Terug naar Almotion

Met volle kampeeruitrusting reed ik naar Velomobiel.nl in Dronten. Niet om daar te gaan kamperen (ze zien me aankomen) maar om een goede aftekening te kunnen maken van hoe ver mijn wielkast uitgezaagd moest worden voor een Marathon Almotion achterband.

Nimbus 2000 op de operatietafel

Nimbus 2000 op de operatietafel

Tijdens onze fietsvakantie vorig jaar in Denemarken liep mijn achterband aan. Dat was een 55 milimeter brede Marathon Almotion. De zijkant van deze band was op een gegeven moment aardig aan het doorslijten. Ik was bang voor een klapband in de afdalingen, waarbij we snelheden van 75 kilometer per uur haalden.

Versleten Schwalbe Almotion-buitenband

Versleten Schwalbe Almotion-buitenband

Het was geen sinecure om in Flensburg, Duitsland een band in de juiste maat met een beetje kwaliteit te vinden. Flensburg is dan nog een redelijk grote stad met 85 duizend inwoners en tien fietswinkels. Uiteindelijk vond ik na rondbellen een 47 milimeter brede Marathon Range Cruiser waarmee ik de vakantie kon afmaken. Men vond 26 inch daar maar een rare maat, terwijl de winkel volstond met MTB’s. Voortaan gaan er op reizen altijd twee extra buitenbanden mee.

Twee banden met elkaar vergeleken

Twee banden met elkaar vergeleken

Achterband
De Range Cruiser zat nog steeds op mijn fiets maar elke keer als ik een lekke band kreeg, was het mijn achterband. Op de site van Schwalbe kan je zien dat de band nergens goed voor is: hij heeft een te hoge rolweerstand en is slecht bestand tegen lekrijden. Terug naar de Almotion dus. Maar dit keer aftekenen als niet alleen ik, maar ook alle kampeerbagage in mijn fiets zit. Voor het klussen moest alle bagage eruit, bij elkaar in een zak zie je hoeveel er wel niet in een XS past aan bagage. En dit was  niet eens alles: velomobieltas, bidon, tafeltje en stoeltje zaten nog in de fiets.

IMG_6389

Kampeerbagage in flight sac

Ymte kwam nog langs terwijl ik op mijn fiets stond te wachten. Tilde de grote zak op en zei schertsend: “jij was toch van het lichtgewicht kamperen?” verwijzend naar mijn artikel in het blad Ligfiets& van de NVHPV. In de zak zat ook eten voor drie dagen, een gevulde waterzak, mijn gereedschapstas; zoveel mogelijk dingen om een zo realistisch mogelijk gewicht te krijgen voor als ik alleen op pad zou zijn met alle kampeerspullen.

IMG_6392

Aftekening voor het extra uitzagen van de wielkast

Uitgezaagde wielkast

Uitgezaagde wielkast

Spaken spannen
Een andere reden om bij Velomobiel.nl langs te gaan was het aandraaien van mijn spaken. Vorige week hoorde ik een tikkend geluid tijdens het uitrollen en dit bleek een losse spaak te zijn. Losse spaken beschadigen op den duur je velg. De spaken kan je allemaal wel een halve slag aandraaien maar ik merkte dat er veel spanningsverschil zat tussen de diverse spaken. Zonder zo’n handig wielrichtingsapparaat is het dan moeilijk om de spaken juist aan te spannen zonder een slag in het wiel te krijgen. Bij Velomobiel op de behandeltafel bleek dat er inmiddels ook een spaak was gebroken in het achterwiel.

Op weg naar Velomobiel.nl kwam ik Quezzzt nog tegen op de Dronterweg. Zijn gele Quest is makkelijk te herkennen aan de luchtinlaat, dat er uitziet als een verbaasd mondje :-O. Tante Lies was ook een beetje aanwezig, zij het meer in geest dan echt.

IMG_6391

Tante Lies was er ook een beetje, bij Velomobiel.nl

Op de terugweg, met alle kampeerbagage weer in de fiets ingepakt, bleek de Almotion niet meer aan te lopen in de wielkast. Missie geslaagd! Kan ik volgend weekend met een fijne band op weg naar het World Championship Human Powered Vehicles 2016 in Amsterdam Sloten.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

4 Reacties op “Terug naar Almotion

  1. Ik dacht al bij passeren dat jij dat was, ik had ook achteraf wel spijt niet even gestopt te zijn want ik had dan wel haast ( moest die middag weer werken en dan voel ik me gehaast ) maar ook niet zoveel haast dat een paar minuten iets had uitgemaakt.

    Ik beroep me dan maar op de reden dat je een 38 kg glasvezelbak niet wilt afremmen als je lekker vaart hebt, ik reed achter ook nog door rood omdat ik niet wilde stoppen of remmen voor een leeg kruispunt :-))

    Allert zit nog zo op de foto als ik hem achtergelaten had :-))))

    Heeft Theo nog geklaagd dat er hondenpoep aan mijn banden zat ? Ik had bij afslaan naar Dronten weer eens de verkeerde weg gekozen, fietspad loopt daarnaast. In dat stukje gras lag dus poep….

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s