Winterhelmen testen tijdens mistig rondje

Zondag reden we een rondje van 43 kilometer over de dijken om Almere. De scheiding tussen lucht en water was nauwelijks te zien en ook de witte zeilen en romp van een eenzaam zeiljacht op het Markermeer losten op in vijftig tinten grijs van mist en motregen.

Ik ging met de velomobiel om weer eens te trainen met deze fiets voor onder andere de Oliebollentocht die eind volgende maand op de agenda staat. Ik kreeg namelijk spierpijn toen ik met mijn nieuwe Scorpion FS trike ging fietsen: waarschijnlijk omdat de verhoudingen anders zijn. Belangrijk daarom om af en toe weer te trainen in de velomobiel. Bovendien was het er weer voor. Het was behalve nat ook erg koud.

Skihelmen voor de winter

Skihelmen voor de winter

Tegen de kou zette ik mijn nieuwe winterhelm op met vizier maar dat vond ik geen pretje in de velomobiel. Ik hoorde niets meer van mijn omgeving, het gerommel uit de fiets overstemde alle buitengeluiden. Dave zou kunnen roepen en bellen wat hij zou willen: ik zou hem niet horen. Alleen het piepen van zijn schijfremmen kwam boven het lawaai uit. De helm was wel lekker warm. Het vizier houdt nattigheid en kou uit je gezicht. Maar na een stop ergens halverwege ging de helm toch achterin.

Tenson Nano Visor skihelm met vizier en oorwarmers

Tenson Nano Visor skihelm met vizier en oorwarmers

Dave beviel de nieuwe helm op de trike goed. Hij dekt de oren goed af tegen kou en windgeruis. Het vizier beschermt de ogen tegen koude wind, harde regen, hagel en sneeuw. De helmen zijn skihelmen (EN 1077B) van Tenson: Nano Visor. Het vizier heeft een S2-klassificering voor bewolkt weer. Dat was iets te donker tijdens mistig weer maar prima voor (half) bewolkt weer. Afhankelijk van de kleur zit er een grijs of oranje vizier op de helm. Het grijze vizier heeft een S3-klassificering. Er zit een verstelsysteem in om de helm goed op maat te draaien.

Achterzijde Tenson Nano Visor

Achterzijde Tenson Nano Visor

Het voordeel van een vizier boven een skibril is dat deze minder snel beslaat en niet knelt op je gezicht. Het kan ook gedragen worden over een bril op sterkte. Echter kan bij deze helm het vizier niet vervangen worden en kan je dit dus niet aanpassen aan de weersomstandigheden. Een photochromic of meekleurende lens zou handiger zijn. Duurdere (ski)helmen hebben wel verwisselbare vizieren. Maar we wilden niet te veel geld eraan uitgeven omdat we dit als tijdelijke helmen beschouwen voor als er speed pedelec helmen op de markt komen.

Hier het rondje om Almere in kaart gebracht op ReLive (met extra foto van de tocht):

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Een Reactie op “Winterhelmen testen tijdens mistig rondje

  1. Mooie helm, Belle.
    Voorlopig hou ik het bij een goedkope skihelm en skibril. Lekker warm en ook de rijwind blijft uit de oren. Voordeel van een skibril is dat bij vochtige sneeuw, ik de bril tijdens het rijden kan afvegen zonder dat de bril gelijk beslaat. De minivisier op de Strada en mijn multifocaal bril beslaan dan onmiddellijk. Ben benieuwd of dat bij de vizier op jouw helm ook het geval is.
    Groeten uit de Pfalz. Jaap P.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s