Leguano blotevoetenschoenen ideale huttenslof

Model 'ballerina' van Leguano

Model ‘ballerina’ van Leguano

Schoenen maken voor mensen die op blote voeten willen lopen, je moet het maar bedenken op de marketingafdeling en dan termen verzinnen als ‘barefoot schoenen’. Dat lijkt nogal in tegenspraak. Je bent òf blootvoets òf je hebt schoenen aan, zou je denken. Het lijkt de nieuwste marketing stunt na het verkopen van bergstokken aan polderbewoners (onder het mom van Nordic walking).

Toch heb ik ze gekocht. Leguano (er zijn meer soorten en merken blotevoetenschoenen) maakt namelijk een heel licht en buigzaam schoentje. Eigenlijk een soort sok met een heel slap zooltje er onder. De ideale huttenslof: licht en heel plat in te pakken. Een paar ballerina’s in maat M (40-41) weegt 290 gram. De sneakers in maat XXL (46-47) wegen 370 gram. De schoenen kunnen in de wasmachine gewassen worden op 40 graden.

Je moet er na een fietstocht niet meer een boswandeling op willen maken maar voor verblijf in een hut/B&B/pension zijn ze praktisch genoeg. Hoewel barefoot hikers zoals bijvoorbeeld Heather daar anders over zullen denken. Die nemen geen schoenen mee, laat staan een tweede paar.

Leguano sneaker

Leguano sneaker

Zo sceptisch als ik was over de ‘blotevoetenschoen’ moet ik toegeven: je gaat buiten lopen alsof je op blote voeten loopt. Je landt je voeten anders en let op glas en steentjes en dergelijke. Mijn voeten werden heel warm (in de winterse kou), ondanks dat het hele blote schoenen zijn. Het lijkt alsof de doorbloeding extra wordt gestimuleerd omdat de voeten zonder steun harder moeten werken. Al met al een interessant experiment.

Hopelijk worden mijn voeten er sterker van want of op blote voeten lopen gezond is, daar zijn de meningen over verdeeld.

Andere merken blotevoetenschoenen:

vibram-fivefingers-speed-xc

Vibram Fivefingers

7 Reacties op “Leguano blotevoetenschoenen ideale huttenslof

 1. Misschien ook iets voor in de kano. Je moet altijd een stukje het water in om je kano voldoende bodemvrijheid te geven en dan pas instappen. Maar op de bodem liggen soms scherpe stenen. Droogt de stof boven de zool snel?

  • Ik heb de Leguano-schoentjes nog niet in nat weer gebruikt. Ik heb wel gekajakt en je kan bij Arjan Bloem prima schoenen krijgen voor in natte omstandigheden die toch blijven isoleren (neopreen met rubber zooltje).

   • Ik heb neopreen schoenen met rubber zooltje, maar die zijn niet geschikt om een hele dag te dragen als je met de kano trekt van kampeerplek naar kampeerplek. Het stinkt dan nogal omdat het neopreen lang nat blijft. En de stank gaat er ook niet uit.

 2. Je bent Feelmax vergeten, wel een bekend merk op dit gebied. Ik loop veel op Feelmax Vasco en deze kunnen ook enige nattigheid en viezigheid doorstaan, wel zo praktisch.

  • Bedankt voor je aanvulling, ik heb Feelmax toegevoegd aan het lijstje in de post, voor het geval mensen de comments niet lezen.

 3. Vroeger liep ik vaak op blote voeten op de boot nog steeds vaak, nu in huis nog op sokken (echte held dus). Nu loop ik ’s zomers vaak op teva sportsandalen, die bevielen me in de kano ook goed.

 4. Ik heb een paar Vibram Fivefingers en dat zijn heel prettige schoentjes. Om gewoon mee te lopen of om mee hard te lopen. Perfecte kano schoenen ook omdat ze zo flexibel zijn als je eigen voeten en helemaal geen moeite hebben met nat worden!

  Over het wel/niet gezond zijn: met blote voeten dwing je de spieren en pezen in je voet om in conditie te blijven. Je voet is een boog en die heeft spanning nodig. Steun je die in het midden (wat veel schoenen doen) dan verzwak je de boog. Alle boogbruggen zijn ook van boven belast om sterk te zijn.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s