Ik voelde nattigheid maar voortaan niet meer

Na een flink stuk fietsen wordt mijn broek wel eens klam. Dat merk je als je uitstapt en de wind er langs waait. Ik til dan mijn dunne Ventisit-matje op en neem met zo’n microvezeldoekje het stoeltje van mijn velomobiel af. Het vocht dat in de kuil van het zitje staat dreigt dan namelijk boven de mat uit te komen. Vandaar de vochtige broek.

Die microvezeldoekjes zijn ook handig om een natte tent mee af te nemen voordat je ‘m inpakt. Verbazingwekkend hoeveel water zo’n doekje kan opnemen en hoeveel water er op het doek van zo’n bedruppelde tent ligt. Een paar keer tussendoor uitwringen en je sleept heel wat minder water mee in de fiets(tas). Het microvezeldoekje is ook een perfecte sneldrogende lichtgewicht theedoek. Om ze niet door elkaar te halen neem ik ze in verschillende kleuren mee. Je haalt ze voor weinig geld bij supermarkt of Zeeman.

Microvezeldoek

Microvezeldoekjes

Maar goed, die natte broek, dat is geen prettig gevoel. Dus daar wilde ik vanaf. Met een staalboortje maat 3 heb ik een gat in de bodem van het zitje geboord. Eerst even een plasje water op de stoel gieten om het diepste punt te kunnen bepalen. Een dun snijplankje onder het zitje gelegd om de bodem van de fiets te beschermen tegen een eventueel doorschietende boor en vervolgens boren. Resultaat: voortaan kan het vocht uit de kuil in de stoel weglopen en blijft de zitting droog. Kan er één microvezeldoekje minder mee.

gat-in-zitje

Einde van de nattigheid

Met los rondslingerende microvezeldoekjes in de fiets moet je overigens wel oppassen.

21 Reacties op “Ik voelde nattigheid maar voortaan niet meer

  1. Je stoel is dan wel droog, maar dan loopt het vocht op de bodem van je fiets. Wel een goed idee van zo’n doekje onder je zitje. Bij mij staat er ook altijd een flinke plas.

    • Het vocht onder de stoel loopt bij mij de kettinggoot in en die heeft afwatering. Ik raad een doekje ONDER de zitting juist af, zie ook de link in het artikel.

      • Zit er bij jou geen kettingkast boven de kettinggoot, of in elk geval ter hoogte van het diepste punt in het stoeltje? Bij mijn Quest wel. Ik zou zelf in de kast ook een gat moeten maken als ik er een in de stoel wil.
        Of loopt het over de kast en dan via de bodem er onder de kast door de goot in?

        • Ik weet niet wat voor een ‘kast’ jij hebt. In een carbon XS is dat een dun flexibel stukje carbon dat met een paar losse stukjes klittenband op zijn plaats gehouden wordt. Dat afdekplaatje loopt niet helemaal door onder het stoeltje. Vocht kan er makkelijk onderdoor.

          • Ah, zo. Die dunne kap heb ik ook maar bij mij loopt die door tot ver onder de stoel.

  2. Een goede tip, zo’n doekje om je tent mee af te nemen.
    Toch een waarschuwende vinger: als het doekje zeep/afwasmiddel/reiningsmiddel bevat tast het de waterdichtheid van je tentdoek aan. Dus beslist nergens anders voor gebruiken!
    Je merkt het dat het verkeerd op gaat als het water niet meer in druppels van je tent afrolt en lang duurt voordat het vanzelf opdroogt. Tijd voor opnieuw impregneren van het doek. (blogtip!)

    Ik gebruik die doekjes ook bij condens in mijn enkeldaks (tarp)tent of tarp. Ook wel dunnen sponsje of dikke (gele)zeem. Een tent afnemen om droog in te pakken heeft voor mij niet zo’n prioriteit. Ik schut hem vroegtijdig uit. (wel eerst de spullen inpakken en eruit!) De rest moet op natuurlijk manier drogen, anders maar niet. Er komt wel een gelegenheid om hem te drogen. Onderweg bij een pauze of anders ’s avonds wat vroeger kamp maken en lekker doorwaaien. Er moet dan meestal al meer (slaapzak, kleding e.d.) worden uitgehangen.
    Bij aanhoudende regen?….ehh..tja..probleem :-(
    Toch is dat bij mij/ons eigenlijk nog nooit voorgekomen. Een oplossing is altijd in de buurt als de nood het hoogst is.

  3. Het vochtprobleem in mijn fiets ken ik ook. Maar op een andere manier denk ik. ;-)
    Ik neem aan dat de vochtophoping niet van zweet is? Hoewel, het is goed mogelijk.
    Meestal spat er water binnen via de voetgaten. Dat is meer dan je denkt. De ketting wordt niet voor niks nog zo vuil ondanks dat hij grotendeels afgeschermd is. Bij het door een plas rijden gutst het naar binnen. Bij harde regen spat het via de weg door de voetgaten omhoog. Dat komt tegen de onderkant van de bovenbenen en zelfs op het stoeltje.

    Bij mijn fiets een DF-XL kan dat niet. Ik heb dichte voetgaten. Toch komt er nog vocht binnen. Een heel klein beetje nog via de ‘trompet’ door de holle trapbuis. Niet noemenswaardig veel. Prettig verfrissend wel.
    Nu het kouder is heb ik dat ventilatiegat afgedicht. Beter zou zijn de koude luchtstroom af te buigen. Nu is er helemaal geen ventilatie meer. Tot 5 graden boven nul kan ik nog zonder deksel rijden en gaat het nog wel. (In korte broek en dun Marinowol shirt met korte mouwen!)
    Zonder dat ik het koud krijg kan ik blijven fietsen en ga zelfs nog zwaar transpireren op mijn onderarmen. Het drupt in een plasje naast mij op de grond.

    Ook de stoel en het dikke Ventisitmatje worden steeds vet klamvochtig. En moeten geregeld goed gereinigd worden omdat het gaat stinken van oud zweet.
    Een enkele keer fiets ik met de schuimkap op. Vooral in de regen. Soms vraag ik mij af waarom ik die kraag nog op doe. Niet alleen ik blijf niet droog van het gutsende zweet, maar mijn hele fiets staat aan de binnenkant vol met gecondenseerd vocht van mijn warme ademlucht! Het druipt van de wanden en maakt alles nat wat in mijn fiets ligt.
    Daar helpt geen doekje meer tegen! Alleen af en toe een stevige schoonmaakbeurt met vetoplosser om die stinkende vette laag eraf te soppen.

    Een gaatje van 3 mm is dan echt niet genoeg om die bagger af te voeren. Meerdere 8 of 10 mm gaten zitten in mijn kettinggoot en zelfs die raken verstopt.

    • Het probleem van de onaangenaam geurende ventisit ken ik ook. Met name als ik met ontbloot bovenlichaam rijd, dat is bijna altijd als ik met de schuimkap rijd, gaat die snel stinken. De oplossing is bij mij om een handdoek op de stoel te leggen, die neemt vrij veel zweet op. Het werkt goed, mijn ventisit verspreidt niet meer zo snel onaangename geuren. Ook kleding wordt er minder vochtig op. Als ik lang gereden heb staat er overigens vaak alsnog wel wat water in de stoel. Dat merk ik dan pas als ik op mijn bestemming ben en de stoel voorover klap om spullen uit de fiets te halen; het loopt er dan af. Misschien moet ik ook eens een gaatje maken of proberen ventilatie in de ventisit te brengen.
      Een deel van de bagger waar jij het over hebt kan ook gewoon stof zijn trouwens. Omdat ik altijd op een handdoek lig kan er eigenlijk nauwelijks vettigheid op de ventisit komen.

  4. “…vocht dat in de kuil van het zitje staat dreigt dan namelijk boven de mat uit te komen…” Da’s een volledig onbekend verschijnsel bij mij. Of ik fiets niet hard genoeg of ik transpireer heel erg weinig ;-).

    • Uit je eerdere reactie maakte ik op dat jij de fiets vooral gebruikt voor een uurtje woon-werkverkeer. Na een tocht van 5-7 uur is het echt transpiratievocht dat de kuipzitting vult en soms aangevuld met regen dat via de rug naar binnen komt. Vooral rijden in de regen met schuimkap, als het van binnen zo’n Turks stoombadje wordt, dan vult de stoel zich snel. Ik kan me bijna niet voorstellen dat je niet zweet, dat zou onmenselijk zijn. Wel eens de ventisit opgetild na een rit? Wat bij mij ook meespeelt is dat ik een dunne ventisit gebruik, dus dan stijgt het ‘water’ eerder naar je billen.

  5. Ik denk eerder dat verschillende mensen op verschillende lichaamsdelen meer of minder kunnen transpireren en dus niet ieders stoeltje gevuld wordt met een plas transpiratie.

    Ik ken namelijk wel de wel een liter vocht ( na die 2 uurswedstrijden die ik ooit reed bijv ) die op de bodem van de Quest ligt en nog niet weggelopen is, maar heb nog nooit zoiets in het stoeltje gezien of gevoeld.

    Maar misschien heb je wel gelijk, ik heb wel een 2x 3 uur ~35-40 km/u gereden en droop van het zweet ( maar nog steeds geen plas in het stoeltje ) maar nog nooit langer dan 5 uur achtereen :-)))

    • Ik denk dat je gelijk hebt. Ik zie ook verschil met Dave, bij wie meer de voorkant van zijn T-shirt nat wordt in plaats van de achterkant. De voorkant van mijn T-shirt blijft altijd droog. De eerste week van onze fietsvakantie naar Denemarken hadden we temperaturen van 39ºC dus dan wil het wel…

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s