Dave had op advies van een in sport gespecialiseerde podotherapeut nieuwe fietsschoenen nodig met vlakke zool. De keuze was gevallen op BMX-fietsschoenen, die vaak een vlakke zool hebben en niet opwippen bij de tenen, anders dan bij fietsschoenen met een carbon zool. Zo’n rondstaande zool veroorzaakt bij hem problemen, waardoor hij zelfs op een gegeven moment met een blauwpaarse teen door Denemarken fietste.
We gingen op pad naar outdoor specialist Zwerfkei in Woerden die een aardige collectie fietsspullen heeft. Fietstassen, fietsaccessoires als multitools, zijspiegels, fietsgereedschap en pompen, fietskleding en ook fietsschoenen kun je er krijgen. In de winkel is er een speciale hoek voor, in de buurt van de slaapzakken.
Fietsschoenen met vlakke zolen
De keuze viel op de Maltese Falcon van het merk Five Ten en, met de zomer in het vooruitzicht, Keen Commuter fietssandalen. Onder beide schoenen kan je schoenplaatjes voor klikpedalen met twee punten bevestigen, zoals SPD of Eggbeaters. Tevens hebben deze schoenen wat ruimere neuzen, zodat de tenen niet bij elkaar worden gedrukt. Inmiddels zijn beide schoenen getest tijdens een fietstocht en goed bevonden. Het seizoen van de sandalen kan wat opgerekt worden met waterdichte sokken, indien gewenst.
Om schoenplaatjes onder de Five Ten-fietsschoenen te kunnen bevestigen moet je een stukje uit de zool snijden en lostrekken, zie korte video:
Mondstuk Camelbak vervangen
Op het boodschappenlijstje stond ook een nieuw mondstukje voor mijn Camelbak Stoaway geïsoleerde waterzak, omdat ik de oude niet meer schoon kreeg, ook niet na een nachtje weken in Steradent en pulken met een wattenstaafje (zie smerige foto). Dus ik nam bij Zwerfkei een nieuwe ‘bite valve’ mee en dan komt er alweer 8 euro bij op de bon.
De Stoaway heeft een geïsoleerde zak en slang en een kap over het mondstuk, wel zo hygiënisch op de fiets, waar de slang in de buurt van het voorwiel vastgemaakt is aan het onderstuur.
Montage
Het is mogelijk met behulp van heet water deze kap wat naar achteren te trekken op de slang zodat je het oude mondstuk kunt verwijderen, ook weer nadat je die eerst even in kokend water hebt gedoopt. Na montage van de nieuwe ‘bite valve’ deze eerst afgekoeld met koud water en dan voorzichtig weer de kap richting het uiteinde trekken, zonder alles er weer in een keer vanaf te trekken. Het is even een gepruts maar het is mogelijk.
Gekscherend zeggen we wel eens tegen elkaar dat het onmogelijk is om bij Zwerfkei voor een bedrag onder de 300 euro langs de kassa te komen. Want er wordt veel mooi (en duur) spul verkocht en dat is allemaal veel te verleidelijk voor ons ‘gear heads’.
Fijn fietspetje
Bij Zwerfkei hangt de kleding bij elkaar op merk. Er zijn verschillende shops-in-shops met onder andere Odlo, Icebreaker, Falke, Fjällraven, The North Face en Häglofs. Bij Arc’teryx zag ik een fijn ligfietspetje met een lage en grote klep hangen, gemaakt van zeer licht nylon materiaal. Het hele petje weegt 30 gram. Deze ‘Incendo hat’ zit heel stevig op het hoofd en zal niet gauw afwaaien. Achterop kan je het petje vaster zetten met een elastiek aantrekkoord. Maar door het model blijft het petje van zichzelf al heel goed zitten. Ook Dave valt het later op, als hij het petje een deel van een fietstocht draagt: die zal niet snel afwaaien. Maar hij vindt het model van zijn eigen pet mooier.
Ultralight flexibele hoofdbedekking
Het is wel een heel fris petje maar dat los ik op met een ‘haarband’ van Buff. Hiervoor heb ik ooit een stuk van ongeveer vijftien centimeter afgeknipt van een Buff ’Original’ sjaaltje. Deze haarband kan enkel of dubbel over de oren worden gedragen tegen kou en windgeruis. Tegelijkertijd maak ik er mijn nieuwe petje warmer mee. Door te variëren met de Buff enkel of dubbel heb ik dus een soort ultralight ‘hoofdbedekkingsysteem’, zonder verschillende petten of mutsen mee te hoeven nemen. Het afgeknipte stukje Buff is zo licht dat de weegschaal het niet eens registreert.
Buff verkoopt tegenwoordig ook kant-en-klare haarbanden, de Headband Windproof met Windstopper en de (nog) warmere Headband Pro met Windstopper en microfleecevoering. De Buff headband is 9 centimeter breed en van een dubbele laag Coolmax gemaakt, hetzelfde materiaal als het synthetische sjaaltje Buff Original.
Broekriem
Arc’teryx maakt ook mooie riemen van nylon, de Conveyer Belt. Dat is een goede keuze voor kampeerders en buitensporters. Een riem van canvas of leer droogt veel langzamer. De riem sluit door deze door de gesp te voeren en blijft dan goed op zijn plaats zitten. Een praktisch ontwerp dat beter werkt dan legerriemen met zo’n klemgesp met tanden. De riem is in meerdere kleuren verkrijgbaar, o.a. zwart, grijs, donkerblauw, olijfgroen, donkerrood en roestoranje.
Ik heb echter geen riem nodig, mijn huidige buitensportbroeken hebben ingebouwde riemen. Dus gauw doorlopen naar de kassa, voordat ik me weer laat verleiden en het te gek wordt. Op de boeken- en keukenafdeling nemen we alleen nog een paar gevriesdroogde maaltijden mee.
Ook vermeldenswaard is dat Arcyteryx (en Vaude) en van de weinige buitensportmerken zijn die materiaal gebruiken die zo veel mogelijk milieuvriendelijk is en denken aan fair trade.