Als we met de trein onderweg zijn naar Nunspeet zien we opeens sneeuw. In Almere is gisteren wel natte sneeuw gevallen maar dat is niet blijven liggen. Vanaf Zwolle kleurt de wereld echter wit, waardoor onze wandeling een winters karakter krijgt.
Vandaag schijnt de zon, is het droog en vijf graden boven nul. We wandelen een zogeheten OV Stapper-route van 14 kilometer door het Zandenbos bij station Nunspeet. OV Stappers zijn oude NS-wandelingen die je nog kunt vinden op Wandelnet. Deze route begint en eindigt op station Nunspeet.
Kriskras
De route lopen we met de GPS maar dat is vandaag geen succes. Er lopen namelijk erg veel paden kriskras door dit bos waardoor je vaak op het apparaat moet kijken om te zien welke richting je op moet op de drie-, vier- en vijfsprongen en splitsingen. De routebeschrijving wemelt van de sprongen en splitsingen.
Wat ook niet helpt is dat de route meerdere malen zichzelf kruist. Op een GPS moet je dan 100 meter verder lopen om te zien of de nog af te leggen kilometers nog steeds teruglopen. De eerste twee keer gokken we goed maar bij de derde keer loopt het aantal kilometer weer op, van 12,6 naar 12,7. Terug dus naar de kruising en de andere kant op. De kilometers verspringen naar nog slechts 2,17 kilometer. De GPS is nu echt in de war en denkt dat we op de terugweg zijn. Nu lopen in deze richting de kilometers ook op in plaats van af.
We komen langs meerdere autoparkeerplaatsen en geasfalteerde wegen voor auto’s. Een deel van de route loopt over een geasfalteerd rolstoelpad. Er zijn heel veel verschillende routewijzers inclusief paaltjes in de vorm van kabouters met één arm. Ik krijg zin om dit bos op te ruimen: weg met die paaltjes, driekwart van de paden, de parkeerplaatsen en het asfalt.
Bevroren water
Als we de A28 zijn overgestoken komen we langs een mooi gedeelte met vennen. Waarschijnlijk is dit de Waschkolk die in de routebeschrijving wordt genoemd. Hier werden vroeger de schapen gewassen. Het water is bevroren. Even verderop is een vijver omzoomd door rododendrons. De vijver is voor de helft bevroren. De rododendrons horen bij Het Ronde Huis, dat in 1967 is afgebroken. Voor de rest lopen we door gemengd bos met naald- en loofbomen. Hier en daar zijn sporen van houtkap. Het bos is hier uitgedund en de stammen liggen opgestapeld. Staatsbosbeheer heeft een extra inkomstenbron dankzij de populariteit van de houtkachel. Reeds één op de vijf Nederlanders heeft inmiddels zo’n kankerverwekkend* ding in huis. Het is een complete industrie geworden waar schoorsteenvegers en kachel- en houtverkopers garen bij spinnen. En de overheid door minder subsidie voor Staatsbosbeheer en besparing op AOW-uitkeringen (we gaan letterlijk eerder de pijp uit dankzij de luchtvervuiling in Nederland).
Het Zandenbos is heuvelachtig en erg nat, ondanks dat we hier op hogergelegen zandgronden lopen. Sommige plassen zijn zo breed als het pad en enkeldiep. We zijn weer blij met onze lichtgewicht wandelschoenen met GoreTex voering.
Reeënsporen
We pauzeren even bij een picknickbankje in een open veld. Sporen van herten, reeën en konijnen lopen hier door de sneeuw. Behalve een koolmees en een roodborstje bespeuren we verder geen fauna, op pootafdrukken na. De warme koffie uit de thermosfles smaakt goed. We zitten op onze aluminium isolatiematjes op de sneeuwvrij gemaakte bank. Op de achtergrond horen we constant het geruis van de A28. Dat is makkelijk bij de oriëntatie in dit bos maar de natuurbeleving is er minder door.
Het lijkt wel of op de terugweg het pad streeds meer onnodige slingers gaat maken en we besluiten een paar keer af te steken. We hopen dan nog de trein van 15.17 uur te halen maar die missen we op twee minuten na. Bij de spoorwegovergang zit een café (Joris) dat heerlijke appeltaart serveert met stevige slagroom. Zo doden we het halfuur tot de volgende trein, die nog net op tijd vertrekt om met het dalurentarief te reizen. Thuis staat een gisteravond zelfgemaakte pan erwtensoep klaar. Dat is lekker na zo’n winterse tocht.
*) Houtrook is zeer ongezond en verspreidt onder andere PAK’s, dioxide, benzeen en (ultra) fijnstof. Voor meer informatie: zie onder andere Houtrookvrij.nl en diverse krantenartikelen, GGD, Luchtfonds, etc. Jaarlijks verdwijnt er 1350 hectare bos in Nederland.
Die houtrook zit je echt hoog he? Rook kan ook je zicht vertroebelen. Even wat tegengas.
De houtoogst van Staatbosbeheer is niet om te stoken. Het meeste is voor pulp of verspaning. Dus grote kans dat producten ervan ook bij jou in huis te vinden zijn. IKEA kastjes van spaanplaat of b.v. of een krant. Tri- of Multiplex wordt gemaakt van dungeschilde stammen en kruislings op de nerf verlijmd in drie of meerdere lagen. Enkele houtsoorten worden gekweekt (bossen zijn gewoon kwekerijen in recreatie vermomming) voor verzagen tot eenvoudig industrieel hout. Latjes en planken dus. Om als pallets en krathout te verwerken. Voor eenmalig gebruik. Maar ook wel grove schaaldelen of eenvoudig tuinhout. Mijnbouwhout is geen vraag meer na. Maar de voor dat doel aangezette bomen zijn nu wel oogstrijp. Alles wordt bij de houtoogstmachine(!) in het bos al voorverwerkt en gesorteerd op lengte, dikte en kwaliteit. Elk voor zijn eigen doel en opkoper. Heb ik ergens het woord brandhout genoemd? Als er al resthout is, dan wordt dit op het laatst ter plekke verklepeld tot stukjes en splinters. Het loont economisch niet eens de moeite dit uit te slepen en distribueren als haardhout. Als dit sporadisch al gebeurd dan zaagt Staatsbosbeheer een boom alleen om en moeten particulieren al het andere werk aan hun toegewezen boom zelf doen en daar moet je ook nog voor betalen! Dat is meer een recreatief gebeuren dan economisch waardevol. Liever laten ze het liggen rotten. Beter natuurbeheer. (lees tuinman spelen met bomen en landschap) Maar mensen willen nu eenmaal spelen met een motorszaag in het bos op zaterdagmorgen. Lekker OERRRR gevoel! Met overbeladen aanhangers vast komen te zitten met je luxe wagen in de modder is toch geweldig stoer?
Wat ik erger vind aan bovenstaand verhaal is de ecologische schade. Het verstorend geronk van veel te zwaar materieel in het bos. Verjaagd alle wild. Waar Atilla de houtoogster zijn voetstappen heeft gezet wil jaren niets meer groeien. Diepe littekens laat hij achter in de grond. Voor jaren verstoord bodemleven en waterhuishouding. Gesubsidieerde ‘recreatieve’ paden tot moes gereden door mega grote snelwegvrachtwagens en maken het permanent onbegaanbaar. Dan heb ik het nog niet over de vele liters verstookte diesel al dan niet gelekte samen met uiterst giftige hydroliekolie. Kleine millieurampen overal die de voorpagina nooit zal halen.
Enkel voor onze dagelijks nieuwshonger en weggooi- en verspilzucht te bevredigen.
Dat zit mij nu hoog.
Overigens zijn de bossen rond Nunspeet wel aardig om te zien, maar ook weer niet overdrijven. Het is gewoon een gemaakte speeltuin speciaal voor de recreatie van westerlingen. De Veluwe heeft patent op dat woord recreatie. Het moet mooi zijn(en dat is het ook) en leuk, maar het moet vooral centjes in het laatje brengen. Houtverkoop is er een. Tentjes opzetten, zwemmen, fietstochtjes maken, en wandelroutes uitzetten dat nodigt mensen uit. Mensen eten en kopen dingen of hebben dingen nodig of willen ergens verblijven. Allemaal inkomsten. Zo simpel is dat. Die aanpak is zelfs zo succesvol dat de NS zo goed is geweest er een trein te laten stoppen. Waarom zou er een trein in Nunspeet moeten stoppen? Elk zichzelf respecterend Veluws dorp heeft niks met de trein die kwade wereldse invloeden brengt! Daarom liggen ze daar ver buiten de dorpskern. Gaan de gasten schelden dat er te veel bordjes met richtingaanwijzers voor recreatieve routes zijn. Peuh! Daar doen we het niet voor!
Hoi Theo, heb je de link niet gevolg naar het stuk op NU.nl waarin staat dat Staatsbosbeheer de verminderde subsidies aanvult met de verkoop van haardhout? Anders heb ik hier nog een link: http://www.staatsbosbeheer.nl/haardhout Ook staan er op Twitter regelmatig oproepen van boswachters dat ze haardhout te koop hebben. Verder vertroebelt haardhout niet mijn zicht maar bemoeilijkt het vooral mijn ademhaling. Hebben we het roken uitgebannen op het werk, start het houtroken in de woonwijk waardoor je ramen en deuren gesloten moet houden en de mechanische ventilatie uit moet zetten. Er is een station in Nunspeet omdat dhr. Chevallier het kocht voor 10 duizend gulden.
Ik begrijp je probleem heus wel hoor Belle. Herken het ook wel bij mij zelf. In zekere zin ben ik het zelfs met je eens. Wat ik bedoel aan te geven is dat je niet te scherp moet focussen op een ding. Op afstand zie je meer.
De rest van de toelichting hierop zal ik je persoonlijk mailen. Ik wil je blog onderwerp: wandelen niet vervuilen. :-)
Hierbij van mijn kant ook nog een aanvulling betreft de houtkachel.
Bomen nemen CO2 op terwijl ze groeien, maar vroeg of laat moet het gas weer vrijgegeven worden. Als een boom in een kachel wordt verbrand, is de CO2-uitstoot exact dezelfde als wanneer de boom doodgegaan en weggerot was.
Bron : de man & het hout (Lars Mytting)
Een rottende boom biedt plaats voor nieuw leven. Insecten leven erin en vogels maken nesten in gaten. Een brandende boom veroorzaakt roet, fijnstof, benzeen, PAK’s en dioxines in de atmosfeer. Die vernietigt leven. Bovendien groeit de volgende generatie bomen langzamer door de luchtvervuiling. Hierdoor is hout geen ‘renewable’ brandstof, zoals de marketingpraatjes beloven. Meer info op de reeds genoemde sites over deze aspecten.