Veel elektrisch ondersteunde fietsen op beurs sportieve fietser

Dit weekend wordt Bike MOTION, beurs voor de sportieve fietser, gehouden in de Utrechtse jaarbeurs. Deze expo beslaat vier hallen (8 t/m 11). Zo’n 95 procent van de bezoekers is man.

Bike MOTION Jaarbeursplein Utrecht

Bike MOTION Jaarbeursplein Utrecht

Op de beurs staan grote indrukwekkende stands van Schwalbe, Shimano, Agu, Giant, etc. De beurs focust zich op racefietsen, MTB’s, trekkingfietsen (Idworks, Santos, Koga, Avaghon), BMX’en. Daarnaast zijn er ook allerlei bijzondere fietsen te zien: Maia ligfietsen staat er, HPT Delft staat er met de Velox IV, in de stand van Elan staat de fiets van Ellen van Vugt, er zijn houten design fietsen, titanium fietsen (Van Nicholas) en fietsen die eruit zien als motorfiets. Veel stands met MTB-fietsen hebben fietsen uitgestald met bikepacking-tassen. Er is ook een MTB-parcours in de hal en buiten kan je (speed) pelelecs uittesten.

Fietsaccessoires
Verder veel stands met fietsaccessoires zoals fietskleding (onder andere Vaudé, Vermarc, Agu, Gore, Sealskinz), fietshelmen (onder vele andere: POC, Casco, MET, Catlike), fietstassen (Thule, Ortlieb), fietsschoenen (onder andere Bont, Northwave, Shimano), fietskettingen (KMC), etc. Tijdschriften (Pedala, Fiets), verenigingen (ANWB, NTFU) en toeristische bestemmingen zoals Zwitserland, Luxemburg of Zillertal (Oostenrijk).

Grote stands en overwegend mannelijke bezoekers

Grote stands en overwegend mannelijke bezoekers

Vermarc maakt regenkleding voor wielrenners van eVent fabric en Gore had een prettig aanvoelend regenjasje van Gore-Tex Active. Bij Shimano schoenen viel op dat een aantal paren een retro look hadden met synthetisch leer en veters.

Sportieve fietsschoen van Shimano

Sportieve fietsschoen van Shimano

HPT Delft & Amsterdam liet een oplossing zien voor lange trappers die in de Velox 2 gebruikt is om een spitsere punt aan de fiets te kunnen maken. Echter de aerodynamische winst die dit gaf (zo’n 13 procent) ging teniet door deze inefficiënte ‘trappers’. In de stand stond ook de Velox IV. Twee studenten betrokken bij het project stonden de vele geïnteresseerden te woord.

Zoektocht naar speed pedelec helmen
Bij de stands met helmen vragen we naar helmen voor speed pedelecs, die vanaf 1 januari verplicht zijn (of nu al als je al met geel kenteken rijdt). Pas bij de vijfde stand met helmen hoef ik niet wéér uit te leggen wat een speed pedelec is (een fiets met elektrische ondersteuning tot 45 kilometer per uur). Trots laat de standbemanning de eerste helm zien die “speciaal ontwikkeld” is voor de speed pedelec: de Cratoni Vigor. Er zit een keuring op voor motorhelmen (ECE-R 22.05) en ik krijg het al warm als ik naar het ding kijk. Onder de voering (!) van de helm zitten in het foam weliswaar luchtkanalen maar het aantal ingangen is beperkt en de helm sluit ook helemaal over de oren. Hij heeft ook geen draaiknop om de pasvorm goed in te stellen en zit niet lekker. Meer geschikt voor op een scooter, lijkt me, helemaal als ik later de prijs en gewicht opzoek (EUR 249,- en 700 gram).

Belle krijgt het warm

Belle krijgt het warm in motorhelm “geschikt voor speed pedelec”

Een tweede helm ‘geschikt voor speed pedelecs’ komt pas in het voorjaar van 2017 beschikbaar, de MET Corso. Jammer is dat ze op de stand ‘pedelac’ spellen, dan begrijp je dus niet dat het staat voor ‘pedel electric cycle’. We zagen ook geen specifieke kenmerken aan deze helm dat hem geschikt zou moeten maken voor een speed pedelec: de slapen waren niet beschermd en de helm heeft geen vizier. Kijken we op de site dan lezen we iets over ‘the e-bike city solution’. We twijfelen dus sterk of de makers weten aan welke eisen een speed pedelec helm moet voldoen.

Deze helm is geschikt voor speed pedelacs, niet te verwarren met speed pedelecs.

Deze helm is geschikt voor speed pedelacs, niet te verwarren met speed pedelecs.

Bij Brooks kan je de breedte van je zitbotjes laten opmeten en leren we dat die breedte niets zegt over je heupbreedte. Bij een meer vooroverzittende houding, zoals op een racefiets, kan je met een smaller zadel fietsen. Er is ook een ‘bike fitting lab’ maar dit is allemaal wat minder interessant voor de ligfietser.

Win2 sportdrankjes vonden we niet zo lekker

Win2 sportdrankjes vonden we niet zo lekker

Veel stands met reepjes en drankjes, zoals PowerBar maar ook onbekendere merken zoals Win2. De isotone limonades met elektrolyten staan in diverse smaken op de toonbank om uit te proberen. We vinden de PowerBar Electrolyte Tabs wel interessant: de verpakking is veel kleiner dan de Isostar tabletten die we normaal meenemen en één tablet is precies de juiste dosering voor een bidoninhoud: 750 ml.

Korting voor wie artikelen van PowerBar wil bestellen

Korting voor wie artikelen van PowerBar wil bestellen

Camelbak Crux reservoir is een verbeterde versie van de oude waterzak: twintig procent meer water per slok door dikkere slang, een dop die nu eindelijk eens makkelijk te sluiten is, een ander handvat dat vullen met één hand makkelijker moet maken. Aan de onderkant loopt de zak wat meer taps toe dan het oude model. Het reservoir is platter geworden en anti-bacterieel. We zagen op deze stand ook nieuwe kleuren voor de geïsoleerde bidon Podium Big Chill van Camelbak.

Camelbak Crux reservoir

Camelbak Crux reservoir

Een enkele fabrikant lijkt verdwaald te zijn op de verkeerde beurs, zoals Gerbing, dat verwarmde kleding maakt. Op de site lezen we: “Met mijn slechte doorbloeding heb ik het eigenlijk altijd koud. Ik word er gewoon moe van. Fantastisch dat ik dat nu kan opvangen met verwarmde kleding.” Nou wij hadden het niet koud op BikeMotion want wie wilde bewegen kon dat doen op het MTB-parkoers of bijvoorbeeld de stand van Wattbike waar je op een soort hometrainer kon meten wat je gemiddelde en maximale Watt-output bedroeg. De weerstand kon je beïnvloeden met een schuif die ons deed denken aan die van de roeitrainer Concept 2. Je kan er ook in een cycle academy mee trainen. Voor wielrenners die in de winter liever niet buiten trainen (en dat zijn er veel). Wij fristen weer even op dat we nooit meer op een zitfiets willen fietsen, ongelooflijk ongemakkelijk, zo’n zadel.

e-Bikes en speed pedelecs
Opvallend is dat bijna alle merken ook e-bikes en speed pedelecs hebben staan (het verschil zie je het snelst door de nummerplaathouder). Er zijn elektrisch ondersteunde MTB’s en vakantiefietsen zoals de Santos. In één stand stonden speed pedelecs die er uitzagen als cruiser bikes. Opvallend is dat veel standhouders denken dat de regelgeving rond speed pedelecs nog niet vast staat. De cruiser bike miste een nummerplaathouder, remlicht en achteruitkijkspiegel: verplicht op een speed pedelec. Schwalbe laat op een display zien welke banden beschikt zijn voor e-bikes en dus voor snelheden tot 50 km/u (onder andere Marathon Plus en Durano E).

Fietsaccu van Rose Versand

Fietsaccu van Rose Versand

Het interessantste van de beurs vonden we de stand van Elan, waar we onze trikes hebben gekocht. Dit omdat Hans eindelijk mijn tweede accu had binnengekregen en we deze hier konden meenemen. Bike MOTION is nog tot en met zondag 24 oktober 2016 te bezoeken.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

BewarenBewaren

2 Reacties op “Veel elektrisch ondersteunde fietsen op beurs sportieve fietser

  1. in mijn beleving is een gekeurde helm die geschikt is voor de racefiets (rijden de renners ook 40-50 mee en in de sprint 60) afdoende voor een High Speed Pedelec het zou weer typisch NL op zijn smalst zijn als hier nu weer een “ander soort” helm voor moet komen. Vooral de betere merken, (mag geen reclame maken) zijn licht, zitten comfortabel en ventileren bij langdurige fitsen met hoge en maximaleHf.goed. Laten we nu niet weer afhankelijk worden van de commercie, en onwetendheid van de consument. Ik ben wel eens “functioneel ongehoorzaam” omdat ik ergens een beteren oplossing voor bedacht heb dan dat de overheid besloten heeft dus als het moet draag ik mijn ijsklimhelm; superlicht, sterk, veel ventilatie en vooral goed opvallend bovendien zit er een volledig transparante afneembare klep bij die je ogen en gezicht goed beschermt tijdens ritten in de regen, sneeuw en hagel.

    • Ja het is behoorlijk krom.Speed pedelecs zijn nu aangemerkt als lichte brommer en berijders zouden een bromfietshelm moeten dragen. Fietshelm zou niet voldoen voor de (theoretisch te behalen) maximale snelheid van 45 km/u. Inderdaad net zo snel als wielrenners, helemaal bergafwaarts. Maar anderszijds geloof ik ook niet in de fietshelm (alleen bescherming bovenop, zit te los op hoofd) dus is die tussencategorie wel welkom, want fietsen met een bromfietshelm dat gaat echt niet. Teleurstellend was dat de fabrikanten nog niets hadden, op een paar ‘handige jongens’ na (een scooterhelm verkopen als speed pedelec helm).

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s