Zon en gezelligheid tijdens LEL-wedstrijd

Zondag werd de ligfietswedstrijd LEL verreden van Lelystad via Enkhuizen terug naar Lelystad over de Markerwaarddijk*. De zon scheen uitbundig en er stond nauwelijks wind. Omdat niet alle wedstrijdrijders tegelijk starten (het is een tijdrit) is het gezellig bij de start/finish met renners en bezoekers.

Bas en Peter in geel en blauw

Bastiaan en Peter in geel en blauw bij geel en blauw

Deze ideale omstandigheden hadden wel tot gevolg dat de wedstrijdrenners het parcours moesten delen met mensen die nietsvermoedend bijvoorbeeld een fietstocht maakten. Ymte moest daardoor een keer volgens eigen zeggen door het gras inhalen. Dat kost kostbare seconden. Gerrit van Ligfietsshop Tempelman keerde de velomobielen aan de kant van Enkhuizen (de bocht is te scherp om te halen met de meeste velomobielen). Gerard verzorgde de tijdregistratie. Hij was vergeten de prijzen mee te nemen dus moesten de renners van deze laatste BeND-wedstrijd van het seizoen genoegen nemen met de eer.

Velomobielen in volgorde opgesteld voor de start

Velomobielen in volgorde opgesteld voor de start

Als bezoeker zie je weinig van deze wedstrijd, alleen de start en finish. Over de dijk kan je de renners wel in de verte zien aankomen. De tussenliggende tijd doodden we met kletsen (o.a. hoe maakt je het luik van de DF waterdicht) en foto’s maken maar dat laatste was wat lastig omdat de zon laag stond. Je had òf tegenlicht òf je fotografeerde je eigen schaduw. Een zeearend zorgde nog voor wat vermaak tijdens het wachten op terugkeer van de renners.

Hoe lang is die LEL nou?

Hoe lang is die LEL nou?

Ymte reed met tubeless banden. Theo van G’s rode DF was weer als nieuw. Piet K. reed mee met de Super Mango. Hij staat geregistreerd met de snelste tijd met 65,585 kilometer per uur gemiddeld tot het keerpunt maar eindigde met een gemiddelde van 43,582. Hij had geen lekke band op de terugweg dus er is waarschijnlijk ergens een tijdregistratiefout gemaakt. Na de wedstrijd was er discussie over hoe lang de LEL was. Gerard’s laptop met alle gegevens over onder andere baanlengten werd gestolen tijdens het WK in Maasmechelen in 2015. Verschillende renners registreerden tijdens de LEL verschillende lengten. Gelukkig is op foto’s van uitslagen te zien op welke lengte de LEL was vastgesteld in 2014. Deze lengte (25,5 km enkele reis) is nu aangehouden, zodat de gereden tijden goed te vergelijken zijn met voorgaande jaren.

Bermtoeristen waren er ook

Bermtoeristen waren er ook

Uitslagen

(in de Top-3 is de BeND leuk vertegenwoordigd qua nationaliteiten):

Positie Naam nationaliteit gemiddelde snelheid
1. Daniel Fenn D 62,034
2. Ymte Sijbrandij NL 61,883
3. Peter Coppens B 54,749
4. Piet Andringa NL 53,071
5. Wim Schermer NL 52,261

Overige uitslagen:

Positie Naam bijzonderheid snelheid
8. Pieter Sijbrandij 13 jaar in DF 48,715
10. Tom Kok snelste ongestroomlijnd 40,604
13. Heinz Bentlage snelste deels gestroomlijnd 38,318
20. Anna Sijbrandij jongste deelnemer, enige vrouw en op een racefiets 22,778
21. Rob Smolders op trike, winnaar poedelprijs 20,018
De uitslagen, laatste kolom is snelheid tot keerpunt

De uitslagen, laatste kolom is snelheid tot keerpunt

De wedstrijd werd door een grote groep belangstellenden bezocht. Na afloop was er een Chinese maaltijd bij Ymte thuis omdat hij onlangs jarig was. Dit is traditie na afloop van de LEL. Wij fietsten op onze trikes mee van Lelystad naar Dronten in een groepje met drie DF-rijders Ymte (met Wouter op schoot – die inmiddels meer weegt dan een DF), zoon Pieter en Peter C. We konden er niets van merken dat alledrie net een wedstrijd hadden gereden waarbij na afloop door renners teksten worden geuit als “ik word te oud” en “ik doe dit niet meer” omdat ze alles gegeven hebben. Wat gaan die hard door de bocht en viaducten op! Ik geloof wel dat er sprake was van SPIS-motivatie (Speed Pedelec Inhaal Syndroom). Ymte merkte op dat onze trikes opvallend snel accelereerden.

Jan en Wim zijn beiden klaar voor de terugreis

Jan en Wim zijn beiden klaar voor de terugreis

Het was een gezellige boel tijdens de maaltijd en we hoorden van Uli en Heinz dat de organisatie van de ‘Rütenbrocker’ Radsporttag (volgend jaar in Meppen) voorspoedig loopt. Ook steppers en handbikers gaan meedoen aan het evenement. Er is een kampeerplek op het funpark op een paar honderd meter van waar het evenement gehouden wordt. Het terrein heeft verder een bar en restaurant. Aan tafel vertelde Heinz nog een interessant verhaal. In Duitsland wordt inmiddels zoveel zonne-energie geproduceerd dat er op zonnige feestdagen meer wordt opgewekt dan verbruikt.

Chinese maaltijd

Chinese maaltijd

Koud en vochtig
Op de terugweg was het koud (5º) en vochtig. Ik reed voor het eerst met de trike in het donker. Wat een bak licht komt er uit de koplamp. Zo kan je in het donker goed anticiperen en snel rijden. Dave zette zijn koplamp wat hoger dan die van mij, zodat we samen de weg goed uitlichtten.

De trikes geven goed licht

De trikes geven goed licht

Overige foto’s

*) Op kaarten en in Wikipedia bekend als Houtribdijk.

8 Reacties op “Zon en gezelligheid tijdens LEL-wedstrijd

 1. Hoi Belle, ik het absoluut niet de snelste tijd gereden tot het keerpunt …en ik had ook geen lekke band. Ik vrees dat Gerard een tik- foutje heeft gemaakt en dat het 45,585 moet zijn.
  groet,
  Piet Kunis

  • Bedankt voor je toelichting. Ik dacht dat transponders de tijden altijd automatisch doorgaven aan het systeem. Of is er geen lus op het keerpunt?

   • ik heb geen idee, hoe ze daar de tijd daar registreren, maar dat ik geen 65 km/h heb gereden, weet ik wel zeker (ik wou dat ik het kon).
    gr. Piet

 2. Heeft Daniël niet met Tubeless Schwalbe Pro One’s gereden? Peter Coppens reed met Durano Plus, dat zal flink zwaarder rollen dan de Pro One’s. Ik had er niet bij stilgestaan, maar ben als tweede Nederlander geëindigd en als eerste Fries (voor zover ik weet), hoewel woonachtig in Groningen.

  • Ik twijfelde bij jou nog of ik als nationaliteit ‘Fries’ moest opgeven maar weet de afkorting niet. ‘F’ staat voor Finland denk ik. Ik hoorde toevallig van Ymte dat hij tubeless reed en zijn zoon ook. Weet niet of Daniel ook tubeless rijdt. Dat van die Durano Plus van Peter C. zag ik toevallig ook op Facebook. Verwonderde mij ook.

 3. Op het keerpunt wordt de tijd handmatig geschreven en waarschijnlijk doorgebeld. Fouten zijn hierbij waarschijnlijk.

 4. Dag Piet, ik moet je teleurstellen want ik ben geboren en de eerste 16 jaar van mijn leven getogen in Friesland dus de snelste Fries ben je niet.
  Peter reed met durano plus voor en continental contact 47-559 achter. Dat is voor dagelijks gebruik en hij had geen zin te wisselen voor de race. Als hij de “hosen” niet gebruikt rijdt hij voor ook de continental contact (37-406). Dit is de breedste band die op de DF past. Volgens hem zeer lekbestendig en ook een levensduur van 10.000+ km. De rolweerstand is niet de beste maar acceptabel voor hem.
  Ik reed met de tubeless pro one banden voor en continental grand prix erlkonig achter, Pieter reed de gewone one 23-406 met binnenbanden voor en marathon racer achter en Daniel had voor en achter de continental erlkonig banden. Volgens hem sneller dan de pro one tubeless maar deze zijn inderdaad zonder lekbescherming. De pro-one tubeless banden zouden juist heel lekzeker zijn omdat kleine gaatjes gedicht worden door de vloeistof die er in zit. We gaan zien hoe dat in de praktijk werkt, groeten, Ymte

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s