Voetengaten dichten met noppenfolie

Een jaarlijks terugkerend thema: de velomobiel (en rijder) klaar maken voor de winter. Wat gaan wij verzinnen voor de winter van 2015-’16?

Vorig jaar kochten we onder andere winterschoenen, winterbanden en een Buff met Windstopper en een thermosbidon. We maakten eerst de voetengaten dicht met lycra en daarna met siliconenrubber, beide materialen waren besteld bij Velomobielonderdelen.nl.

Het lycra tochtte en lubberde (zou eigenlijk strakgespannen moeten worden, zoals beschreven op het blog van Wim Schermer maar dan moet je als je het goed wilt doen met een naaimachine aan de gang) en het rubber was moeilijk vast te plakken omdat niets hecht op siliconen en scheurde bovendien na een paar weken gebruik.

Tijd dus om voor deze winter iets anders uit te gaan proberen.

IMG_3656

Reflecterend noppenfolie, tape en schaar

De eerste oplossing: noppenfolie enkelzijdig reflecterend, een rol van 60 cm breed (6 meter) kost EUR 6,49 bij de Gamma. We brengen op één van de voetengaten twee elkaar overlappende stroken aan, zoals we dat vorig jaar ook deden met de siliconen. Het materiaal is makkelijk te plakken. Omdat de reflecterende kant me sterker lijkt, plak ik die naar de binnenkant.

De twee losse stroken sluiten zichzelf weer af nadat de hak van de schoen tijdens het trappen steeds erdoorheen gaat. Een vaste plaat is dan ook geen optie, de gaten zitten er niet alleen om te Flintstonen.

De test
Na een rondje van 35 kilometer gereden te hebben kan ik mededelen dat dit helaas geen aanrader is. Het noppenfolie ritselt, dus met elke trap hoor je geluid. Gelukkig had ik nog maar één voetengat gedicht voor de test, dat scheelde de helft in het lawaai.

IMG_3686

Het aluminiumlaagje versleten na één rondje

De zilverlaag is er na dit rondje in het midden ook afgesleten, daar waar de hak van mijn schoen er steeds tegenaan komt. Het materiaal is echter nog wel heel en lijkt ook wel wat te kunnen hebben. Ook hield het goed de wind tegen, het voetengat bleef goed dicht. De eindscore is echter toch vanwege het geluid: ongeschikt.

thumb.php

Ik moet dus op zoek naar een andere oplossing, maar het testrondje was in elk geval de moeite waard. Tijdens de schemering baadde het natuurgebied de Oostvaardersplassen prachtig in gouden strijklicht na een zonnige maar koude dag.

IMG_3676

Ondergaande zon en de Oostvaardersplassen

16 Reacties op “Voetengaten dichten met noppenfolie

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s