Voetengaten dichten met noppenfolie

Een jaarlijks terugkerend thema: de velomobiel (en rijder) klaar maken voor de winter. Wat gaan wij verzinnen voor de winter van 2015-’16?

Vorig jaar kochten we onder andere winterschoenen, winterbanden en een Buff met Windstopper en een thermosbidon. We maakten eerst de voetengaten dicht met lycra en daarna met siliconenrubber, beide materialen waren besteld bij Velomobielonderdelen.nl.

Het lycra tochtte en lubberde (zou eigenlijk strakgespannen moeten worden, zoals beschreven op het blog van Wim Schermer maar dan moet je als je het goed wilt doen met een naaimachine aan de gang) en het rubber was moeilijk vast te plakken omdat niets hecht op siliconen en scheurde bovendien na een paar weken gebruik.

Tijd dus om voor deze winter iets anders uit te gaan proberen.

IMG_3656

Reflecterend noppenfolie, tape en schaar

De eerste oplossing: noppenfolie enkelzijdig reflecterend, een rol van 60 cm breed (6 meter) kost EUR 6,49 bij de Gamma. We brengen op één van de voetengaten twee elkaar overlappende stroken aan, zoals we dat vorig jaar ook deden met de siliconen. Het materiaal is makkelijk te plakken. Omdat de reflecterende kant me sterker lijkt, plak ik die naar de binnenkant.

De twee losse stroken sluiten zichzelf weer af nadat de hak van de schoen tijdens het trappen steeds erdoorheen gaat. Een vaste plaat is dan ook geen optie, de gaten zitten er niet alleen om te Flintstonen.

De test
Na een rondje van 35 kilometer gereden te hebben kan ik mededelen dat dit helaas geen aanrader is. Het noppenfolie ritselt, dus met elke trap hoor je geluid. Gelukkig had ik nog maar één voetengat gedicht voor de test, dat scheelde de helft in het lawaai.

IMG_3686

Het aluminiumlaagje versleten na één rondje

De zilverlaag is er na dit rondje in het midden ook afgesleten, daar waar de hak van mijn schoen er steeds tegenaan komt. Het materiaal is echter nog wel heel en lijkt ook wel wat te kunnen hebben. Ook hield het goed de wind tegen, het voetengat bleef goed dicht. De eindscore is echter toch vanwege het geluid: ongeschikt.

thumb.php

Ik moet dus op zoek naar een andere oplossing, maar het testrondje was in elk geval de moeite waard. Tijdens de schemering baadde het natuurgebied de Oostvaardersplassen prachtig in gouden strijklicht na een zonnige maar koude dag.

IMG_3676

Ondergaande zon en de Oostvaardersplassen

16 Reacties op “Voetengaten dichten met noppenfolie

 1. Leuk item, dit ga ik volgen. Ik ben benieuwd waar je op uit gaat komen.

  Iets heel anders. Maak jij eerst de onderkant van je fiets schoon, voordat je een foto maakt? Mijn XS is nooit schoon (aan de onderkant), vooral niet in deze periode van het jaar. Modder op de wegen, bladeren en het eerste zout is al gestrooid.

 2. Hallo Wim,
  Schoonmaken van de onderkant is wel belangrijk als je iets gaat plakken. Anders plak je op het vuil, dat houd echt niet. Als ik op het werk iets plak krijg ik ook vaak de vraag waarom het bij mij wel blijft zitten. Dit is echt het schoonmaken en ontvetten.
  Nog een tip voor mensen die wat aan hun velomobiel willen plakken, gebruik geen ducttape. Dit laat smerige lijmresten achter. Met dezelfde sterkte en kleefkracht heb je gaffa-tape, dit is wat ze o.a. in theaters gebruiken voor markeringen en vast plakken van kabels. Dit is gemaakt om los te gaan zonder resten achter te laten. En ja het is wat duurder, maar voor max € 3,- verschil per rol scheelt het een uur reinigen, waarbij je soms naar middelen gaat grijpen die niet goed zijn voor de laklaag.
  Groet,
  Raimo.

 3. Het afdichten met Lycra is mij ook slecht bevallen. Met name als het nat wordt. Het siliconen rubber had ik nog willen proberen, maar dat sla ik naar aanleiding van jouw verhaal maar over. Er rest niks anders dan verder zoeken naar iets nieuws.

  Wat ik wel in elkaar heb geknutseld is iets van lexan. Dit houdt de wind aardig uit de voetgaten.
  https://plus.google.com/u/0/photos/photo/100289898455210820823/5971679891719555154
  Hoop dat de link werkt…

  Groet,

  • Siliconen is geen slechte oplossing, dat gaat een winter mee. Alleen erg bewerkelijk: je moet er tape aan vastnieten, zodat je dat tape weer kunt vastplakken aan je fiets.

 4. Er is natuurlijk ook altijd nog het scenario van niks doen: de voetengaten open laten. Als het echt koud is (-5 en kouder) begin ik over het algemeen na een uurtje wel koude tenen te krijgen. Maar da’s precies het moment dat ik weer thuis of op het werk aankom. Met warme sokken kan dit moment wat verder uitgesteld worden.

 5. Wc-borstelhouder, of een opengeknipte petfles doen ook hun werk. Er blijft wel enige luchtstroom, maar het scheelt een slok op een borrel. En je kunt blijven flintstonen.

 6. Het is de vraag of de koude luchtstroom echt de grootste boosdoener is. Als het koud is dan wordt het staal van de fiets incl. cranck en metalen schoenplaatjes erg koud en metaal op metaal geleidt natuurlijk goed. Het isoleren van de schoenzool (b.v. winterschoenen) werkt vertragend, maar toch worden je voeten geleidelijk aan kouder. Ik denk dat de kunststof plaatjes van Look minder snel koude voeten geven. Wat ook helpt (in mijn geval) is de schoenen heel los aan te doen en de voeten/tenen zo nu en dan bewegen om de doorbloeding op gang te houden.

  • Ik voel echt de koude tocht langs de onderkant van mijn bovenbenen en daar wordt het koud. Dicht scheelt heel veel koude. Koude voeten heb ik geen last van dankzij mijn NorthWave Arctic winterschoenen.

 7. Het spul wat ze in de dakgoot plakken lekker soepel en met tape vast plakken en je kan het ieder jaar gebruiken aanrader

 8. Ik heb dezelfde ervaring en mening als Piet: het is vooral de koude via de pedalen. Voor de luchtstroom heb ik korte stukjes stormstrip voor de gaten geplakt. dat houdt verrassend veel wind tegen. Bij -1, zoals gister ochtend, zweet ik dan toch nog. Ik fiets bijna 1,5 uur enkele reis. verwarmde zooltjes in mijn schoenen helpen tegen de koude, maar deze zijn na 2 jaar ook stuk.

 9. Ik gebruik bisonyl (vrachtwagen zijl, fietstassen etc) en zet het vast met klittenband. Heel duurzaam. Beetje siliconen spray om mijn maatje 47 hakken lekker over het zeil te laten glijden.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s