Voetengaten dichten met parachuteband en lycra

Omdat koude tocht in mijn knieholten en tegen de onderkant van mijn dijbenen tot stijve spieren leidt wil ik graag in de winter de voetengaten van mijn velomobiel dicht hebben om blessures te voorkomen en voor comfort.

Eerder in dit winterseizoen had ik de gaten gedicht met noppenfolie, maar dat maakte teveel lawaai. Vorig jaar had ik siliconen, maar dat was na één winter op.

Parachuteband, klittenband, nylon
Het leek zo simpel: twee rechthoeken naaien van parachuteband en klittenband met daartussen twee banen geel lycra in twee delen en enigszins opgespannen gestikt. Dan het klittenband vastplakken op de bodem rond de fietsgaten en ik heb een uitneembare afdichting voor de voetengaten. Iets soortgelijks had ik bij mede-velomobiliste Elly gezien.

Patroon voetengatenafdichters

Patroon voetengatenafdichters

Kleermaker
Maar leg dat maar eens uit aan de gemiddelde kleermaker. En omdat ze dachten: ‘ingewikkeld’, vroegen ze meteen de hoofdprijs. Maar ja, zelf geen naaimachine, dus toe maar want ik had de materialen al aangeschaft. Hoe moeilijk kon het zijn? Je hoefde alleen maar een paar rechte banen te stikken.

Een drama volgde:  ik moest vijf keer langskomen voordat het in orde was. Gelukkig begon de winter met zacht weer. In de tussenopleveringen zat er een spleet tussen de gele lycra banen waarop een discussie volgde met de kleermaker. Kijk, als je het met je vingers bij elkaar duwde, zat het heus dicht. Ik had geen zin om met een kleermaker in het vooronder van de velomobiel rond te moeten fietsen zodat hij zijn vingers op het te smal en te strak gestikte lycra kon houden. Het moest dus weer opnieuw. Maar de vijfde keer was het opeens toch gelukt.

Omdat er in mijn fiets een L-profiel voor het uitstappen is gemonteerd (mijn onderbenen zijn te lang om hiervoor de brug te kunnen gebruiken) is er aan de achterzijde van de rechthoekige afdichting een smaller bandje gestikt. Door het profiel was het wat lastiger om deze afdichting in de fiets te plakken.

Benodigdheden:

Het eindresultaat werkt goed. Eerst heb ik een proefrondje gereden rond de Oostvaardersplassen (35 kilometer) met één voetengat gedicht. Je merkt dan goed het verschil in kou op je benen. Het geel van het lycra is uiteraard wel besmettelijk. Verder is rekt lycra erg mee, voordat je voet door de spleet komt. Je moet wat meer je voet erdoor wurmen. Dit gaat daardoor iets minder makkelijk dan met banen siliconen/EPDM.

EPDM
Een andere tip die ik kreeg, van Marijn Kools, was EPDM-rubber gebruiken voor de afdichting. Dit is rubber dat gebruikt wordt op daken en erg slijtvast zou zijn. Online is hier moeilijk aan te komen (op veel sites alleen grote hoeveelheden of erg dure leveringskosten) maar ik vond het opeens bij Intratuin, waar het verkocht wordt als vijverfolie. Het nadeel van EPDM is dat het niet goed aan duct tape wil blijven kleven, net als het geval is met siliconen (en parachuteband, by the way). Hierdoor lieten de EPDM-stroken al vrij snel los. Je zou het dan op dezelfde manier moeten verwerken als de siliconenstroken: eerst rondom tape er aan vastnieten en dan deze tapeomzoming vastplakken aan je velomobiel.

img_3777

Loshangend EPDM heeft zich onder het tape uitgewerkt.

IMG_8594

Siliconenstroken vastgeniet aan tape

Ik doe over de strook vastgeniete tape  een extra laag tape, zodat niet de nietjes in contact kunnen komen met de gelcoat. Zie meer hierover in het artikel Winterklaarmaken Velomobiel van vorige winter. Marijn gebruikt zelf Kip Steinband van circa vijf centimeter breed, hieraan zou de EPDM wel goed hechten zonder te hoeven nieten. Deze optie heb ik echter (nog) niet geprobeerd.

10 Reacties op “Voetengaten dichten met parachuteband en lycra

 1. Ik weet dat het nu niet de tijd van het jaar is om met epoxylijm en glasvezel/carbon matten te gaan smeren maar als je dat wel zou doen ( of laten doen ) ben je definitief van het probleem af en kost het je niet steeds geld halve oplossingen te verzinnen, ook al is het steeds maar een beetje geld. Uiteraard hebben we het dan over kapjes die je af kunt nemen in de warmere maanden.

  Probleem is een beetje de wereld in geholpen dat voetengaten niet een standaard maat hebben en velomobiel.nl dus ook geen standaard maat kapjes zouden kunnen bieden al zouden ze dat willen. Waarschijnlijk ook de reden dat velomobielonderdelen daar (nog) geen brood inziet. En het voor de individuele gebruiker zonder ervaring best een drempel is te nemen, mallen maken en dan dat spul gebruiken met niet zo gezonde ingredienten ( hoewel vooral schadelijk bij langdurig gebruik en slechte ventilatie )

  Maar je ziet ook dat nieuwere generatie velomobielen die kappen ( of bobbels die niet afneembaar zijn ) allemaal hebben, en niet meer per definitie voetengaten met allerlei nadelen. Het is een achterhaald concept.

  Maar ik denk wel dat als velomobiel.nl zou willen ze standaard maat gesloten carbon afneembare bodemplaten kunnen maken met bobbels als afdekking voor dat stuk onder de neus ongeachte de grootte van de voetengaten als aftermarket oplossing. Alle Quests, Quest XS en Strada’s hebben per type natuurlijk wel dezelde maat bodem. Als je het goed wilt doen kun je natuurlijk wel 2 of 3 maten bobbel gaan aanbieden voor de kleinere of grotere voet/been.

  Velomobiel.nl en velomobielonderdelen zullen echter niets doen als er geen beduidende vraag van klanten komt…..het ligt dus aan ons of we zulke dingen zelf in elkaar moeten rommelen, of het kunnen kopen.

 2. Ik verduidelijk wel even dat ik met “afdek bodemplaat” bedoel alleen dat stuk waar bij iedereen de gaten zitten, en standaard van zo’n maat dat het de grootst gemaakte gaten afdekt en voorziet van bobbels die de functie van het gat overnemen.

  Ik bedoel dus niet een enorme plaat over de gehele bodem :-))

  Als je erbij nadenkt zullen mensen met kleinere benen/voeten ook minder grote bobbels en minder grote afdekplaten nodig hebben en omgekeerd. Als je dus 3 standaard maten bobbel aanbied kunnen die ook 3 overeenkomende standaard maten in af te dekken oppervlakte hebben.

 3. Jan Reus heeft toch die “bakkies” voor W. Schermer gemaakt? Heeft ie vast nog wel ergens een malletje liggen.

  • En die bakkies hebben de maat van Wim zijn voetengaten. Daar heeft niemand wat aan gezien iedereen een andere maat voetengaten heeft.

   Er moet een dichte maar afneembare plaat over voetengaten heen, met bobbels op de plaats waar iedereen een voetengat heeft, of dat nu groot of klein is.

   Of je nu 2 grote bobbels in zo’n afdekplaat maakt die voor iedeeen voldoen of in een aantal voorkeursmaten, het is allemaal beter dan nu.

   • Je schrijft dat je voetengaten achterhaald vindt maar ik wil toch kunnen blijven Flintstonen, voor als er weer zo’n bocht in het pad ligt dat je niet in een keer kan halen.

    • Maar kennelijk heeft men bij de nieuwe velomobielen de afweging gemaakt dat de enkele keer dat je dat toch overkomt ( je kent je bochtstraal toch ) je uit moet stappen.

     Bij die velomobielen is het allemaal ten gunste van snelheid, maar zoals jouw post zegt zijn er ook andere nadelen aan zoals koude. Ik onderschijf dat want bij mij is/was het een kattentoegang en diens ongestoord toilet en ik wil er ook vanaf..

     Punt is denk ik wel dat ik al een andere toegang voor ventialtielucht heb gemaakt, en zonder meer de gaten dichtdoen wellicht voor problemen zorgt want ook in de koude maanden transpireer je.

     • Bij de DF kan je, omdat de wielen aan de buitenkant zitten, net als rolstoelers achteruit rijden met een slinger aan het wiel. Gaat niet lukken met een Quest. Extra keren in- en uitstappen probeer ik zoveel mogelijk te vermijden: het is niet een al te beste beweging voor je slijmbeurs/schouders.

 4. Een afzetrichel plaatsen bij de voetgaten in je Quest zodat je met je voeten afkunt zetten voor het uitstappen is heel erg prettig en fijn voor je schouders

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s