdichte ademende membranen wordt uitgelegd evenals de voordelen van vapour barrier liners (VPL’s) in koud weer.

Had je vroeger nog allerlei verschillende kwalitatief goede synthetisch isolatiemateriaal bestaande uit losse vezels – verkocht onder merknamen als Polarguard, Thinsulate, Quallofil en Hollofil – tegenwoordig is er nog maar één merk over dat goed isolatiemateriaal maakt: Primaloft. Er bestaat ook gewoven isolatiemateriaal, ook nog maar één merk: Climashield. Dit is lichter omdat er geen tussenschotjes gemaakt hoeven worden om het isolatiemateriaal op zijn plek te houden.

Veel hoofdstukken sluiten af met een tabel waarin de verschillende keuzes tegen elkaar worden afgezet, wat de schrijver zelf kiest en tips.

versus-and-skurkas-picks

Soorten schoenen met elkaar vergeleken

Packraften
Alles wat je als lange-afstands trekker nodig hebt komt aan bod: van verschillende soorten slaapzakken (top bag, quilt, mummy), onderdak van bivyzak tot tarp en de verschillende soorten branders. Er is een hoofdstuk over packraften. Tussen alle informatie over de uitrustingstukken, zoals de voor- en nadelen van een tent of tarp staan af en toe ook leuke anekdotes. Zo begint het hoofdstuk over bergstokken met een verhaal hoe hij er ooit een grizzlybeer mee verjaagd heeft. Ook vind je talloze tips, zoals het gebruik van flossdraad als ijzersterk garen voor (nood)reparaties.

Naast de hoofstukken over uitrustingstukken is er ook aandacht voor hoe je reizen voorbereidt, het vinden van water, voeding, hoe je warm blijft, het verzorgen van je voeten, het vinden van een geschikte kampeerplek en bijvoorbeeld navigatie. Het boek eindigt met paklijsten, dus welke uitrustingstukken meegaan op de diverse soorten trektochten. Deze lijsten vernoemen ook het gewicht, maar helaas volgens het imperiaal stelstel, dus alles staat vermeld in pounds en ounces. Even omrekenen dus.

Schrijver
Andrew Skurka heeft de nodige ervaring als rondtrekkende rugzakloper. De schrijver van de Gear Guide begon ooit met het lopen van de Appalachian Trail (3500 kilometer). Inmiddels heeft hij 30.000 mijl gewandeld en onder andere de Pacific Crest en de Continental Divide Trail op zijn naam geschreven. Tel daar de 4700 mijl afgelegd tijdens de Alaska-Yukon Expeditie bij op en zal het duidelijk zijn dat hij ook veel ervaring heeft met rondtrekken in winterse omstandigheden.

andrew-skurka

De schrijver Andrew Skurka

De The Ultimate Hiker’s Gear Guide vertelt je niet alleen dat je een fleecetrui moet meenemen in plaats van een katoenen sweater maar ook waarom en waar je op moet letten bij de aanschaf van fleece. Er wordt altijd wel aanbevolen hoeveel waterkolom een tentdoek minimaal zou moeten hebben, maar die cijfers blijven altijd abstract. Skurka legt ook uit hoeveel waterkolom druk tentdoek bijvoorbeeld krijgt te verduren in een regenbui tijdens storm (7.000 mm). Het is daarmee het meest diepgaande boek over kampeeruitrusting dat ik tot nu toe ben tegengekomen. Ook als je geïnteresseerd bent in het terugbrengen van het gewicht van je bagage, zul je genoeg nieuwe ideeën krijgen dankzij dit boek.

gg-contents

Inhoudsopgave

The Ultimate Hiker’s Gear Guide is uitgegeven door National Geographic en als paperback te koop, onder andere bij Bol.com. De katernen zijn genaaid waardoor het boek goed blijft openliggen. De inhoud is volledig in kleur en aantrekkelijk opgemaakt met kaders en afbeeldingen. De taal is Engels. ISBN13: 9781426209208. Op Kobobooks.com en bij Amazon is het boek ook als e-book verkrijgbaar. In maart 2017 wordt de tweede editie verwacht.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s