Ultralight kampeertips in striptekeningen

Twee boeken over ultralight backpacken dit keer: Utralight Backpackin’ Tips en Lighten Up! Beide (Engelstalige) boeken hebben leuke striptekeningen van Mike Clelland, die ook de tekst voor zijn rekening nam voor het boek met tips. De tips in deze boeken zijn handig voor iedereen die op eigen kracht rondtrekt, of dit nu met rugzak, kajak of fiets is.

Boekomslagen

Boekomslagen

Lighten Up! is geschreven door Don Ladigin. Zijn kampeeruitrusting was al ultralight toen niemand nog van ultralight backpacking gehoord had. Dit leverde hem vaak problemen op bij het deelnemen aan georganiseerde tochten. Vaak vertrouwden gidsen zijn kleine rugzak niet en stelden dan kritische vragen of er wel écht een tent en slaapzak in zat. Eén keer werd besloten dat hij mee mocht omdat de weersverwachting goed was. Dit leverde een leuke anekdote op:

Odd behaviors
“We kept a wary eye on Don all the while, wondering what other odd behaviors we might witness, and curious as to how he would manage to stay comfortable at the near freezing temperatures that we expected by morning. As it turned out, I’ve been learning from Don ever since. Instead of having to assist him, we spent much of the trip envying his light kit as we slogged under our towering loads of ‘essentials’ and did our best to keep up to his pace. We had assumed that the small size of Don’s pack meant that he might be ill-equipped, yet he had everything he needed and, adding to our chagrin, he was the only one in the group who had the tools needed to repair a participant’s broken pack frame.”

traditional-versus-ul.png

Verschil tussen de traditionele en ultralight backpacker volgens Clelland

Het boek Lighten Up! weegt zelf 8 ounces (227 gram) volgens de cover. De striptekeningen zijn erg leuk en verhelderend. In Lighten Up! staat veel informatie die voor de traditionele kampeerder al bekend zal zijn. Bijvoorbeeld over waterdichte ademende regenkleding, het kiezen van de juiste maat schoenen en dergelijke. Daarom is Lighten Up! meer geschikt voor de beginnende kampeerder, terwijl degene die geïnteresseerd is in het lichter maken van zijn uitrusting soms door stukken heen moet werken met informatie over kamperen die niet specifiek over ultralight kamperen gaan.

Lichtgewicht brander van blikje en drie haringen

Lichtgewicht brander van blikje en drie haringen

Ultralight Backpackin’ Tips
De ervaren kampeerder die gewicht wil uitsparen heeft wat meer aan het boek Ultralight Backpackin’ Tips met 153 geïllustreerde tips om om ultralight te rugzaklopen. Maar ook hierin vind je onderwerpen die niets te maken hebben met het lichter trekken. Bijvoorbeeld “Hoe maak je beslissingen met een groep” of de voor- en nadelen van dons ten opzichte van synthetische isolatie. Sommige ‘tips’ lezen als een hoofdstuk, zoals bijvoorbeeld het onderwerp “Alles dat je nodig kunt hebben” dat 5½ bladzijde in beslag neemt. De maximum streefgewichten van deze artikelen worden in ounces aangegeven, even omrekenen voor degenen die gewend zijn aan het metriek stelsel. Ruim zes pagina’s worden besteed aan alternatieven voor wc-papier. Er bestaat ook een blog dat bij het boek hoort.

Gewicht besparen met 3/4 slaapmat

Gewicht besparen met 3/4 slaapmat

Er zitten overlappingen in informatie tussen deze boeken. Bijvoorbeeld over hoe je voedsel uit de klauwen van hongerige beren houdt, suggesties voor een andere dagindeling waardoor je meer kilometers kunt maken, wat de lichtste branders zijn, etc. Toch zijn beide boeken het lezen waard. Er staan altijd wel dingen in die je nog niet wist of die je op nieuwe ideeën brengen en de illustraties zijn erg leuk.

Titel Schrijver ISBN
 Lighten Up!  Don Ladigin  978-0-7627-3734-5
 Ultralight Backpackin’ Tips  Mike Clelland  978-0-7627-6384-9

De boeken zijn uitgegeven als paperback. Vooral Lighten Up! is van slechte kwaliteit: na twee keer lezen laten er al bladzijden los. De boeken zijn ook als e-book verkrijgbaar maar in EPUB worden de afbeeldingen erg klein weergegeven.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 Reacties op “Ultralight kampeertips in striptekeningen

  1. Aan jou wellicht de taak een boek te schrijven over lichtgewicht kamperen met velomobielen :-))

    Alleen de oplage kan weleens tegenvallen gezien de grootte van de doelgroep, lol.

    Maar van een goed artikel in de Ligfiets& wordt natuurlijk ook gewaardeerd.

    • Of het een goed artikel was weet ik niet, maar in de laatste Ligfiets& staat een artikel over het lichter maken van je kampeeruitrusting.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s