Speed pedelec als bromfiets: helmplicht?

Vanaf 1 januari 2017 geldt een speed pedelec als een bromfiets en mag dan binnen de bebouwde kom niet meer op het fietspad rijden. Ook geldt dan een helmplicht. Gelukkig is er inmiddels een nieuwe NEN-norm (NTA 8776) ontwikkeld zodat je niet met een zware warme bromfietshelm op hoeft te fietsen. We vragen ons af of de helmplicht ook geldt voor de trike.

Dave met helm in mijn achteruitkijkspiegel

Dave met helm in mijn achteruitkijkspiegel

In het RVV staat in artikel 60, lid 2b dat het eerste lid (de helmplicht) niet geldt voor “de bestuurder en de achter hem zittende passagier van een brombakfiets”. De vraag is of de speed pedelec trike gezien kan worden als brombakfiets vanwege deze definitie in artikel 1 van de RVV: “bromfiets op drie symmetrisch geplaatste wielen, met twee voorwielen en uitsluitend ingericht voor het vervoer van de bestuurder en van goederen en eventueel van een achter de bestuurder gezeten passagier”. De Scorpion FS 26 heeft twee voorwielen en aan de bagagedrager vervoer ik goederen.

Fietsersbond
Ik stelde deze vraag op het forum van de Fietsersbond en toen daar geen reactie op kwam mailde ik met de juridische afdeling van de Fietsersbond. Jaap Kamminga legde het voor aan het Ministerie, dat reageerde dat de helmplicht zou gelden voor de speed pedelec trike, omdat deze niet specifiek is ingericht voor het vervoer van goederen. Maar er staat volgens mijn niets over ‘specifiek’ in het RVV. Dus je zou een proefproces kunnen uitlokken.

ked-risco-zij-en-achter

KED Risco helm in BMX-stijl

Oktober 2016 zijn onze trikes voorzien van gele kentekenplaten. Maar er is nog geen speed pedelec-helm te koop. Met een brommerhelm valt niet te fietsen dus schaffen we fietshelmen aan om te voorkomen dat we meteen aangehouden worden. Zo’n fietshelm zit ook met de bandjes vast aardig los op je hoofd. Wie denkt dat zo’n helm op zijn plaats blijft zitten bij impact… Hij lijkt me alleen geschikt als bescherming tegen vallende eikels: de zijkanten van je hoofd zijn nauwelijks beschermd.

Integraalhelm
Nu spreek ik een beetje uit ervaring. In mijn middelbare schooltijd reed ik brommer (een echte). Ik had dezelfde integraal motorhelm als Boet van Dulmen destijds. Toen een andere brommer in een onoverzichtelijke bocht de korte bocht nam, klapte deze frontaal op mijn brommer. Ik kwam weer bij omdat mijn blote been op mijn hete uitlaat lag te barbecueën (het was zomer, capri broeken waren in). Mijn integraalhelm, waarvan ik altijd het riempje goed dicht had zitten, lag een heel stuk verderop. En dat was een goedpassende integraalhelm voor motoren.

Helmen van Melon hebben leuke ontwerpen

Helmen van Melon hebben leuke ontwerpen

Maar goed, we hebben nu dus fietshelmen en we hebben ontdekt dat het helemaal niet erg is om met een fietshelm op te rijden. Zelfs als ik ‘m op mijn natte haar zet heb ik na afloop geen vreemder kapsel dan normaal ;-). Ik heb ermee gefietst met 30 graden en ondanks dat de helm zijdeglans zwart is, was dat uitstekend te doen. Ik mis alleen de klep van mijn pet, daarom heb ik nu een zonneklep of visor gekocht bij een online tenniswinkel (de Nike Featherlight Visor) voor als de zon laag staat. Maar als je wil dat een helm nog suffer staat, moet je die er vooral onder dragen. Inmiddels raak ik al zo aan de helm gewend dat ik ‘m vaak vergeet af te doen als ik opsta van de trike.

Wachten op de pont

Wachten op de veerpont met helm

Onze helmen hebben LED-verlichting op de achterzijde, hierdoor hebben we een hoger geplaatst tweede achterlicht. De helmen hebben een draaiknop waarmee de maat van de helm goed passend gemaakt kan worden. Dit is erg prettig en voorkomt hoofdpijn door het dragen van de helm. De ABUS-helm heeft een klepje waaronder een regenhoes zit maar omdat we beide regenjassen hebben met een capuchon geschikt voor over een helm hebben we die niet nodig. Zo’n capuchon voorkomt dat water je nek inloopt. Beide helmen hebben de EN 1078-keuring voor fietshelmen. Mocht je ook op zoek zijn naar een helm, de NTFU heeft tips bij aanschaf van fietshelm gepubliceerd.

BMX-stijl
Dave koos een helm in BMX-stijl, de KED Risco, dit is een helm die voor rond de 40 euro verkrijgbaar is. BMX-helmen, skatehelmen of nutcase helmen vinden we wat stoerder om te zien dan de standaard wielrenhelm. Zelf koos ik voor de ABUS Pedelec (niet geschikt voor speed pedelecs), via Amazon voor rond de 70 euro. Dave vond de ABUS-helm niet lekker zitten en hij kwam niet door keuring van de stijlpolitie (=Dave zelf). Voor tijdelijke fietshelmen (totdat de speed pedelec helm op de markt komt) wilden we er niet teveel geld aan uitgeven, ook al omdat we ze complete onzin vinden maar helaas moeten dragen van de wet.

Verschil fietshelm en helm voor speed pedelec

Verschil fietshelm en helm voor speed pedelec

Op de beurs BikeMotion volgend weekend hopen we de eerste speed pedelec helmen te aanschouwen. O wee als die niet cool zijn, dan beroepen we ons op de uitzondering voor brombakfietsen. De speed pedelec-helm kan maar het beste hier op lijken:

MET Parachute BMX-helm

MET Parachute BMX-fietshelm

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

9 Reacties op “Speed pedelec als bromfiets: helmplicht?

  • We mogen niet meer op het fietspad maar misschien kunnen we hiermee wel respect afdwingen bij automobilisten, als ik het verkeer ophou met 27 km/u?

 1. Dag Belle,
  Ik vraag me af of helmen op jullie fietsen wettelijk verplicht zullen worden. Op grote motortrikes, ook geen bakfiets, is geen helmplicht. Een helm zou zelfs, een inmiddels bekende discussie, bij een ongeval eerder nek- en halsletsel kunnen veroorzaken.
  Groeten,
  Wim

 2. In een velomobiel zul je eerder een helm nodig hebben wegens risico op omrollen dan een trike. En tegen andere dingen beschermd een fietshelm bijna niet.

  Ik las pas nu dat jullie ook e-trikes rijden en het artikel over dat jullie die ophaalden. Ik vroeg me een iets af :

  Behalve de open beleving heeft een 45 km/u e-trike toch geen voordelen boven een 45 km/u e-velomobiel ? Of zelfs e-assist velomobiel waar geen verzekering en helmplicht voor gelden. Genoemde acceleratie en klimvoordelen gaan dan toch net zo goed op ?

  Dat een trike een e-motor harder nodig heeft dan een velomobiel die vervolgens “niet snel genoeg accelereert” en “minder gemakkelijk klimt” vind ik tamelijk raar klinken, dan kun je concluderen dat een velomobiel dus net zo goed een e-motor nodig heeft, met als bijkomend voordeel dat hij makkelijker 45 km/u rijdt en beter beschermd tegen stortregens is en dergelijk :-))

  Nu snap ik dat in jullie geval de meerwaarde open beleving is. Maar ik snap niet de weerzin van de halve industrie tegen motorisering die dus echt wel wat te beiden heeft gezien jullie realtief snelle Questen reden en toch voordelen ondekken qua acceleratie en klimmen in gemotoriseerde trikes. ( die alleen een stroomlijn missen tov een velomobiel )

  • Hoi Quezzzt: in het stuk ‘Uit de fiets, op de fiets’ worden nog meer voordelen aangehaald van de trike: o.a. wendbaarheid (U-bochten kan je nemen), minder kans op schade, niet hoeven opdrukken om uit te stappen, veel betere vering, vriendelijker bejegening door andere fietsers, spoorbreedte goed kunnen inschatten, makkelijker even de berm pakken bij tegenliggers, hydraulische schrijfremmen veiliger voor in de bergen, etc. Zie: https://kampeerwijzer.com/2016/08/20/uit-de-fiets-op-de-fiets/

 3. De snefietshelm zal zeker veiliger zijn dan de racehelm, edoch op een diepe-bukfiets schuift hij voor je ogen omdat je nek de hoge achterkant omhoog drukt; de snelfietshelm heeft ongeveer de vorm van de helm die ik gebruik in de velomobiel (“potje” Ekoi city E), deze vorm is geschikt voor de sportfiets maar niet als ik het stuur laag afstel.

 4. Hallo Belle
  Al jaren gebruik ik een helm voor het kitesurfen ook op de ligfiets en soms in de Quest. Ik ervaar hem als zeer comfortabel en hij heeft al eens zijn dienst zeer goed bewezen bij een zijdelingse aanrijding door een auto. Ik reed toen op een M5 lowracer.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s