Exit CAT S50 rugged smartphone

Ik had voor de vakantie een nieuwe shock- en waterproof telefoon met 4G en draadloos opladen aangeschaft: de CAT S50. Een toestel met IP67-norm en dat met natte vingers is te bedienen. Een Android-toestel wat mijn iPhone 4 zou gaan vervangen.

Er zijn allerhande sites die je kunnen helpen met de overstap naar Android. Je contacten overzetten, je muziek, foto’s, mail, agenda en dergelijke en dat werkt goed, tenzij je partner iCloud en iPhone blijft gebruiken. Dat leverde allerlei problemen op: Dave kon via de app Zoek Mijn Vrienden niet meer zien waar ik was (voorkomt zinloze telefoontjes met de openingsvraag “waar ben je” of dat je iemand belt terwijl die autorijdt). Daar was wel een alternatief voor te vinden dat zowel op iOS als Android werkt (Live 360) maar dat werkte toch niet zo goed als Zoek Mijn Vrienden. Vaak zagen we elkaars locatie niet of bleef de app hangen op waar iemand een uur geleden was. We kwamen er achter dat Zoek Mijn Vrienden één van de meestgebruikte apps was op onze telefoons.

Verder moesten we beiden overschakelen op WhatsApp omdat we geen iMessage berichten meer konden uitwisselen. Dit waren serieuze white people problems die niet langer te negeren waren!

wpid-wp-1432285316434.jpeg

CATphone S50 rugged smartphone

Tweede probleem: Dave wil geen Google Calender gebruiken, op de Android lukt het niet om de iCloud-agenda in te stellen, dus konden we elkaars afspraken niet meer zien, wat lastig afspreken is voor gezamenlijke activiteiten. (Daar zijn wel apps voor maar die heb ik niet uitgeprobeerd). Dit ontlokte op een gegeven moment de gedachte:

“Android en iOS op één kussen, daar slaapt de duivel tussen.”

Het grootste probleem was echter de kwaliteit van de foto’s van de 8 megapixel camera van de CAT S50. Dat de foto’s geen iPhone-kwaliteit zouden hebben, daar kon ik mee leven. Maar de foto’s waren slechter dan die van een 5-megapixelcamera op een Samsung-telefoon. Het leek eerder 2 megapixel. De foto’s waren allemaal onscherp niet geschikt voor publicatie. En waar wil ik op vakantie mijn telefoon het meest voor gebruiken? Juist: foto’s maken, een tweetje versturen en bloggen.

Reparatiedienst
De foto’s waren zo slecht van kwaliteit dat ik me eerst afvroeg of er nog een beschermfolie over de lens zat. Na goed turen en proberen te pulken was de conclusie dat er geen beschermfolie meer over de lens zat. Het toestel maakte onscherpe foto’s maar zou dit nu liggen aan dit individuele toestel of zou het standaard zijn voor dit type toestel? Om antwoord te krijgen op deze vraag stuurde de telefoon terug naar de reparatiedienst van GSMweb.nl.

Retour
Na vier weken kreeg ik hetzelfde toestel retour zonder enig begeleidend schrijven. Bellen. Lang in de wacht. Gevraagd wat er gedaan was aan het toestel. “Dat kan ik hier niet vinden, ik zal het even navragen.” Wachten. “Mijn collega’s weten het ook niet maar het is een ‘bouwtelefoon’.” Met andere woorden: daar kan je geen kwaliteit van verwachten? De medewerkers van GSMweb.nl bleken geen contact te hebben opgenomen met fabrikant CATphone. Opgegeven reden “die hebben alleen een nummer in Amerika”. Tja, moet je ‘001’ voor het nummer draaien en Engels praten. Moeilijk.

Klantenservice
Nu hebben ze in de Verenigde Staten heel wat meer kaas gegeten van klantenservice dan in Nederland, dus nam ik rechtstreeks contact op met CAT. Binnen een uur had ik antwoord met wat extra vragen. Na beantwoording en toesturen van voorbeeldfoto’s kreeg ik weer binnen een uur antwoord dat ze het aan de IT-afdeling gingen voorleggen. Nog dezelfde dag kreeg ik dit antwoord:

“I would like to inform you that we are about to release a new software version which includes a number of improvements that should improve the quality of the photographs.

“If you have any further questions then please contact our support team.”

Voor wie fotograferen met een smartphone niet belangrijk is, is de CAT S50 een fantastische telefoon met een mooi groot scherm. Snel. Innovatief. Maar als je partner iOS gebruikt is het handiger om in hetzelfde ecosysteem te blijven. De CAT S50 heb ik daarom aangeboden op Marktplaats en binnen een dag verkocht.

Apple iPhone
Terug naar de iPhone dus. Een toestel dat je nieuw uit de doos haalt, op inlogt met je Apple-ID en daarna wordt ingesteld als je oude toestel, compleet met apps, achtergrond en alles. Je wekkertijden, foto’s en muziek staan er allemaal precies zo op als op het oude toestel. Zo makkelijk en vertrouwd dat het bijna saai is. Van de CAT S50 had ik ook een back-up gemaakt voordat ik deze terugzette naar fabrieksinstellingen om op te sturen naar de reparatiedienst. Maar zo’n back-up van Android stelt niks voor. Toen het toestel terugkwam kon ik alles weer opnieuw uitzoeken en installeren.

Met m’n losse toetsenbordje van de iPad mini zag het werkstation er op vakantie uit als op onderstaande afbeelding.

IMG_1785

iPhone 6 plus en los toetsenbord voor iPad mini

Een van de eerste foto’s die ik maakte met de iPhone 6 plus was de roze klaproos uit een eerdere blogpost. De foto’s van de Denemarken velomobielvakantie zijn ook met de iPhone gemaakt.

Bewaren

4 Reacties op “Exit CAT S50 rugged smartphone

  • Wij zitten bij T-mobile en kopen dan zo’n weekpas voor twee weken van 1GB: https://www.t-mobile.nl/mobiel-abonnement/buitenland/travel-en-surf In Duitsland is het goedkoper om bij een O2-vestiging langs te gaan, daar kan je pre-paid bijvoorbeeld 5GB kopen. Die SIM-kaart gaat dan bijvoorbeeld in de iPad. Onze ervaringen met Wi-Fi zijn niet positief: bijna nergens te vinden en als het er is bijna altijd een krakkemikkige verbinding. In steden (maar daar komen we niet als we op kampeervakantie zijn) is een Apple Store de beste locatie voor een breedband Wi-Fi-verbinding.

 1. Hoi Belle,

  Waarschijnlijk ken je ze al, maar om mijn iphone heb ik een lifeproof hoesje.
  Heel fijn met kamperen, waterdicht en hij kan tegen een stoodje.

  Mijn toestel is een paar keer gevallen, maar door het hoesje blijft hij heel.

  Groetjes Hankie.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s