TNNZ 7: Een en al rampen

Lemelerveld (B&B Wijnstaete) → B&B Markelo

Vannacht verschrikkelijk jeuk gehad aan mijn enkels. Volgens de uitbater van de B&B zijn de boosdoeners kleine muggen, knutjes waarschijnlijk. Halverwege de nacht neem ik een ‘bad’ in DEET en daarna val ik gelukkig in slaap.

Veranda
We vertrekken in de ochtend bij B&B de Wijngaert na eerst weer heerlijk te hebben ontbeten onder de veranda buiten.

Wakker worden met veel koffie tijdens het ontbijt op de veranda

Vandaag volgen we de TNNZ-route losjes en zoeken we meer het asfalt en de schelpenpaden op. De mountainbikepaden lijken veranderd in beekbeddingen, wortels liggen allemaal boven de grond en vormen drop-offs omdat de grond is weggespoeld. Overal zien we modder, mul zand en veel plassen. Dan rij je die paden alleen maar kapot dus we hebben ze met rust gelaten. Trailrespect heet dat. Ondanks het opzoeken van meer gebaande paden zoals een mooi schelpenfietspad, zagen we twee hertjes (geen reeën) op de heide.

Bospad met grote plassen in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

M’n ketting loopt er ook vandaag een keer af, weer tussen spaken en cassette. Dat begint vervelend te worden. Thuis heb ik dit nooit, nu laat de derailleur het aardig afweten.

Alternatieve route
Ik mis een borsteltje om de tassen en fiets schoon te borstelen. Waren de eerste dagen de tassen stoffig, nu zit alles onder de modder. Ondanks dat we in Pocket Earth hebben aangevinkt dat we niet over onverharde paden willen, voert de alternatieve route ons vandaag toch een keer over een dusdanig smalle single track, dat de zijtassen door de heide links en rechts worden afgeborsteld. Dus dat probleem is voor vandaag opgelost.

Voor vanavond hebben we weer een B&B geboekt, hopelijk is daarna de ergste regen en nattigheid voorlopig voorbij. Normaal zijn we niet zo bang voor een buitje maar het probleem is dat de buitjes niet meer zo normaal zijn. In Limburg kampen ze nu met een watersnoodramp. Niet zozeer vanwege dijkdoorbraak maar door extreme regenval. Gelukkig gaat het op veel plaatsen net goed maar in België en Duitsland zijn vanwege het water al doden te betreuren.

*****

We zitten nu in een woonwagen van B&B Markelo. Deze is groot genoeg voor ons om in te leven! Het is ongelooflijk wat een leuke plekken we tegenkomen op deze vakantie. Het Boheems Paradijs, de Wijnstaete en nu weer een woonwagen. Alles is hier van witgeschilderd oud hout. Een romantische plek voor een stel dat iets te vieren heeft. Net als bij het Boheems Paradijs is er een soort zigeunerthema. Dat klinkt fout en het is niet onze stijl maar het is heel smaakvol gecombineerd met brocante. De B&B wordt bestierd door twee aardige mensen, René en Mariska.

Je komt binnen op de kopse kant van de woonwagen in een keukentje waar ook het toilet zit en een eettafeltje staat. De deur door ben je in de woonkamer en daarachter is de slaapkamer achter een kanten gordijn. De badkamer zit in een aanbouw naast de woonwagen. Ik ben blij dat het bed niet voorzien is van een pokkeveringmatras (wordt met slimme marketing aan de man gebracht als pocketveringmatras).

Woonwagen van B&B Markelo

We eten vanavond instant maaltijden van Adventure Food. Vegetarisch, want al dat vlees en andere dierlijke vetten van het eten onderweg in restaurants begint me tegen te staan. We zijn het niet meer gewend en de buik raakt er ook van slag van. De maaltijden van Adventure Food bevatten bijna altijd 600 kilocalorieën. Er zijn goedkopere alternatieven, zoals van Knorr, maar die bevatten minder dan een derde van de calorieën. Als je drie van die zakjes koopt, ben je iets duurder uit als een zak Adventure Food, maar heb je minder goede voedingsstoffen binnen gekregen.

Thuis eten we grotendeel vegetarisch, tegen veganistisch aan (bijvoorbeeld alleen plantaardige zuivel, veganistische chocolade, vegetarisch gestremde kaas) maar we zijn niet streng in de leer. In dit soort omstandigheden zijn we praktisch, omdat het lichaam brandstof nodig heeft. Ik neem me voor geen uitsmijters meer te eten.

Nieuw elastiek tentstokken
Dave zet het nieuwe elastiek in de stokken van de Sierra Designs Flash 3 (2017*). Ik was m’n zeem en een onderbroek met de Scrubba waszak. Er staat hier op het terrein een plantenkasje met leuke zitjes erin, ik hoop op ochtendzon en dat mijn was door de warmte hierin snel droogt.

Dave vervangt het elastiek in de tentstokken_

Ondertussen volgen we het nieuws in Limburg. Het is een en al rampspoed. Nederland kleurt weer rood op de kaart vanwege de oplopende coronabesmettingen, Valkenburg staat onder water en er is daar een brug weggeslagen. Allerlei plaatsen waar wij nog doorheen moeten, kampen met overstromingen. Ik vraag me af of onze onderneming nog door kan gaan als het waterpeil weer is gezakt of dat er dan allerlei voorzieningen zoals campings en restaurants zijn weggevallen. Het is onduidelijk hoe groot het aangedane gebied is, de journalistiek verslaat de rampen maar geeft weinig informatie over de grootte van het aangedane gebied. Het is onduidelijk of we straks doorkunnen of tegengehouden gaan worden als ‘ramptoerist’.

*) We hebben twee van deze tenten, één uit 2015 en deze reserve uit 2017.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s