Controlerondje rijden

Van het Meldpunt Fietsersbond kreeg ik drie e-mails met de vraag of het eerder gemeldde probleem nog steeds speelt. Daarvoor moest ik op pad in Almere, want de gemelde toestanden liggen niet helemaal direct naast de deur.

Ik plande een tochtje van 33 kilometer langs de drie punten. Dat tochtje werd 41 kilometer door wegwerkzaamheden en eigenwijsheid (bordjes negeren dat weg is afgesloten). Maar ik kon alle gemelde punten bereiken met de trike.

Punt 1: haagjes verhinderen zicht op kruisend autoverkeer.

De eerste keer dat ik deze kruising naderde, had ik niet eens door dat ik na het fietspad ook nog een autoweg kruiste. Ik schrok behoorlijk en besloot deze gevaarlijke situatie voor kinderen en lage fietsen te melden. Zelfs als je het weet kan je niet zien of er een auto aankomt. Een automobilist kan een triker al helemaal niet zien aankomen.

kruispunt-haagjes

Nadering kruising: eerst een fietspad maar hé achter die haagjes zit nog een weg!

haagje-links

Zicht naar links vlak voor de kruising (naar rechts net zo).

Je kan het in de site van het Meldpunt Fietsersbond niet zien maar ik heb een melding gehad van de beheerder dat de haagjes ‘voldeden aan de norm’. Twee jaar later is de situatie nog net zo gevaarlijk en onoverzichtelijk als voorheen.

Punt 2: zeer slecht wegdek en verzakt

De scheuren zijn gelast maar het is nog steeds hobbeldebobbel. Wie hier met een velomobiel rijdt moet oppassen niet omgesmeten te worden. Bijna twee jaar geleden heb ik deze melding gemaakt en deze is toegekend aan de wegbeheerder van Almere. Nooit iets op gehoord. Zelf heb ik er eigenlijk ook geen last meer van want dit traject mijd ik al sinds ik het gemeld heb.

Gelaste scheuren in slecht wegdek

Gelaste scheuren in slecht wegdek

Punt 3: rooster in combinatie met paal

Er zijn mensen die strijden tegen paaltjes op het fietspad. Een betonnen versmalling waar alleen velomobielen en andere fietsen doorheen passen maar geen auto’s zou ik ook beter vinden. Paaltjes zijn echter op dit moment de manier om te voorkomen dat er vissers en wandelaars parkeren op het fietspad dus ik heb er geen hekel aan, tenzij ze zo dicht op elkaar staan dat ik er niet of nauwelijks doorheen kom met m’n velomobiel of trike. De eenzijdige ongelukken die tegen paaltjes botsen begrijp ik ook niet. Zitten die mensen te WhatsAppen die dat overkomt?

Breekbaar
Maar dan dit paaltje. Eerst raak je met je velomobiel in de slip op het gladde metalen wildrooster en dan schuif je zo met je breekbare carrosserie op die paal af. Ik miste ‘m twee jaar geleden in een slip op een haar na en vandaag realiseerde ik me  tijdens mijn controlerondje dat ik sindsdien dit punt ook mijdt. De paal staat er nog.

Glad rooster vlak voor paaltje

Glad rooster vlak voor paaltje

Drie punten die na bijna twee jaar nog steeds open staan. Melden bij het Meldpunt Fietsersbond lijkt weinig zin te hebben. Er stemmen ook weinig mensen op de door mij gemelde punten. Het zijn vooral dingen waar je last van hebt met een velomobiel. Ik heb het rondje dan ook nagereden met de trike, die slaat minder snel om bij punt 2 en loopt minder gevaar voor schade bij punt 3. Alleen punt 1 blijft een probleem, zelfs met de hogere zit van de trike heb ik hier nog steeds geen zicht op het verkeer en moet ik op gehoor en goed geluk de weg oversteken.

Zie Strava voor de route en meer foto’s.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

6 Reacties op “Controlerondje rijden

 1. Hoi Belle

  Het paaltje op jou foto is goed zichtbaar, daar rij je niet zo snel tegenaan
  Hier in buurt staan er ook zonder enige vorm van reflectie en donker en de meeste fietsers hebben alleen de minimale verlichting, niet te vergelijken met velomobiel of een trike, dus die verlichten de weg en omgeving niet en zo’n paal dus ook niet

  Groeten, André

  • Het probleem van deze paal is dat deze direct na een glad metalen rooster staat. Ik slip hier met de velomobiel op het wildrooster en glij dan zo tegen die paal aan. Daar helpt zichtbaarheid niet tegen.

  • Terwijl jij toch ook in Almere woont?! Het enige wat mij gelukt is om bij die nieuwere fietsbrug vanuit Oostvaarders naar de Oostvaardersplassen die zigzaghekjes weg te krijgen. Daar staan nu van die witte betonnen paaltjes waar je wel doorheen kunt met de velomobiel.

 2. Die paaltjes, ook de reflecterende, zijn m.i. vooral gevaarlijk voor groepen fietsers, op de racefiets- en mtb training had ik er echt een hekel aan.

  Zonder reflectie is het misdadig, bij slechtere omstandigheden weet je dan zeker dat het af en toe vervelend mis gaat.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s