Een beetje van mezelf en een beetje van Nuon

Gisteren hebben we onze nieuwe karretjes opgehaald bij Elan (ligfietswinkel te Nijmegen) en zijn ermee naar huis gefietst (88 kilometer). Het zijn Scorpion FS 26 S-Pedelec’s oftewel driewielige brommers, althans volgens Minister Schultz, vanaf 1 januari. Deze bio-elektrisch aangedreven trikes kunnen in theorie 45 kilometer per uur. Net zoals in theorie een velomobiel 63 kilometer per uur kan, als ligfietskampioen Ymte er inzit.

Geen human powered ligfiets dus maar hybrid powered: menskracht ondersteunt door elekticiteit. Ik rij er 30 kilometer per uur mee, net zo hard als met mijn velomobiel. Dave kan 38 kilometer aanhouden, maar die kan ook 40 met zijn velomobiel. Stroom doet hetzelfde als stroomlijn: het voegt snelheid toe. Zonder stroom rij ik 24. Er zijn wel verschillen: als de stroomlijn door zijn gewicht een nadeel is, bij optrekken en heuvelopwaarts, ben je sneller met stroom. Een velomobiel rolt echter beter door in vrijloop, omdat deze zo weinig weerstand heeft dankzij zijn stroomlijn. Dave noemt dat ‘coasten’. Op de trike voel je echt de rijwind tegen je aan drukken, dat is wennen. In eerste instantie dacht ik daardoor dat we tegenwind hadden. Je moet hierdoor vaker blijven trappen met de speed pedelec tricycles. De elektrische ondersteuning houdt op bij 45 kilometer per uur.

De 'brommers' voor een NH kerkje op een terp in buurtschap Homoet

De ‘brommers’ voor een NH kerkje op een terp in buurtschap Homoet

De Scorpion FS 26 S-Pedelec is voor Dave’s woon-werkroute een geschiktere fiets dan een velomobiel door de smalle fietspaden en haakse bochten op zijn route. Met deze e-trike kan je zelfs een U-bocht nemen als het moet. De draaicirkel (5,51 meter) is de helft van die van de Quest XS. Een gewone speed pedelec lost het probleem van tegenwind op maar niet van zadelpijn. Met de HP Velotechnik Scorpion FS 26 S-pedelec kies je niet òf voor een ligfiets òf voor een speed pedelec: je combineert de voordelen van beide vervoersconcepten.

Geschikt voor bergen
Met de speed pedelec liggen de bergen voor ons open (de berg af kan je remmen op de motor waardoor de accu weer oplaadt) en de Scorpion is tevens voorzien van goede hydraulische schijfremmen. Dit opent mogelijkheden om tijdens vakanties richting de bergen te gaan. Dus zitten we al gebogen over kaarten, de website van de Europafietsers en te broeden op een nieuwe vakantiebestemming voor 2017.

Geparkeerd op een schuin hellinkje. Op het witte hek staat Gemeente Ede

Geparkeerd op een schuin hellinkje. Op het witte hek staat ‘Gemeente Ede’.

Maiden voyage
Het is een schitterende zonnige dag en de route van onze ‘maiden voyage’ loopt in een rechte lijn van Nijmegen naar de brug bij Nijkerk, ten oosten van Barneveld en Ede. We kennen deze route goed, we hebben hem vaker gefietst met de velomobiel, op weg naar bestemmingen in het zuiden zoals Cycle Vision in Venray, het WK HPV 2015 in Maasmechelen en Keulen. Vandaag is het uitzonderlijk druk op de Veluwe. Veel fietsers op de smalle fietspaden. Behoorlijk wat auto’s op de onverharde paden naast het fietspad die stofwolken doen opwaaien. Later horen we van iemand die midden in het bos het verkeer staat te regelen de reden van de drukte: er is een of ander kampioenschap gaande met paarden. Over paarden gesproken: die slaan dus niet op hol van een trike (wel van een velomobiel). Ook zitten we weer in de scholierenspits: veel groepjes scholieren op het fietspad tussen de dorpjes. We missen de claxon van de velomobiel; er zit zo’n racefietsbelletje op, mensen maken dan alleen ruimte voor een tweewieler. Iets voor de to-do list.

Traditionele ligfietsfoto met fietsschoen op de Ginkelse heide

Traditionele ligfietsfoto met fietsschoen op de Ginkelse heide

Het gekke is dat we meteen zoiets hebben van: dit is geen route voor een velomobiel, ook al hebben we deze vaker gereden met onze Quests. De bochtjes, de vele keren langzamer moeten rijden door de berm voor tegenliggers en het passeren van groepjes, de trike trekt lekker snel en redelijk moeiteloos weer op. Een stuk met klinkers: hier zou de velomobiel veel snelheid verliezen. Klimmetjes. Een ander ding dat opvalt tijdens het rijden is het buitengevoel en dat je meer ziet van de natuur. Op de Ginkelse heide is de heide aan het eind van zijn bloei. Een kudde schapen steekt over. Er is een evenement gaande met veteranen. In een velomobiel zit je toch in een bak waarvan je over de rand kijkt, op de trike zit je meer in je omgeving. Ik smeer mijn witte onderbenen goed in, die zijn geen zon meer gewend.

Schapen op de Ginkelse heide

Schapen op de Ginkelse heide

We zijn iets sneller thuis dan dat we zouden zijn geweest met de velomobielen, ook al rijden we niet sneller met de speed pedelec ligfietsen. Dit komt volgens ons omdat je minder tijd verliest tijdens klimmetjes en optrekken. Ook bij het oversteken van drukke wegen kan je sneller door omdat je minder tijd nodig hebt voor het optrekken.

Uitgeput
Na afloop thuis moeten we concluderen dat het harder werken is op de trike dan in de velomobiel. De elektrische ondersteuning werkt namelijk alleen als je zelf ook trapt. We laten een pizza bezorgen en zijn zelfs te moe om World of Warcraft te spelen. Ik kijk op de klok en denk “kan mij het schelen” en ga om 21.15 uur uitgeput naar bed.

Op Kampeerwijzer is in het menu onder ‘Vervoersmiddelen’ een nieuwe pagina toegevoegd voor wie meer wil weten over speed pedelec’s in het algemeen en de Scorpion FS 26 S-Pedelec in het bijzonder.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

7 Reacties op “Een beetje van mezelf en een beetje van Nuon

 1. Mooie aanwinsten en ideaal weer uitgezocht. Bij slecht weer kan je dan de VM nemen. Eigenlijk is een velomobiel heel oneerlijk, mensen die aardig wat vermogen kunnen trappen hebben er het meeste voordeel van.

 2. Thanks & jazeker. Maar wat je zegt over velomobielen en vermogen: dat geldt toch voor elke fiets? Zelfs voor deze speed pedelecs.

  • Stel iemand kan langdurig 125 Watt en iemand anders 175 Watt per uur leveren, dan is het snelheidsverschil in een velomobiel veel groter dan b.v. een racefiets of open ligfiets. Bovendien kan de sterkere rijder (175 W) de velomobiel makkelijker en sneller op gang brengen, wat een voordeel is bij het hogere gewicht van een velomobiel en het feit dat je langer door accelereert.

 3. Gefeliciteerd met de nieuwe aanwinsten! ‘k Ben erg benieuwd naar jullie ervaringen de komende tijd met deze S-Pedelecs. Zelf bezit ik een Scorpion fs 26 met normale ondersteuning tot ca. 25 km/uur. Omdat ik vaak met m’n vrouw fiets (zij fietst (nog) naturel op een comfortabele mtb) en woon-werkverkeer voor mij niet aan de orde is, leek mij dit de beste keus voor onze omstandigheden.

  Natuurlijk hebben onze Scorpions en de rijervaringen ermee veel overeenkomsten, zoals het betere buitengevoel, de grotere wendbaarheid en de sublieme wegligging.

  En Belle hoeft niet meer jaloers te zijn op mijn Scorpion :-)

  • Ja die wegligging is fantastisch. Waar ik zowat uit mijn velomobiel stuiterde had Dave niet eens last van de Radwegschäden in Duitsland!

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s