TNNZ 17: Nieuw plan voor de terugweg

Sittard (rustdag)

Wie denkt dat we stichtelijke neigingen hebben gekregen nu we voor de tweede keer op een zondag een rustdag nemen heeft gelijk. Het is ons allemaal te doen om de weergoden gunstig te stemmen. Want eergisteren draaide de wind 180 graden en de komende dagen wordt er regen verwacht. Maar zoals altijd viel het weer vandaag weer reuze mee.

Wind
We hebben met het mooie weer doorgezet tot het keerpunt van deze reis want onverhard en nat is niet zo’n goede combinatie, zoals we gisteren al merkten. De plug in Dave’s band dicht gelukkig goed af. Zo kan de gevreesde binnenband, die we als reserve mee hebben, gelukkig opgeborgen blijven. Het ziet ernaar uit dat we de komende dagen weer de hulp krijgen van Njord, god van de wind. De wind is gedraaid en wij ook, zo hebben we ‘m weer in de rug. Het komt allemaal goed uit.

Kloostercomplex Sittard

De in Komoot gemaakte route voor de terugweg, heeft de neiging om drukke wegen te volgen. Het eerste traject terug viel ons erg tegen vanwege het vele autoverkeer en industrieterreinen. Fietspaden langs N-wegen kunnen ons niet zo bekoren, daarom zoeken we vandaag naar een alternatieve route. Als we in Komoot kiezen voor een route voor een tourfietser, zien we dat de route nog steeds grotendeels langs N-wegen gaat en andere gele, drukke wegen. We kijken daarom naar bestaande LF-routes omdat die over autoluwe wegen langs bezienswaardige plekken voeren.

Oeverlandroute
Het plan ontstaat om de inmiddels opgeheven LF7 Oeverlandroute te fietsen. We kunnen deze oppakken bij Maaseik en volgen tot Vreeland. Hadden we op de heenweg vooral bos en onverharde wegen, terug wordt het thema hierdoor water en fietspaden. We hebben hier wel zin in.

De bebording van de LF7 is inmiddels verwijderd maar je kunt de gps-route nog downloaden. Binnenkort is dat ook weg. Het is een extra motivatie om deze route te fietsen, nu het nog kan. Bovendien is het de enige LF-route die voor ons de juiste richting opgaat. Of het een slimme keuze is moet nog blijken, wellicht is de route slecht begaanbaar omdat er schade is door overstromingen. Dat zien we dan wel weer.

Den Hemel, poort uit 1654, Sittard

De rustdag begint met een kater dankzij het bourgondische BOB-arrangement. Voor de rest doe ik de was, naai mijn overschoen en knip m’n pony bij. Na het doen van de was op de vloer van de doucheruimte protesteert mijn rug. De oorzaak is waarschijnlijk een combinatie van statisch fietsen over asfalt, lang zitten in het restaurant en een te zachte boxspring.

Vakwerkhuizen
Sittard is een mooie historische stad. Alleen Maastricht is ouder. In de binnenstad vind je oude vakwerkhuizen en heel veel ‘katholieke’ gebouwen. Ons hotel zit ook in een oud klooster. Op zondag zijn hier de meeste winkels dicht. Nog een verschil met de randstad. Het geeft de ruimte voor een relatief rustige stadswandeling. Pas na enige tijd wandelen kan ik weer wat meer rechtop staan maar zodra ik even gezeten heb doet m’n rug weer moeilijk. Balen.

Net als in Venlo zitten hier de restaurants stampvol met lokaal publiek. Dinsdagavond, zondagavond, het maakt niet uit. Onderdak op de bonnefooi is goed te vinden maar een restaurant in deze zuidelijke stadjes is een uitdaging. Door bijtijds op pad te gaan kunnen we nog net op tijd terecht in een Italiaans restaurant aan een tafeltje dat pas over anderhalf uur is gereserveerd. Gasten die na ons arriveren zonder reservering moeten op zoek naar een ander restaurant. Aan de taal te horen zijn het allemaal mensen uit deze streek. Ondertussen stijgen de coronacijfers weer als een dolle. We hadden gehoopt dat het wat rustiger zou zijn.

Oeverlandroute in de app Pocket Earth

Op de kaart hierboven is de Oeverlandroute in de kleur magenta. Rood is de aanrijroute vanuit Sittard en de aftakking naar huis in Almere.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s