Toekomst vakantiefiets op Wereldfietsbeurs

“Er moet een naam komen voor niet-ondersteunde fietsen want de ondersteunde fiets is in de nabije toekomst de standaard,” aldus Marco de Wit, die de Wereldfietsbeurs aftrapte met zijn lezing over de toekomst van de vakantiefiets. “Kijk maar naar Koga, die was op de Fiets- en Wandelbeurs alleen aanwezig met elektrische fietsen op de e-bike Xperience (een apart onderdeel van die beurs). Verder heeft de helft van de MTB-fietsen in de Alpenlanden al ondersteuning.”

Overige trends die Marco de Wit, eigenaar van onder andere Bike4Travel, ziet in de fietsbranche zijn:

 • Voor elke soort fietsvakantie een andere fiets:
  • Een fietsvakantie met alleen overnachtingen in B&B’s met alleen achtertassen;
  • Een bikepacking vakantie voor over de weg én offroad;
  • Vouwfietsvakantie waar de fiets in een koffer wordt vervoerd;
  • Fatbike vakantie.
 • Fietsbanden worden steeds breder en groter.
  • We begonnen met fietsbanden op 23 mm breedte, nu is de standaard 50.
  • De 26 inch band is op zijn retour en het zal in de nabije toekomst moeilijk worden om buiten Nederland nog aan een 26 inch buitenband te komen. De wereldwijde standaard is 28 en 29 inch of voor MTB’s ook 650b met 75-80 mm breedte.
 • Customizing.
  • Zelf je fiets samenstellen en op maat.
Elly en Jules waren weer met hun velomobielen gearriveerd en iemand had zijn rode Quest onder een mooie hoes van Radical voor de deur geparkeerd.

Elly en Jules waren weer met hun velomobielen gekomen en iemand had zijn rode Quest onder een mooie hoes van Radical Design voor de deur geparkeerd.

Trend: elektrisch

 • Elektrische ondersteuning.
  • Bike4Travel heeft de Idworks Power Rohler in het assortiment (op de beurs had De Vakantiefietser een elektrische Santos staan).
 • Elektrische derailleurs waarvan de batterij een halfjaar meegaat.
  De schakelkabel gaat uitzondering worden maar Marco heeft zijn twijfels over deze trend, omdat nu al negentig procent van de verkochte vakantiefietsen wordt uitgerust met een Rohloff-naaf en ook de Pinion versnellingsbak is in opmars. Rohloff is ook bezig met het ontwikkelen van elektrisch schakelen.
 • USB-oplaadmogelijkheid op de fiets voor telefoon en boordcomputer.
 • Riem vervangt ketting.
  Een riem hoef je niet te smeren en gaat drie keer langer mee dan een ketting. Toch zitten er ook nadelen aan een riem: als het frame niet kaarsrecht is, bijvoorbeeld wanneer je op de trappers gaat staan, kan de riem er aflopen. Dit gebeurt ook wanneer er veel modder tussen riem en blad gaat zitten. Verder kan een riem niet gerepareerd worden dus zal je altijd een reserve bij je moeten hebben. Een riem kan niet gecombineerd worden met derailleur.
 • Schijfremmen
  Veel nieuwe velgen hebben al geen remrand meer en kunnen daardoor niet met velgremmen gecombineerd worden. In heuvelachtig gebied werken schijfremmen beter, deze worden ook niet zo gauw heet.
 • Carbonvelgen
  Velgen van carbon zijn vier keer sterker maar nog wel duur in aanschaf. Reken op 700 euro extra voor twee velgen van carbon.
Grote zaal met exposanten en informanten

Grote zaal met exposanten en informanten

Schrijfworkshop
Naast de lezing van Marco de Wit bezochten we de workshop ‘Reiservaringen, hoe maak je er een mooi verhaal van?’ door reisjournaliste Monique van Klaveren. Zij promootte haar cursus Schrijven over Reizen, die me heel interessant lijkt (maar die helaas samenvalt met andere geplande bezigheden).

Monique’s tips bestonden onder andere uit:

 • Een goed begin is het halve werk, de allereerste zin moet eruit knallen;
 • Begin niet met een lidwoord of persoonlijk voornaamwoord;
 • Gebruik woorden met kleur, wees specifiek. Dus niet stoel maar klapstoel;
 • Wat ging er door je heen? Niet alleen opsommen van feiten en zet gegevens als afstanden en tijden in een apart kader of laat het weg.
 • Verbind het begin met het einde van het verhaal;
 • Je hoeft het verhaal niet chronologisch te vertellen;
 • Voor wie schrijf je? Een reisdagboek is interessant voor de achterblijvers maar als je een breder publiek wilt bereiken is de column rond één onderwerp een betere vorm.

Comfortabel of lichtgewicht kamperen
De laatste lezing die we bezochten was ‘Fietskamperen, comfortabel of zo lichtgewicht mogelijk?’ door Leon Poels en Bert van Sprang. De vraag diende zich aan wie nu comfortabel reisde want Leon reist met een tent van vier kilo en Bert’s tent weegt een kilo. Is lichter trappen niet comfortabeler? Lichtgewicht kampeerder Bert had een iets zwaardere tent van Terra Nova gekocht, zodat hij voortaan rechtop in de tent kon zitten. De vergelijking tussen hun spullen was af en toe hilarisch: om beurten haalden ze spullen uit hun fietstassen die met elkaar werden vergeleken. Zo toverde Leon een Alite Mayfly kampeervouwstoeltje uit zijn tas en Bert een piepklein zitmatje. Leon had allerlei kruiden bij zich en een fles wijn. Spullen die Bert achterwege laat. Bert zijn uitrusting zit onder de tien kilo, Leon torst dertig kilo mee op zijn fiets.

Leon links en Bert rechts bij hun vakantiefietsen

Leon links en Bert rechts bij hun vakantiefietsen

De heren gaven de volle zaal diverse kampeertips. Leon stopt alles in gebruikte lensvloeistofflesjes die onverwoestbaar blijken te zijn. Had Bert vorig jaar zijn reservekleding nog mee in een boterhammenzakje (dat hij voor de zaal met ongelovigen moest uitpakken om te bewijzen dat er echt een broek en een overhemd in zaten), inmiddels zit zijn kleding in een vernuftig compressiehoesje van Eagle Creek. Hij kookt op een White Box Stove. Licht, maar op deze brander kan je niet iets laten sudderen en moet je oppassen voor de vlam in de pan. Bert navigeert op zijn mobiele telefoon met behulp van de app OsmAnd Maps, omdat hij niet een apart gps-toestel wil meenemen. De weinige foto’s die hij maakt, maakt hij ook met zijn telefoon. Leon fietst op papieren kaart en neemt naast een gms een aparte digitale camera mee.

Minder druk
De Wereldfietsbeurs werd weer gehouden in het Opleidingsbedrijf, vlakbij NS-station Naarden-Bussum. Het evenement werd een stuk minder druk bezocht dan vorig jaar. Dat was voor de bezoekers prettig, want tijdens de voorafgaande editie ontstonden in het gebouw opstoppingen om de zalen voor de lezingen in of uit te komen en waren er lange wachttijden voor de – aangelengde – koffie. Naast lezingen bestaat de beurs uit een markt met informanten over landen en regio’s en exposanten. De NVHPV was dit jaar niet vertegenwoordigd op de beurs.

Eén van de exposanten verkocht deze pleisters (leedvermaak voor ligfietsers)

Eén van de exposanten verkocht deze pleisters (leedvermaak voor ligfietsers)

4 Reacties op “Toekomst vakantiefiets op Wereldfietsbeurs

   • Omdat het scharnierpunt van de vering altijd moet samenvallen met de tussenas, zal jet altijd iets aan deining in de vering krijgen. Dat is niet efficient. Het is ook de reden dat bij veel ligfietsen de ketting (riem) door het hart van het scharnier van de vering loopt, en juist niet de as van een kettingwiel.

    Behalve dan nog dat je een riem niet in alle lengtes kunt krijgen en in elk geval de meeste ligfietsframes (lang) niet stijf genoeg zijn.

 1. Het succes van de e-bike is voor een groot deel marketing. De fietsindustrie kan hier veel geld mee verdienen (storingsgevoelig, veel onderhoud, relatief korte levensduur batterijen). Dus als je de massa zo “gek” kan krijgen dat ze persé een e-bike willen dan heb je het marketingtechnisch fantastisch gedaan.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s