Verkoelende rijwind bij 33 graden

Het is september en we hebben een hittegolf. Het kwik liep vandaag in Almere op tot 33 graden, net als gisteren. Terwijl mijn collega’s lekker in een airconditioned gebouw zitten, was ik vanmiddag vrij, tijd om een stukje te fietsen. Beetje afkoelen door rijwind.

Met de e-trike plande ik een rondje dat we vroeger vaak reden op twee wielen maar sinds de velomobiel niet meer deden. Het ‘rondje Huizen’: Hollandse brug over, terug via de Stichtse brug. Deels over halfverhard pad. Ik deed er nog een schepje bovenop: laat ik het Spoorbaanpad ook in de route opnemen (oorspronkelijk gingen we door het Kromslootpark maar dat kan momenteel niet vanwege werkzaamheden aan de A6). Het Spoorbaanpad door Almere staat garant voor groepjes tieners en is de hel voor een velomobiel. Dus meden we dit pad altijd.

Wegomleidingen
Ik krijg vandaag echter weinig van het Spoorbaanpad te zien. Van Buiten tot Muziekwijk is het afgesloten wegens werkzaamheden door ProRail aan het spoor. Er worden bij de stations Buiten en Centrum keersporen aangelegd en langs het hele traject komen geluidschermen. Wegomleidingen dus. Gelukkig ken ik Almere goed want hier en daar ontbreekt er een bord.

Route van het 'rondje Huizen'

Route van het ‘rondje Huizen’

Vandaag heb ik niet mijn iPhone mee want er zijn grote updates: iOS 10 en voor de Apple Watch 3.0. Vooral het updaten van de Watch duurt meer dan een uur. Ik besluit de boel thuis te laten terwijl van alles aan het downloaden en installeren is en neem de Samsung Galaxy S van het werk mee, dus de foto’s bij dit artikel zijn van een mindere kwaliteit dan anders. Maar met Pixelmator valt het een en ander te redden. Ik heb mijn Keen fietssandalen opgegraven in de kast en Dave’s Ortlieb Vario fietstasrugzak mee. Dit is een fietstas die je als rugzak kunt gebruiken, hij heeft deze voor naar zijn werk.

fietssandalen-huizen

Nautisch kwartier van Huizen

Ik ga in Stad eerst langs bij Harry Banis. Vandaag hebben zij mijn brommerkenteken klaarliggen en ik heb andere boutjes nodig om het kenteken vast te kunnen zetten. Dave’s trike heeft nog geen kenteken, zijn fiets moet eerst gekeurd worden door de RDW en de eerstvolgende mogelijkheid daarvoor is pas eind oktober. Waarschijnlijk zet ik mijn plaatje er pas op als hij ook zijn kentekenplaatje heeft, anders valt hij door de mand. Het valt me op dat op veel fietspaden een bord staat met zowel een fiets als bromfiets, dit soort dingen vallen nu voor het eerst op. Straks met kentekenplaat moeten we onze routes deels gaan aanpassen. Lastig, want alleen BRouter heeft routes voor brommers en dit is in een experimenteel stadium.

Bromligfiets
Het heeft wel wat om te zeggen dat we met de ‘brommer’ gaan. ‘Bromligfiets’ is ook een leuk woord. Het ding bromt alleen niet, de GoSwiss Drive is juist geruisloos. Ik hoor alleen het ruisen van de ketting door de derailleur.

Nu ik nog geen kenteken voer zijn er af en toe nog wielrenners die mij willen inhalen. Ik ga geen wedstrijd met ze aan, dat zou oneerlijk zijn met hulpmotor. Ook al lijkt het dat ik de batterij aan het opladen ben in plaats van aan het opgebruiken. Het aantal kilometers dat ik er nog mee kan afleggen staat na twee ritten nog steeds op het maximale aantal van 200. Soms, bij optrekken, zie je dat het aantal kWh’s geleverd door de motor omhoog schiet naar 200-300. Een beetje als de toerenteller in een auto. Maar daarna zakt het al snel terug naar 20-30 en dan loopt ook weer het aantal kilometers op, waarvoor de batterij nog energie heeft. Omdat ik die motor heb, hóef ik ook niet meer te RIS’en*, heerlijk ontspannen.

Nautisch kwartier van Huizen met nieuwbouw in oude stijl

Nautisch kwartier van Huizen met nieuwbouw in oude stijl

Toevallig werd vanochtend ook mijn fietshelm, de Abus Pedelec, bezorgd. Via de chat op de site van Fietsenwinkel.nl werd me verzekerd dat deze helm geschikt is voor speed pedelecs na 1 januari maar ik zie dat de helm een EN 1078-keuring heeft: een gewone fietshelm dus. (Update juli 2017: inmiddels heeft de Fietsenwinkel de Abus Pedelec+ in huis, die wel goedgekeurd is voor de speed pedelec). Met een warme zware brommerhelm op fietsen is geen optie en speed pedelec helmen zijn kennelijk nog niet op de markt (de norm is nog maar sinds kort bekend) dus dan maar een fietshelm. Tenslotte mag ik zelfs met een blauw kenteken rijden tot halverwege 2017 en dan geldt er niet eens een helmplicht. Zelfs met helm op roepen er nog kinderen dat ik op een ‘coole fiets’ rij. Dit valt elke rit tot nu toe op: kinderen vinden de trike interessant.

Ergens doet Huizen met al dat hout ook wel denken aan Batavia Stad in Lelystad

Ergens doet Huizen met al dat hout ook wel denken aan Batavia Stad in Lelystad

Het is een lekkere droge hitte dit keer, geen drukkende hitte. Maar kleine stukjes schaduw, onder een viaduct of van bomen, zijn zeer welkom. Ik fiets door de Golfbaan Naarderbos en langs de vesting van Naarden. Daarna rij ik een stukje langs de A1, gek, dit stuk van de route was ik helemaal vergeten. Speelpark Oud Valkeveen ligt heerlijk in de bossen. Hier is het pad half verhard en af en toe heb je een doorkijkje over het Gooimeer. Het plaatsje Huizen is sinds ik er de laatste keer doorheen fietste flink uitgebreid. Het nautisch kwartier rond de kalkovens/havenhoofd Gemeentelijke Jachthaven Huizen is flink uitgebreid met historisch uitziende nieuwbouw. Er zijn veel restaurants. Veel van deze panden zijn bedrijfspanden. Huizen heeft ook een strand. Op het strand langs de Stichtse weg richting Stichtse brug is een stuk drukker.

Strand van Huizen

Strand van Huizen

Het sluisje in de Gooise Zomerkade te Blaricum is nog steeds niet fijn met welke fiets dan ook. Er staan zigzag-hekjes en het olifantenpaadje er omheen heeft inmiddels veertig  centimeter diepe kuilen. Dit is nog wel de LF23. Je moet afstappen om je fiets er doorheen te manoeuvreren. Er zijn twee van dit soort fietsonvriendelijke hekjes, aan beide zijden van deze sluis. Dan peddel ik de Stichtse brug over en door het Cirkelbos langs naturistenvereniging Chamavi, waar je alleen de schutting van ziet.

Sluisje en zigzaghekken in LF23 te Blaricum

Sluisje en zigzaghekken in LF23 te Blaricum

Het rijden met (een goed passende) fietshelm valt me reuze mee. De wind waait er doorheen en ik kreeg geen hoofdpijn, zoals eerder wel met mijn kajakhelm. Ondanks dat het exemplaar mat zwart is, was het goed te doen in 33 graden gedurende 54 kilometer. Zolang ik maar bleef rijden. Een andere fijne wetenschap is dat ik vandaag in deze hitte niet voor mijn plezier was gaan rijden met mijn velomobiel, ook al is dat goed te doen. Het viel me gisteren op dat ik moeiteloos door de hitte rennend een flinke sprint trok (twee huizenblokken en een plein) om de trein nog te halen. Ik dacht: dit ben ik gewend: inspannen in de warmte van een velomobiel. Goede tropentraining dus. Op de trike blijft je kleding droog (of waait weer droog, dat kan ook). Desondanks smaakte het ijskoude (alcoholvrije) witte Bavaria-biertje** thuis na afloop erg goed.

*) Racefiets Inhaal Syndroom, een aandoening waar veel velomobilisten aan ‘lijden’.
**) Als leden van een generatie die ‘Buckler’ nog kent waren we onlangs zeer verrast hoe lekker alcoholvrij bier tegenwoordig smaakt. Vooral witbier van Bavaria 0,0% en Wiekse Witte zijn favoriet. Maar er is bijvoorbeeld ook alcoholvrij Mexicaans bier te krijgen bij AH.

Bewaren

15 Reacties op “Verkoelende rijwind bij 33 graden

  • Komend jaar zal de focus op de trikes liggen omdat we ermee op vakantie willen gaan. Maar ik denk dat de velomobiel de favoriet blijft in slecht weer en ook als krachttrainingsapparaat.

   • Dag Belle,
    Ik zie dat jullie trikes hebben gekocht.
    Leuk verslag. Zoals je weet heb ik jullie greenmachine gekocht. Er staat nu bijna 3000 kilometer op de teller. Geheel onderhoudsvrij. Groetjes Johan

 1. Wat betreft alcoholvrije bieren: de Duitse alcoholvrije bieren zijn een aanrader. Helaas bij mij lastiger te krijgen (het Ahold concern doet er niet in). In Duitsland uiteraard wel te krijgen, en heel erg lekker na een langere tocht.

 2. Ik ook heb een Abus (de Stadthelm Bocholt) die wel wat op dit model lijkt. Zit prima maar gisteren (102 km gefietst in de warmte én in een velomobiel ;-) heb ik ‘m op de stukken waar ik bewust langzaam reed (ik moest foto’s maken onderweg) afgezet. Bij echt lage snelheden was dat ding me veel te warm. Als je flink doortrapt is het eigenlijk koeler dan een petje door de betere ventilatie.

  • Ja die helm lijkt erop. Wat ik bij de helm alleen mis is een klep! Misschien iets doen met een losse zonneklep.

 3. In België is volgende maand een nieuwe regeling van kracht. Speed pedelecs kunnen daarbij maar twee wielen hebben (geen idee waarom)… Dat maakt dat een prachtmachine zoals de HP Scorpion in 45 km/u versie volstrekt illegaal wordt, voor zover ik de regels kan volgen. Dit zou conform de Europese wetgeving zijn. Hoe zit het daar in Nederland?

  • Beste Jan, heb je een officiële bron van deze informatie? Mijn HP Scorpion is goedgekeurd door de RDW en heeft een geel brommerkenteken. Lijkt me sterk dat dat per 1 januari zou veranderen, ik heb er niets over gehoord. Als België een uitzondering maakt, moeten we op een eventuele vakantie via Zuid-Duitsland naar Frankrijk fietsen? In dit besluit staat specifiek dat speed pedelecs meestal twee wielen hebben maar ook drie of vier wielen kunnen hebben.

   • Leve de Europese eenheid, of het ontbreken ervan. In de Belgische wettekst staat expliciet dat een speed pelelec (bromfiets klasse P) enkel TWEE wielen kan hebben. Dat lees je helemaal onderaan op de verduidelijking van ons ministerie van mobiliteit: http://mobilit.belgium.be/nl/wegverkeer/wetgeving_en_reglementering/faq_elektrische_fietsen. Bijzonder verwarrend, want wat hoger wordt gesproken over het certificaat van gelijkvormigheid. Wat als je een HP Scorpion hebt met een Duits certificaat? Dan is hij conform voor Europa, maar niet voor België…

    • Merkwaardige zaak inderdaad. De Scorpion wordt geleverd met een TÜV-certificaat, daarmee ga je in Nederland naar de RDW (RijksDienst voor het Wegverkeer) om ‘m op te laten nemen in het kentekenregister. Met een fiets die is toegelaten in een ander Europees land, moet je toch gewoon ook in België mogen rijden zou je zeggen?

     • Ik ben het aan het uitzoeken. Typisch Belgisch: de wet gaat volgende week in; niemand is er klaar voor; waarschijnlijk tijd voor regularisatie tot eind 2017. Wat zal gebeuren met alle speed pedelecs die gekocht werden zonder certificaat, geen idee.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s