Heet, heter, heetst

Jarenlang hebben wij geen spiritusbrander gekocht omdat de mare gaat dat dit langzame branders zijn. Tot we ons realiseerden dat we al ervaring hadden met koken op spiritus in de kombuis van onze zeilboot Flounder, een Etap 24i, en ons niet konden herinneren dat dit zo tergend langzaam was. Het geheim zit ‘m in de gebruikte brandstof.

Als je spiritus bij de supermarkt koopt, dan zit daar 85 procent ethanol in. De overige 15 procent bestaat uit stoffen om de ethanol (alcohol) ongeschikt te maken voor consumptie en maakt van de ethanol gedenaturaliseerde alcohol. Met deze brandstof brandt een spiritusbrander minder snel en heet. Bij Bever kun je Bever Spirit kopen (gek genoeg ook te koop bij Kathmandu). Hier zit 99 procent* ethanol in en dit brandt het heetst en snelst van alle verkrijgbare gedenaturaliseerde alcohol. Ook roet het minder. Bever Spirit is echter een stuk duurder dan gewone spiritus. Kost een fles spiritus bij de supermarkt EUR 1,19 – Bever Spirit kost maar liefst EUR 4,95 per liter.

V.l.n.r.: heet, heter, heetst

V.l.n.r.: heet, heter, heetst

Er is een gulden middenweg (en eindelijk een reden om naar één van de zeshonderd vestigingen van de Action te gaan): Espar Bio Ethanol kost per liter EUR 1,68 en bevat ≥ 95 procent alcohol.

*) Bron: Bever op Twitter, want op de fles wordt het niet gespecificeerd:

(Hier verwardt Maurice, de Bever webcare-medewerker, methanol met ethanol maar we gaan ervan uit dat hij 99% ethanol bedoelt).

Benieuwd naar de verschillende kooktijden? Lees de test!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

4 Reacties op “Heet, heter, heetst

  1. Op de fles van bever staat “bevat methylalcohol”. Dat is toch gewoon methanol? Of bedoelen ze dat er methanol in voor kan komen (dus: “niet voor menselijke consumptie!”)?

    • Methylalcohol is hetzelfde inderdaad als methanol (https://nl.wikipedia.org/wiki/Methanol). Het lijkt mij inderdaad een waarschuwing om aan te geven dat het gedenaturaliseerde alcohol is, dus niet geschikt voor menselijke consumptie. Hoe lager het percentage methanol of hoe hoger het percentage ethanol, hoe beter de brandstof presteert in een spiritusbrander (alcohol stove in Engels).

    • Ja dat zou een mooie aanvulling zijn op dit artikel, een test met de drie brandstoffen. Wat ik wel weet: met spiritus van de supermarkt kan ik gewoon met de hand het sudderdeksel op het branderpotje zetten, dit gaat niet als er Bever Spirit in zit, omdat het verschrikkelijk heet is als dat brandt. Dan gebruik ik de tang van mijn zakmes om het erop te zetten.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s