Even niet fietsen door vitamine D-tekort

Sinds eind september is mijn fietsconditie foetsie. Een flinke griep was de aanleiding. Daarna lukte het opbouwen van de conditie niet meer. In plaats van 140 kilometer was 35 kilometer al een flinke tocht en ook kreeg ik de velomobiel niet meer op snelheid. Als ik de dijk op wilde rijden moest ik helemaal terugschakelen.

De tocht met de Almere Liggers zegde ik af: ik kan het tempo niet meer bijhouden. Opbouwen van de conditie leek ook niet meer te lukken. Als ik drie dagen later weer eens ging fietsen, leek het alleen maar slechter te gaan en iets in mijn bovenarm ging ook weer opspelen van het in de fiets klimmen. Ik schreef er al eerder over in: Aandrijving velomobiel hapert. Uiteindelijk gooide ik het bijltje er maar helemaal bij neer, ook al geholpen door het slechte weer: als ik vrij ben is het òf grijs, nat òf staat er veel wind. Waar blijven de mooie zonnige winterdagen?

Bloedonderzoek
De huisarts vond mijn klachten serieus genoeg om een bloedonderzoek uit te voeren waarin de functie van onder andere lever, nieren en schildklier gecontroleerd werd en gekeken werd naar suikerziekte, ontstekingen en zaken als vitamines B1 en D, folium, etc. Het is een tijdje onder huisartsen in zwang geweest om dit soort klachten af te doen als ‘stress’ dus ik was verrast dat er serieus onderzoek volgde. Aan de andere kant wil het natuurlijk wel wat zeggen als je vlak voor de griep nog in twee dagen naar Keulen fietste en nu een rondje om de Oostvaardersplassen al een uitdaging is.

Uitslag
De uitslag van het bloedonderzoek was dat alle organen goed functioneren maar dat ik een vitamine D-tekort heb. Daar is makkelijk iets aan te doen. Het advies was om voortaan dagelijks een vitamine D-tablet te slikken. Een advies dat de huisarts sowieso alle vrouwen van 50-plus (mannen vanaf 70) geeft maar waar ik nu dan ook mee start.

VitaminD.jpg

Vitamine D maak je aan door de zon. Alleen je gezicht en handen een halfuur blootstellen aan de zon is genoeg als de zon hoog genoeg staat. Je schaduw mag daarbij niet langer zijn dan je lengte. Een velomobiel heeft dus nadelen. Je kan 7500 kilometer in een jaar gefietst hebben maar kennelijk toch een tekort aan vitamine D oplopen. Dat is op zich niet gek: je wordt geheel bedekt door de fiets en dan draag je ook nog een pet met klep omdat je anders tegen de zon in zit te kijken als ligfietser. Overigens maak ik elke werkdag in de lunch een wandeling van een halfuur, maar kennelijk was ook dat niet genoeg.

Verder zit vitamine D in vette vis als haring, paling, makreel en zalm en een beetje in vlees, boter en andere voedingstoffen zoals eieren. Het wordt toegevoegd aan margarine. Je kan echter nooit genoeg vitamine D uit voedingsstoffen binnen krijgen.

Tekort aan vitamine D kan ernstige gevolgen hebben:

 • Osteomalacie (botverweking);
 • Rachitis (Engelse ziekte);
 • Myopathie (spierziekte);
 • Meer kans op kanker;
 • Meer kans op auto-imuunziekten zoals MS;
 • Botontkalking.

De verschijnselen van vitamine D-deficiëntie zijn onder andere:

 • Regelmatig verkouden/griep;
 • Overgewicht;
 • Slappe spieren en spierkrampen;
 • Gewrichtspijn;
 • Tandvleesaandoeningen;
 • Lusteloosheid;
 • Slapeloosheid;
 • Chronische vermoeidheid;
 • Vaker botbreuken;

Als een arts een bloedonderzoek laat uitvoeren krijg je in de uitslag een bloedwaarde die uitgedrukt wordt in nmol/l. Op deze pagina van de site Bioprofiel kan je in een tabel de waarden opzoeken. De optimale hoeveelheid vitamine D ligt tussen de 80-100. Mijn bloedwaarde zit op 31. Een gehalte van 50 nmol/l. is het minimum.

Ik slik dus vanaf nu dagelijks een vitamine D-tablet. Volgens mijn huisarts (en die van Marloes) maakt het niet uit welk merk je aanschaft. Bij duurdere varianten zou je alleen voor het merk betalen. Ondertussen werk ik aan mijn conditie door in het weekend NS-wandeltochten te maken en hard te lopen (intervaltraining). Als het weer wat beter gaat kruip ik weer in mijn velomobiel.

Dit verhaal heeft een vervolg gekregen in ‘Vitamine D-tekort te lijf‘.

10 Reacties op “Even niet fietsen door vitamine D-tekort

 1. Goed dat je huisarts grondig onderzoek heeft gedaan! En veel succes en merkbaar positieve resultaten toegewenst met je aangepaste trainingsregime!
  E.e.a. was trouwens ook voor mij een reden (maar niet de enige reden en ook niet de belangrijkste) dat ik de voorkeur geef aan open fietsen. Onder de huidige omstandigheden dus ’n trike ipv een velomobiel…
  Mijn ervaring is dat met het klimmen der jaren het een zekere waakzaamheid vereist om je lichaam in conditie te houden, waarbij ik dan de
  verstorende factoren van min of meer ernstige tijdelijke of blijvende aandoening maar even buiten beschouwing laat. Met die zaken erbij wordt het allemaal veel gecompliceerder.

 2. Bekijk op Wikipedia maar eens hoeveel vitamine D je nodig hebt om een ernstig tekort aan te vullen. Ik geef je een hint : je komt er echt niet met een tabletje met de Nedederlandse maximum dagelijkse dosis. ( 5-10 microgram ) Om een tekort aan te vullen moet je meer naar de 50 microgram dagelijks. Dat is nog steeds veilig maar de gezondheidsraad is nog niet zover, die verhoogde de dosis onlangs nog van 5 microgram naar 10. De wetenschap zelf is verdeeld maar neigt wel naar honderdvouden van de dagelijkse dosis nu. Het is trouwens zo : hoe verder weg je van de evenaar woont hoe waarsachijnlijker een tekort. Vooral als je niet dagelijks vis eet. Wat hier trouwens ook ongezond is vanwege de zware metalen en andere gifstoffen. Die overigens OOK in visolie zitten !! mocht je dat slikken.

  Ten slotte : met dageliks de huidige max dagelijkse dosis die aangeraden wordt door de wetenschap ( 50 microgram ) te slikken is mijn ziekte van Crohn zonder andere medicijnen compleet in regressie geraakt terwijl men mij al imuun-onderdrukkende medicijnen ( bijwerking tumoren !! ) wilde geven. Vitamine D ( tekort ) speelt een kwalijke rol in het activeren van veel auto-imuun ziekten, als je genetische opmaak zulke ziekten in zich draagt, die echter nooit tot uiting hoeven komen. En vitamine D kan kennelijk ook dat weer ( gedeeltelijk) terugdraaien.

  Er is uiteraard wel een giftige te hoge dosis maar die ligt enorm veel hoger dan die idiote 10 microgram. Veel bejaarden krijgen probleemloos injecties met veel hogere dosissen. Lees maar eens na. En tot slot…het is belangrijk dat je vitamine D niet te laag is al man. Kans op prostaatkanker stijgt met een tekort. ( en door wel meer oorzaken, maar dit is er 1 van )

 3. Gelukkig dat je hier achter bent gekomen en hopelijk verdwijnen de klachten nu. Ik heb een paar jaar geleden een uitgebreid bloedonderzoek laten doen en had toen een bloedwaarde van 50 bij meting medio oktober. Het zal per persoon kunnen verschillen, maar mijn stelregel is dat als ik nog niet of niet meer in korte broek en mouwen kan fietsen dan neem ik vitamine D, globaal van oktober t/m april. Of het merk (n)iets uitmaakt kan ik niet beoordelen, maar ik neem zelf betaalbare supplementen van Pharma Nord, 25ug per dag.

 4. Hoi Belle, toch gek, jullie zijn zoveel buiten geweest met jullie reis naar Denemarken, je wandelt elke dag een halfuur… En volgens mij zijn jullie sowieso buitenmensen (naast het gamen). Hoe kan dit nou gebeuren?
  Nu was het wel zo dat ik van de week in mevrouw met totale lichaamsbedekking zag (muv ogen) en dat ik toen dacht, van hé, zo zit ik ook ingepakt onder mijn kap. Alleen door het vizier zijn mijn ogen zichtbaar. Een velomobiel is net een burka ….

  Hoop dat je snel fitter wordt!

  Wilco

  • Volgens mij heeft de zon in de wintertijd gewoon te weinig kracht en bovendien is het grootste deel van het lichaam dan bedekt. Met drie keer per week vette vis eten kun je ook een eind komen, maar dat moet je maar net willen of lusten.

  • In de winter staat de zon te laag. Verder heb ik een pet op, zonnebril en Buff om, erg weinig huid (ondanks geen kap) ziet dus zonlicht tijdens het fietsen. Wandelen pauze is in de winter waarschijnlijk ook te kort en op heen- en terugweg ga je door het donker. Ik hou meer van tilapia en garnalen dan makreel en haring maar dat is waarschijnlijk geen vette vis.

 5. Voor degenen die zich willen verdiepen in de materie : maar 3 !! maanden per jaar is de zon sterk genoeg om voldoende vitamine D te genereren in Nederland, in een blanke huid die niet bedekt is. En dan nog uitsluitend in de “verboden” periode tussen 12 uur en 3 uur smiddags als de KWF zegt dat je dan niet onbedekt naar buiten moet omdat je dan huidkanker krijgt. Vervelend nadeel is dat een tekort aan vitamine D dat ook als gevolg heeft, daar zijn sterke verbanden mee aangetoont. Men is dus verdeeld over de vraag of je nu wel of niet zonder insmeren een half uur de volle zomer zon in moet als die op zijn krachtigst brandt. Verbranden met een rode huid tot gevolg is uiteraard wel uit den boze.

  Dat is de huidige stand van de wetenschap, die overigens vreemd genoeg niet eens bij alle huisartsen is doorgedrongen.

  Het is dus compleet nutteloos te denken dat een wandeling in de lente, herfst of winter je voldoende vitamin D laat aanmaken. Dat is niet zo, en daarom lopen vrijwel alle Nederlanders rond met een vitamine D tekort. En wat een tekort is, daarover zijn zelfs ziekenhuizen het onderling niet eens.

  Overigens is het wel zo dat een blanke onbedekte huid in de volle krachte zomerzon in slechts tien minuten tienduizenden IE aan vitamine D kan genereren. Daarom lopen mensen in zonniger landen ook rond met bloedwaarden die enorm veel hoger zijn dan de gezondheidsraad denkt dat gevaarlijk is als te bereiken met orale dossisen.

  Zoals de wetenschap nu denkt komt de mens via omzwervingen uit Afrika. De mensen die hier terechtgekomen zijn moisten zich aanpassen aan de zwakke zon en warden daarom lichter van huid om voldoende vitameine D te kunnen opnemen. Daarom zijn we lelieblank hier. Het risico op huidkanker dat met het ontkleuren van de huid kwam was evolutionair niet relevant, want mensen werden toch niet ouder dan 40 jaar.

  Nu weet je waarom je vitamine D zou moeten slikken : je moet compenseren dat we niet meer functioneren zoals oorspronkelijk ontworpen of bedoeld, we zijn niet meer in Afrika EN worden ouder dan 40 jaar. ( voornamelijk omdat we in ontwikkelde landen onze geboorte en kindertijd overleven en een groot aantal infectieziekten niet meer voor ons dodelijk is ) Hoe verder van de evenaar, hoe meer je dat spul nodig hebt van een bron anders dan de zon, die is hier bijna het hele jaar veel te zwak.

  Internet ( vooral Wikipedia wat dokters zelf ook vaak gebruiken ) is een bron van oneindig veel kennis. De grootste uitdaging is de onzin zonder deugdelijke bronvermeldingen te scheiden van wat waardevol is. En als het ingewikelde materie is het te begrijpen of relativeren.

  Leest daarom allen de Nederlandse Wikipedia pagina over vitmine D(3) en lees die helemaal. Zie de tabellen en laat inwerken wat het betekend. En waarom de situatie dat de aanbevolen dagelijkse dosis van 10 microgram een absurde situatie is die je niet zal helpen met een tekort.

  Quezzzt ( Arjan )

 6. Hmm ik gaat het eens aan mijn vrouw laten lezen die ook al een poosje met soortgelijke klachten kampt.
  Hopelijk ben je er snel weer bovenop.

 7. Hoi Belle , wat conditie betreft , mijn ervaring is dat een velo je conditie danig naar beneden haalt ook al fiets je lange afstanden .
  Het bovenlichaam doet bijna niets meer tijdens het fietsen en daardoor verslapt alles als je er niets anders bij doet en inderdaad de huid krijgt weinig zon te zien.
  Ik ben dit jaar ook begonnen met intervallen en het verbaasde mij hoe slecht m’n conditie was , dit had ik niet verwacht met al die lange tochten die gemaakt zijn , mijn duurloop conditie is veel beter maar als ik even moet traplopen of een kort sprintte trek dan loop ik te hijgen.
  Succes met het trainen .

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s