10 Dingen die je nooit tegen een ligfietser moet zeggen

Deze 10 dingen moet je nooit tegen een ligfietser zeggen. Niet alleen heeft elke ligfietser ze al vele malen moeten aanhoren en ben je niet origineel, ze zijn gewoon niet waar. De tien opmerkingen die je beter niet meer kunt maken naar een ligfietser.

1. Dat is gevaarlijk

Er zijn weinig mensen verongelukt door een aanrijding met een ligfietser. Wie een groter gevaar vormen in het wegverkeer, zijn de automobilisten. Een aanrijding met een auto is een stuk slechter voor je gezondheid dan een aanrijding met een ligfietser. Maar omdat je dit nu net gezegd hebt tegen een ligfietser terwijl je het over zijn dure hobby hebt, kan het wellicht gevaarlijk worden. Hou ramen en portieren gesloten.

2. Je ziet ze niet

Aangezien je dit net tegen of over een ligfietser hebt gezegd, zie je ze kennelijk wel. Verder kun je gerust zijn: de ligfietser had jou al een stuk eerder in de smiezen.

Een lege weg

3. Hoe hard gaat een ligfiets?

Harder dan een bukfiets dankzij de aerodynamica en omdat je meer kracht kunt zetten. Maar verder is de snelheid totaal afhankelijk van het weer, de wind, de conditie van de berijder, het wegoppervlak, of het vlak is en vele andere factoren. Het is zoiets als vragen aan een wielrenner hoe hard een racefiets gaat. Maar als wereldrecordhouder Todd Reichert erop, of beter gezegd, erin zit, dan is de record snelheid van een ligfiets 144 kilometer per uur.

4. Er moet een vlaggetje op

Meestal wordt dit gezegd tegen een ligfietser die een vlaggetje op zijn fiets heeft gezet om van dit gezeur af te zijn. Het is ook meteen het argument waarom het vlaggetje geen zin heeft. Als je met de windrichting meekijkt is een vlaggetje een streep van een halve centimeter breed. Dat zie je dus niet. En als je het vlaggetje wel ziet, associeer je het met een kind en niet met een voertuig dat misschien 40 of 50 kilometer per uur gaat. Daarom zit er ook meestal geen vlaggetje op, bij die snelheden gaat zo’n mastje gevaarlijk zwiepen. En nee, het is niet verplicht. Anders zouden Ferrari’s ook een vlaggetje moeten.

Zo’n klein stukje stof maakt het verschil?

5. Niet in slaap vallen hè?!

Jaja, we snappen het. We liggen hè? Kijk, we begrijpen dat jij níet in slaap valt, aangezien je pijn hebt aan je polsen, nek en vooral zitvlak. Dat zit plezierig fietsen in de weg en dat moet je nu afreageren op die fietser met een ligfiets die het veel beter voor elkaar heeft. En die ook nog eens harder gaat. Dat steekt en dat begrijpen we.

6. Dat is een luie fietser

Dit is een variant op 5. Aangezien ligfietsers erg fanatiek zijn en zomers en winters doorfietsen waarbij vele duizenden kilometers per jaar worden afgelegd, is dit zeker niet waar. Gebruikmaken van aerodynamica is niet lui maar juist slim.

7. Een ligfiets is te laag

Dit is een variant op 2 “Je ziet ze niet”. Ook een ligfietser in een velomobiel krijgt dit vaak te horen. Dat is zo’n carbon gestroomlijnd voertuig van bijna 3 meter lang in een knalkleur. Niet alleen is een ligfiets net zo laag als een sportauto, er zijn vele andere dingen op de weg die nog veel lager zijn, en die zie je dan kennelijk ook niet. Zoals een kind op de fiets of de strepen op het wegdek. Als je dat allemaal niet ziet, moet je je afvragen of het nog wel verstandig is om auto te rijden.

Een velomobiel

8. Waar zit de motor?

De meeste ligfietsers zijn lid van de ligfietsvereniging. Dat is een grote vereniging die officieel NVHPV heet. Dat staat voor de Nederlandse Vereniging voor Human Powered Vehicles. Door menskracht aangedreven voertuigen dus. Daarom is vragen naar een motor een beetje vloeken in de kerk. Ligfietsers zien hun fietsen als een innovatief alternatief voor de auto en e-bike. Ze rijden zo snel op eigen kracht. Je hebt de vraag dus net gesteld aan de motor, die biologisch is. Hij rijdt op boterhammen pindakaas en bananen. Er zijn ook modellen die rijden op energierepen en wine gums.

9. Dat lijkt me oncomfortabel

Dit is correct. Het is veel fijner om een groot deel van je lichaamsgewicht te laten rusten op een smal zadel en je polsen, terwijl je je hoofd in je nek moet leggen om nog vooruit te kunnen kijken. Daarom kijk je ook op je bank ’s avonds in die houding naar de televisie, toch? Omdat het oncomfortabel is om dat langdurig onderuit liggend te doen.

10. Dat zou verboden moeten worden

Waarom? De ligfiets is een milieuvriendelijke manier om je sneller te vervoeren dan met een bukfiets. Het zou verboden moeten worden om dit soort opmerkingen te maken naar iedereen die afwijkt van jouw norm. Wees eens een beetje toleranter.

o o o o o

Dit is een opsomming van opmerkingen die ligfietsers bijna dagelijks te horen krijgen van andere weggebruikers. Dat is overigens een typisch Nederlands/Engels fenomeen. In andere Europese landen stellen mensen meestal geïnteresseerd vragen over de techniek, in plaats van een beschuldigende vinger uit te steken. Waar komt dit verschil vandaan? Wie het weet mag het zeggen!

17 Reacties op “10 Dingen die je nooit tegen een ligfietser moet zeggen

 1. Komt misschien wel een beetje door de ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg-mentaliteit’.
  Mijn broer heeft verschillende tochten gelopen met een Bowtop/huifkar en een paard+ezel ervoor. Duitsers en Fransen waren volgens hem meestal vriendelijk en geïnteresseerd. Hij werd vaak uitgenodigd om te komen eten, te douchen of kleding te wassen. Ook mochten de dieren vaak in een weiland om te grazen. In Nederland was vaak de eerste vraag: “Mag dit wel?”

 2. Altijd een leuk onderwerp en ik heb ze alle tien ook onderweg gehoord. Probeer geen gevat antwoord te geven, de vragensteller heeft zijn punt al gemaakt.

   • Ehm, de vragensteller reageert op iets dat hij vreemd vindt. Dat denk ik tenminste, en ik probeer dan maar zo rustig mogelijk een antwoord te geven.
    Ja, het is heel ontspannend, het gaat sneller dan een racefiets en het is niet gevaarlijk.
    Boze mensen en pestkoppen geef ik gewoon gelijk, daar is toch niets mee aan te vangen.
    En dan fiets ik weer lekker verder want dar gaat het om.

    • Hier nog een mooie reactie op punt 8, ” Waar zit de motor” Ik reed jaren geleden langs kasteel Radboud in Medemblik toen ik moest stoppen omdat er voetgangers op mijn pad liepen. Twee oudere dames, waarvan één met de vraag kwam zit er een motortje in ? Ik heb toen naar eer en geweten geantwoord, ” Ja ÉÉN PK” de P staat voor mijn voornaam en de K voor mijn achternaam, de tweede dame reageerde hier toen op in het pure West-Friese dialect, ” Moid zulks moet je ôk niet vrage”

 3. Zo herkenbaar! Vooral die van het niet zien, het vlaggetje en natuurlijk hoe hard je gaat. Toen ik laatst als eerste vraag kreeg: “Heb je ook gewoon een bandenplaksetje mee?” vond ik dat erg verfrissend :)

 4. Ik heb ze ook allemaal al gehoord. Bovendien rij ik veel ’s nachts en krijg ik ook nog de vraag of ik dan wel goed zichtbaar ben. Denk dat ik volgende keer antwoor dat ik geen lichten heb :)

  ter info: ik rij altijd met 2 voorlichten en 2 achterlichten aan en een verlichte vlaggenstok. Plus nog enkele extra lichten voor als het echt slecht zicht is…

 5. Ik wil hier wel weer even op reageren.

  Schitterend al die onzin bij elkaar.
  Ik heb nog nooit te horen gekregen dat ik niet te zien was. Ik fiets dan met mijn lowracer of andere ligfiets dwars door drukke steden.

  Een ligfietsers zijn dure hobby? Dan zou ik toch eens goed informeren aangezien het merendeel met versleten rommel rijd, voorbeelden daarvan zijn te vinden op diverse fora, 4 maal in een maand een gebroken ketting maar niet willen vervangen omdat het winter is. Een lange tocht fietsen met een band waar de anti lek laag doorkomt, schroevendraaiers gebruiken als bandenlichters.

  Je moet eens aan een wielertoerist vragen wat het jaarlijks kost aan onderhoud van een racefiets of aan een ligfietser. Je zal snel het antwoord hebben.

  Veel kilometers? Ik ken genoeg wielertoeristen die meer kilometers rijden en ook sneller dan het merendeel van de ligfietsers. Kijk even bij Jelle feys (der pantzerwagen) op Strava. De epic300 rijden met net geen 30 kilometer per uur. Ik ben benieuwd wie dat parcour sneller gaat rijden.

  Over de opmerking dat een aanrijding met een auto slechter is? Klopt er rijden er ook gelukkig meer van. Beetje appels met peren vergelijken. Maar dan wel tape bestellen voor die actie voor Erwin bij alie express, die komt dan zeker met een postduif… Daarbij als een velombiel gewoon goede wettelijke verlichting had dan had dat ongeval niet eens hoeven gebeuren. En ja ik ben daar ter plaatse geweest. Dat er nu ineens overal tape moet worden geplakt is gewoon 1. Niet nodig 2 grote milieu vervuiling aangezien tape niet op natuurlijke wijze kan worden afgebroken. Daarbij als dieren het opeten dan heeft dat de dood tot gevolg.

  Het ligt niet aan de ligfiets, het ligt aan de mensen die erop rijden.

  Dat mensen mij een troll vinden of iemand die overal commentaar op geeft boeit me vrij weinig. Maar wat hier weer geschreven word is pure onzin.

 6. En als men mij vraagt:,,is het moeilijk daarop fietsen?”, antwoord ik: ,,ligt eraan..”

 7. Velomobielen en trikes zijn gevaarlijk voor andere fietsers, je ziet ze inderdaad soms niet aankomen achter heggetjes, schuttingen, muurtjes en rietkragen en bij een botsing sleuren ze met kracht de fiets onder de fietser vandaan omdat ze zo laag zijn, en maakt de fietser een doodsmak richting het niet meegevende wegdek.

  Een van mijn aanrijders had nog geluk dat hij met zijn vlucht over mijn velomobiel neus terechtkwam in het gras van een parkje. Maar iemand kan net zo makkelijk met een duik met de schedel op een trottoirband klappen, wat hij/zij wellicht niet overleeft.

  Velomobiel en trikerijders hebben de rare eigenschap dat ze denken dat hun voertuigen NIET gevaarlijk zijn en het altijd aan een ander ligt. Helaas, het zijn gevaarlijke, doch zeldzaam voorkomende voertuigen die qua ongevals statistiek niet opvallen tussen de andere gevaarlijke fietspad voertuigen als jakkerende snorscooters of wielrenners waar er immers veel meer van zijn.

  1 ding is wel zeker : vlaggetjes zijn alleen maar van nu op lage snelheden in woonwijken, waar je wellicht eerder een kinderfietsje zou kunnen zien achter een obstakel of achteruitrijdend onder je achterruit. Op snelheid en kromgebogen in de rijwind is zoiets NUTTELOOS en ook niet daarvoor bedoeld.

  • Je bent een van de weinige die iets negatief over een velombiel of trike durft zeggen wat ik wel bijzonder vind op een positieve manier. Ik ben het ook helemaal met je eens wat je agrumenteerd.

   • @Pieter Mels Je vertelde onlangs dat je medicijnen inneemt voor zaken in je hoofd. Neem ze dan ook in. Beter voor ons en jezelf. Dat stuk over ‘Erwin en zijn ongeluk’ kan echt niet.
    Verder moet je het stuk lezen met een knipoog ;)

  • Beste Henk. Ik weet ook niet hoe je verder echt heet. Mijn medicijnen neem ik in.
   Maar als jij een probleem mee hebt dan mag je mij dat persoonlijk wel even komen vertellen hoor.
   Want ik houd niet zo van internet ridders.

   Wat betreft dat ongeluk. Ja met fatsoenlijke verlichting had dat inderdaad voorkomen kunnen worden. Dat er nu met Alie express tape die vast milieuvriendelijk is geleverd alles moet worden beplakt lijkt me niet de oplossing.
   Ik ga dan ook kijken of ik hogerop kan en de veiligheid van een velombiel kan laten onderzoeken. Desnoods via de 2de kamer. Je rijd met zo’n ding sneller dan een andere weggebruiker. Dus dan zijn veiligheidsmaatregelen en wettelijk goede verlichting wel op zijn plaats. Misschien moet er wel worden ingevoerd dat ze net als speedelec voorzien moeten worden van een verzekeringsplaatje of keuring.

   Voor jouw informatie als ik mijn medicijnen niet inneem dan had jij een heel zuur leven gehad dus wees blij dat ik ze gewoon netjes inneem. Dat het volgens jouw iets in mijn hoofd is prima. Zolang je geen kennis hebt van mijn voorval denk ik niet dat jij bepaald dat ik mijn medicijnen moet innemen voor mij of jullie.

   Ik zeg niet dat ik het Erwin toegewenst heb want dat wens ik niemand toe. Maar ik ben wel van mening dat er met een kritisch oog moet worden gekeken naar een velomobiel ansich.

   Nogmaals wil je sterke uitspraken doen Henk. Kom even langs dan. Hulsterweg 151 4583 sl Terhole. Kijken hoe stoer je dan bent. Want ik hoef me niet te verschuilen achter een naampie

 8. Leuk stuk. Erg herkenbaar. Al lijkt het of het afgelopen jaar ik steeds positievere reacties krijg. Al blijven er af en toe nog steeds rare opmerkingen te komen. Zoals: toen ik me liet uitrollen (wat een velomobiel heel lang doet door geen rem wind) : zitten er zonnepanelen op?

 9. OK, de comments op dit stuk worden nu gesloten. Er worden teveel kwetsende en negatieve reacties geplaatst op een leuk bedoeld bericht om niet-ligfietsers kennis te laten maken met ligfietsen. Helaas zorgen de ligfietsers nu weer zelf voor het slechte imago van de ligfiets. We nemen in overweging om voorlopig geen artikelen meer te plaatsen over ligfietsen. De discussie over de veiligheid van ligfietsen kan je verder voeren op ligfiets.net.

Reacties zijn gesloten.