Wapenen tegen water en kou: nieuwe regenjas

Op een trike zit je wat meer in de elementen dan in een velomobiel. Na een tocht van 70 kilometer door de stromende regen werd afgelopen najaar duidelijk dat mijn Rab Kinetic regenjack zijn beste tijd heeft gehad (de scheur in het membraan gaf het al weg).

Na nog een zinloze wasbeurt met van dat spul waar je DWR-coating (Durable Water Repellent) van zou moeten herstellen (maar dat nooit doet – geef je geld niet uit aan Nikwax-producten) was het resultaat alleen maar troep. De jas gaf een soort rubber kruimels af maar zonder het gewenste resultaat – waterdruppels die weer mooi zou afparelen van de stof. Tijd dus voor vervanging van mijn geliefde Kinetic regenjasje van slechts 245 gram.

Scheur in membraan bij schouder

Scheur in membraan bij schouder

Ik zocht een jas met een eVent membraan na het lezen van Andrew Skurka’s boek The Ultimate Hikers Gear Guide en omdat ik zag dat onze berggidsen in Schotland ook kozen voor dit membraan. Het moet beter ademen dan Gore-Tex Paclite maar is helaas wel wat zwaarder. Een Paclite jack weegt rond de 310-350 gram, de Rab Latok Alpine Women’s jacket weegt iets meer: 485 gram. Rab is een van de weinige merken die eVent toepast. Maar ‘event’ is ook een lastige merknaam om te vinden op internet want een veelvoorkomend woord. Je vind meer als je zoekt op: ‘eVent regenjack’ of ‘eVent fabric’.

rab-latok-event

Rab Latok Alpine Women’s jacket in kleur ‘richochet’.

Gore-Tex bestaat uit een laag poreus expanded polytetrafluoroethylene (ePTFE of Teflon) en een niet-poreuze laag hydrofoob polyuethane (PU). Het originele Gore-Tex had nog niet de PU-laag. Dit is later toegevoegd om de ePTFE-membraan te beschermen tegen vuil en lichaamsvetten, waardoor het verstopt raakt. Echter vermindert het ademend vermogen enorm door de PU-laag. De ontwikkelaars van BHA Group, Inc. (tegenwoordig eigendom van General Electric) ontwikkelden eVent, dat zowel in het lab als in de praktijk goede testresultaten haalt wat betreft ademend vermogen. Ook eVent bestaat uit een laag ePTFE maar dan in plaats van PU een oleophobic (olieafstotende) coating dat vuilafstotend werkt zonder het poreuze membraan te verstikken. Omdat de wind door eVent waait is het een stuk kouder dan een jas met Gore-Tex.

Zichtbaarheid
Ik wilde een opvallende kleur vanwege de zichtbaarheid, echter op het moment dat ik de jas wilde bestellen kon ik in Nederland alleen de kleur donkerblauw krijgen bij Kathmandu. Zodoende kwam ik terecht op de Britse webshop NeedleSports.com waar ik voor omgerekend 320 euro de nieuwe eigenaar werd van een exemplaar in een lichtrode kleur. De capuchon’s van Rab zitten altijd goed omdat ze voldoende verstelmogelijkheden hebben. Onder deze capuchon past eventueel ook een fietshelm. De maatvoering is bij Rab consequent: voor elk artikel heb ik altijd dezelfde maat nodig, of het nu broek of jas is. De steekzakken zitten op de juiste plek voor gebruik met een rugzak. Als de jas toch te warm wordt tussen de regenbuien door, kan je deze goed ventileren met ritsen die van je oksel tot halverwege je onderarm komen.

Dave's Rab Latok jack

Dave’s Rab Latok Alpine jack

Dave kon ook een steviger regenjas gebruiken en besloot ook het experiment met eVent aan te gaan. Steviger zijn de jassen zeker: waar ik de Kinetic echt weg kon proppen, moet ik nu gaan vouwen en maak ik de jas klein in een compressiezakje van Eagle Creek (Pack-It Specter compression cube). De stof is ook een stuk stugger dan van mijn oude jasje. Tot nu toe het enige ‘nadeel’ van de Rab Latok Alpine want de steviger stof maakt deze jas wel geschikter voor lopen met een rugzak. Verder is de kleur lichtrood een besmettelijke kleur dus hier en daar zie je inmiddels zwarte vlekjes door waarschijnlijk kettingsmeer.

Lichtere alternatieven
Als je een regenjas alleen gebruikt tijdens het fietsen, kan een lichtere regenjas volstaan. Gore-Tex heeft dit jaar iets nieuws uit: ShakeDry technology. Dit wordt toegepast zonder buitenstof waarvan de DWR-coating van kan slijten, dus ook na langdurig gebruik zal je geen last krijgen van een natblijvende buitenstof en blijft ShakeDry goed afparelen. Gore Bike Wear past het toe in een jas met de naam One 1985 (damesversie), verkrijgbaar onder andere bij Zwerfkei. De herenjas weegt 116 gram in maat large maar heeft geen capuchon. Ook Berghaus maakt een hele lichte regenjas, met capuchon, het Hyper 100 Extrem jacket, dat minder dan 100 gram weegt in de maat medium. Deze lichtgewicht jassen hebben geen zakken of ventilatieritsen.

Bewaren

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s