Werken aan de wandelconditie

We vonden het tijd worden om weer eens wat meer te gaan werken aan onze wandelconditie. Het idee is namelijk om dit jaar een wandelvakantie te doen. Met de fiets zit je in het buitenland toch vaak langs de weg in het lawaai van het autoverkeer. Met de benenwagen hopen we dit jaar meer van de natuur te zien. De plannen zijn nog vaag maar lijken te gaan richting Schotland.

Maar goed, die wandelconditie, je denkt dat het wel OK zit met de benen als je 7500 kilometer hebt gefietst in een jaar. Niks blijkt minder waar. Hoewel we elke dag lopen in onze pauzes en naar het openbaar vervoer, blijkt dat een wandeling van meer dan tien kilometer zorgt voor pijnlijke voeten, zere schenen, gewrichten (knie, heup) en pezen waar we de naam niet van kennen. Oei. Dat valt tegen. En New Hampshire lijkt niet eens zo lang geleden (is het wel natuurlijk), waar we gewoon 8 uur achter elkaar over de bergkammen van de Appalachen liepen zonder een centje pijn.

Video: het verkeerslawaai van de weg langs het fietspad in Duitsland.

Wandelconditie trainen
Daarom zijn we onze wandelconditie gaan trainen. Door te gaan hardlopen en wandelen. Je merkt dat je met hardlopen veel meer spieren traint dan met ligfietsen en dit lijkt ook te kloppen als je de bouw van veel ligfietsers ziet: afgetrainde droog gespierde fietsbenen met daarboven een… zwembandje.

Deels is het weer gaan hardlopen een trip to memory lane: 5K Runner weer installeren op mijn smartphone voor de hardlooptraining. Een halfuur rommelen in de kasten op zoek naar een tasje voor die telefoon en de wireless Aftershokz koptelefoon die je oren vrijhoudt zodat je het verkeer nog hoort. Hardloopkleding draag ik ook in de velomobiel dus dat was nog bij de hand en de playlist met industrial hardloopbeats stond gelukkig ook nog op mijn smartphone. Ik had jaren niet meer hardgelopen vanwege problemen met het SI-gewricht in mijn rug. De schokken die je rug moet opvangen met hardlopen zijn dan niet bevordelijk en hardlopen wordt dan ook ontraden door Zij Die Er Verstand Van Hebben.

Rugproblemen
Hoe ik van mijn rugproblemen ben afgekomen? Niet door jarenlang naar de manueel therapeut te gaan (hoewel ik dat natuurlijk wel heb gedaan). Dat kraken werkte een dagje en daarna zat alles weer bekneld en vast. Uiteindelijk was de oplossing: wiebelkussen op de bureaustoel op het werk en thuis en vooral het versterken van de rompspieren (‘core’) met de 30 Day Abs Challenge. Ik doe een paar keer per week dertig sit-ups, twintig crunches en leg raises en één minuut plank. Exit gezeur met rug. Hadden we eerder moeten weten en waarom vertellen Zij Die Er Verstand Van Hebben je dat niet? Van de manueel kreeg ik alleen een paar suffe stretch-oefeningetjes (OK, die helpen ook een beetje). Van collega’s met rugproblemen kreeg ik al eens de tip: power yoga. Maar daar komen ‘chakra’s’ bij en dat vind ik zweverig gezwets wat me ervan weerhoudt (en groepslessen met zoveel mensen in een zweterig zaaltje waar je niet eens een arm kunt uitstrekken zonder je buurvrouw/-man te raken).

lowa-innox-gtx

Lichtgewicht wandelschoen met Goretex: Lowa Innox GTX Mid

Na een paar wandelingen hier in de Flevopolder zoals in de Oostvaardersplassen, Kotterbos en Horsterwold hadden we onze eigen omgeving wel weer gezien en hebben we ons weer eens gestort op de good ol’ NS-wandeltochten. Jaren geleden liepen we die ook en ze bestaan nog steeds. Er moesten nieuwe wandelschoenen komen omdat de oude stukgelopen waren en dat werden Lowa Innox GTX mid’s (verkrijgbaar voor mannen en vrouwen). Lichte schoenen van textiel met GoreTex.

Van Wezep naar Zwolle
Afgelopen weekend liepen we NS-wandeling van station Wezep naar Zwolle, een wandeling van bijna 17 kilometer over de Wezepsche heide, door bos, langs landgoed Molencaten, door het Hanze-stadje Hattem en de IJsselvallei. Zeer afwisselend en ondanks dat het licht regende hebben we heerlijk gewandeld. Hoewel, het laatste stuk over  de verharde weg door Zwolle leek meer op strompelen en toen misten we ook nog de trein omdat ze het in Zwolle logisch vinden dat spoor 14 naast spoor 1 ligt.

De Er Op Uit-site met de NS-wandelingen heeft een niet-werkende link naar een gpx-bestand voor de GPS. Het is echter vrij eenvoudig om in Basecamp de route na te tekenen van het pdf-kaartje op die site. Dit GPX-bestand voor de GPS van de wandeling kan je hier downloaden. In de beschrijving van de route hebben we tussen punt 2 en 3 voor de iets langere alternatieve route gekozen (stippellijn op kaart) omdat deze niet langs een drukke weg liep.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s