TNNZ 8: Schep verplicht

Markelo → Zelhem (natuurkampeerterrein Landgoed ’t Zand Hattemer Oldenburger)

Ondanks dat we geen tent en slaapspullen hoeven in te pakken zijn we laat weg. Het ontbijt arriveerde om 9.00 uur in een picknickmand. Koffie maken we in de keuken van de woonwagen met een cafetière en dat gaat niet snel. Steeds water koken voor twee kopjes.

Ontbijt in de woonwagen in Markelo

We fietsen vandaag over veel zandwegen met donkere plekken. De meeste plassen zijn nog maar net weggezakt. Onderweg komen we klaphekken tegen in de buurt van enkele nieuwe vrijstaande woningen, met ogenschijnlijk zelf aangebrachte bordjes ‘verboden te fietsen’. Voor de zekerheid stappen we af want we willen de route niet in gevaar brengen. Met de fiets aan de hand transformeren we volgens de verkeerswet in voetgangers (artikel 2) en ik heb nog nooit gehoord van een verbod op bagage. Als we lopen hoor je echter de vrijloop goed. Een sjacherijnige vrouw roept vanuit haar tuin, onzichtbaar achter de heg “Je mag hier niet fietsen!”

Hoe rechtsgeldig zijn deze bordjes?

De TNNZ loopt vandaag ook over een zogeheten klompenpad. Dit is even flink aanpoten want van alle soorten ondergrond hebben graspollen bijna de meeste rolweerstand, op mul zand na.

Bord langs klompenpad

Langs een kanaal zien we heel veel vlinders in het hoge gras. Hier ook weer een zerotrack in de TNNZ-route. Mijn ketting loopt er ook weer een keer af, het wordt bijna normaal.

Langs het kanaal zitten veel vlinders

Ketting terugleggen langs kanaal

In Ruurlo genieten we van koffie met appeltaart. Eén van de dingen die ik nog het meest heb gemist tijdens de lockdown: tijdens een fietstocht ergens spontaan pauzeren met appeltaart.

Eenpansgerecht
We zoeken een supermarkt via de navigatieapp en dit keer is Dave aan de beurt om boodschappen te doen en mag ik de fietsen bewaken. Dat duurt altijd lang voor degene die wacht. Degene die boodschappen doet in een onbekende supermarkt moet zo snel mogelijk snel kokende dingen opsporen die je bij elkaar kunt gooien voor een enigszins smakelijk eenpansgerecht.

Belle’s cockpit met drogende fietszeem

Tijdens het maken van een boodschappenlijstje schiet ons opeens weer te binnen wat we tijdens het kamperen altijd maakten voor ontbijt: muësli met van die kleine pakjes Alpro sojadrink met banaan- of chocoladesmaak. Hoef je niet te koken, zo klaar. Handiger dan havermout dat je eerst moet weken of koken.

Grappig bordje onderweg, nog eens een keer ’s nachts aanbellen want ‘altijd open’

We zijn Twente voorbij en Overijssel ook alweer uit en bevinden ons nu in de Gelderse Achterhoek. Kroegen zitten vanaf hier tot het zuiden weer rondom de kerk, waar ze makkelijk te vinden zijn.

Ha leuk, fietsuitdaging!

Iedere keer valt het me weer op: er valt een enorme rust over me heen zodra we op de onverharde paden zitten. Je voelt de dreiging van auto’s van je afvallen. Het is toch een gevaar waar je onbewust altijd rekening mee houdt. Daarnaast maken auto’s veel lawaai. Ze grommen als ze optrekken. Ze suizen voorbij. Dat lawaai is vermoeiend. De luchtkwaliteit helpt waarschijnlijk ook niet. Op de TNNZ ruik je naaldbomen of frisse boslucht.

Vanavond lekker in ons eigen bed

Vanavond kamperen we op natuurkampeerterrein ‘Landgoed ’t Zand Hattemer Oldenburger’ in Zelhem. Het kwam me al bekend voor toen ik het zag op de kaart. Als we er zijn herkennen we het, we er al eens geweest, ook weer in de winter. Het water en de toiletten waren toen afgesloten. De eigenaresse van het landgoed is Emma de Fremery. Haar tragische levensverhaal is interessant.

Badkamer op natuurkampeerterrein ’t Zand

Het kampeerterrein bestaat uit diverse veldjes, verspreid in het bos. Omdat we weer niet voor het veld kiezen bij de toiletten (ik bespeur voorbereidingen voor een kampvuur), moet ik wederom plechtig beloven dat ik zelf een schep bij me heb. Als ik ook de vraag “Is het een goede schep?” bevestigend heb beantwoord mogen we de tent gaan opzetten. Zoniet, krijg je een militaire schep te leen die bijna zo zwaar is als mijn fiets. Vanavond dus weer lekker in de tent en vanaf hier kamperen we met de Sierra Designs Flash 3 in plaats van de Zpacks Triplex.

Ha, we hoeven niet te koken!

Verderop aan het pad zit een restaurant. We besluiten er heen te gaan. Het is een beetje een nette tent. We zijn weer blij met onze overhemdjes en lange broek, zodat we nog een beetje kunnen opgaan in het interieur. Er zit alleen erg veel tijd tussen de gangen en het eten wordt een avondvullend programma. Het wordt zelfs al een beetje donker en dat midden in de zomer. Dat was nou ook weer niet de bedoeling, ik wil lekker naar de tent. Beetje rommelen en lezen en daarna lekker onder mijn donzen quilt kruipen.

Het heertje in restaurant De Heeren van Wolfersveen

Op de camping spreken we Wim. Hij is 77 en heeft zijn Bike Friday vouwfiets geëlektrificeerd toen de knieën door artritis minder werden. Zijn Big Agness-trekkerstent en overige kampeerspullen vervoert hij in een aanhangwagentje van Radical Design. Hier past de vouwfiets eventueel ook in. Het lijkt een briljant concept. Als je de wielen van de kar haalt en de fiets erin stopt, kan je de hele wereld over reizen met trein en vliegtuig. Wat Wim dan ook gedaan heeft. De wielen van de kar kunnen er op twee plekken onder gezet worden, zodat je ook makkelijk kunt lopen met de kar. Volgens Wim doet zijn vouwfiets niet onder voor een trekkingfiets, die hij ook gehad heeft.

Wim met zijn Bike Friday vouwfiets en Radical Design fietskar

Ondertussen gaat het nieuws van kwaad tot erger. We volgen het vanwege de watersnoodramp in Limburg. Daardoor krijgen we de rest ook mee. De R-waarde voor de verspreiding van corona is nog nooit zo hoog geweest. Elk besmet persoon besmet 2,91 anderen en Nederland kleurt donkerrood op de coronakaart. Onze route loopt morgen een stuk door Duitsland. Dan mogen we Duitsland nog zo in maar een dag later niet meer. Dan moeten we ons eerst aanmelden via een online formulier omdat we uit een hoog-risicogebied komen. Wat we moeten doen weten we dankzij de Reisapp van Rijksoverheid. Naast de overstromingen, die nu bij Venlo zijn en dus steeds noordelijker komen terwijl wij zuidelijker trekken, dreigt er nu ook nog een lockdown. Hopelijk voor ons blijven de kampeerterreinen open.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s