Maak van je sleutelbos een Zwitsers zakmes

Wat heeft je sleutelbos met outdoor te maken? Niet veel, behalve dat als je van huis bent altijd je sleutels bij je hebt en ergens moet opbergen. Met al die losse sleutels aan een ring is het vaak een ding wat ruimte inneemt, rinkelt en schade kan aanbrengen aan je broekzak of een binnenzak van een tas bijvoorbeeld. Maar nu niet meer want voortaan zijn er sleutelhangers die je sleutels beter organiseren. Zeg hallo tegen de sleutelhanger 2.0.

KeySmart in titanium

Er zijn verschillende merken, zowel KeySmart als Orbitkey zijn voortgekomen uit Kickstarter-projecten. Ze zijn beide op hetzelfde idee gebaseerd om sleutels voortaan recht op elkaar te leggen. Beide merken verkopen accessoires voor in je sleutelhouder zoals een USB-stick of flessenopener. Maar de uitvoer is wel heel verschillend. Een Orbitkey is van leder, canvas of rubber en legt alle sleutels op elkaar aan één kant. De KeySmart is van aluminium en met sleutels aan twee kanten heeft nog het meeste weg van een Zwitsers zakmes.

Orbitkey

Orbitkey heeft als voordeel dat alle sleutels aan één kant zitten en het dus niet uitmaakt of je een oneven of even aantal sleutels hebt. De Orbitkey kan niet alleen uitgebreid worden met een flesopener of USB-stick, er is ook een multitool met onder andere blikopener, snijmes en moersleutel. De sleutelhouder is er naast leder ook in rubber- en canvasuitvoering.

Multitool in canvas Orbitkey

KeySmart

Zelf heb ik gekozen voor de KeySmart Rugged. Het verschil met de normale KeySmart is een clip. Hoge ogen scoorde ik ermee bij mijn jonge collega’s. De sleutelbos is lekker compact geworden voor in de jaszak. Deuren ermee open- en dichtdraaien vind ik zelfs handiger omdat je een soort extra handvat aan de sleutel krijgt.

Diverse typen ongeschikte sleutels voor in een sleutelhanger 2.0

In de KeySmart passen alleen sleutels van een cilinderslot. Je krijgt er een ringetje bij waarmee je de ruimte compenseert bij een oneven aantal sleutels. Dit ringetje kan je eventueel vervangen voor een los te verkrijgen flessenopener. Aan het ringetje kan je bijvoorbeeld de afstandsbediening van de centrale vergrendeling van een auto vastmaken. Helaas passen de sleutels van mijn fiets niet in een KeySmart, dat zijn van die dikke ronde. Ook autosleutels, sleutels van binnendeuren en sleutels van pensloten gaan niet passen.

Uitpakparty

De schroeven van de KeySmart blijven op hun plaats door een rubber O-ringetje. Deze houden de twee aluminium platen bij elkaar en blijven hierdoor precies op de door mij afgestelde ‘strakheid’ zitten.

Uitpakparty: linksboven het zakje voor de KeySmart linksonder. Rechtsonder de los verkrijgbare flessenopener en rechtsboven een zakje met extra lange bouten voor dikkere sleutelbossen en spacers.

In het pakket krijg je twee paar schroeven, zodat je verschillende dikten sleutelbossen kunt maken. Tot mijn verbazing zijn de spacers helemaal niet nodig: alle sleutels blijken precies dezelfde dikte te hebben.

KeySmart met sleutels van mijn werk

De flessenopener dient aan de achterkant als ring om bijvoorbeeld een autosleutel aan vast te clippen. Maar als je zelf er geen flessenopener bij bestelt is er al standaard een ringetje aanwezig in het pakket. Ik vond de flessenopener een leuke gadget.

Zijaangezicht KeySmart

Zoals te zien is op de foto met het zijaangezicht, heeft de KeySmart Rugged een extra clip die ruimte inneemt aan de binnenkant. Dat kwam in mijn geval goed uit omdat één van de sleutels krom bleek. Na een uurtje puzzelen speelplezier had ik het dankzij de clip en de kromme sleutel voor elkaar om ook de flessenopener te plaatsen bij een even aantal sleutels, zonder gebruik te hoeven maken van de meegeleverde spacers.

Mooi bij elkaar
Uiteraard is de KeySmart geen echt Zwitsers zakmes met springveren die de sleutels één voor één strak laten uitklappen. Die kunnen gewoon alle kanten opdraaien. Maar alles blijft in de zak en tas mooi bij elkaar en in de houder. Je moet dus even peuteren om er een sleutel uit te halen of je laat deze opwippen vanaf het brede gedeelte. Maar dat went snel. Je leert ook heel snel waar welke sleutel zit.

Een mooie Engelstalige review van hoe de KeySmart werkt en waarvoor het handig het is, is te vinden op Gadgeteer.

Prijs en verkooppunten
Echt goedkoop zijn deze sleutelorganiseerders niet, maar hoe vaak koop je er een en hoeveel heb je er nodig? Ze zijn in Nederland bij diverse internetwinkels te koop, waaronder fonQ, Cheap Outdoor, Bol.com en Athleteshop.

5 Reacties op “Maak van je sleutelbos een Zwitsers zakmes

    • Hahaha, en als ik ADHD ontwikkel kan ik ‘m gebruiken als spinner. Multi-functioneel is wel geheel in lijn met de ultralight filosofie.

  1. Leuke review. Pas wel op met het online plaatsen van foto’s van sleutels. Aan de hand van dergelijke foto’s zijn in het verleden al sleutels nagemaakt!

    • Daarom heb ik alleen de sleutelbos van mij werk gefotografeerd en er niet bijgezet waar ik werk! De pengatsleutel lijkt me niet na te maken van de foto.

Reacties zijn gesloten.