Wandelen met NS en GPS: Heiligenbergerbeek

Op een schitterende zonnige zondag liepen wij de NS-wandelingen Heiligenbergerbeek van Woudenberg naar Amersfoort (18,5 kilometer). NS biedt geen GPS-track aan van deze wandeling, deze heb ik zelf gemaakt door de route in Basecamp na te tekenen van het kaartje. Dat scheelt onderweg teksten lezen en zoeken.

Het is nul graden als we iets voor 11 uur uit de bus stappen in Woudenberg. Hier en daar is het landschap wit. Vanaf de halte Pothbrug begint de route direct op een dijk langs het afwateringskanaal Valleikanaal. Het eerste stuk is onderdeel van de Grebbelinie en we passeren meerdere betonnen kazematten.

IMG_3884

Valleikanaal Gelderse Vallei

Verderop wordt de dijk waarover we lopen heel hoog, met links een beek met prachtig helder water en rechts het Valleikanaal met stromend water. Bij een stuw is goed zichtbaar hoe hard het water stroomt. Af en toe moeten we een hek over klimmen via overstapplankjes, die vandaag spekglad zijn. Echt tempo kunnen we op dit eerste deel van de route niet maken.

Al gauw zakken we tot onze enkels weg in de modder op plekken waar de zon schijnt. Dit eerste deel van de route is erg nat. Blij dat we hoge wandelschoenen met GoreTex aan hebben. Op andere delen van de route is de grond bevroren en hebben we gelukkig minder last van modder.

IMG_3887

Droge warme voeten dankzij GoreTex voering

Als we afbuigen van het Valleikanaal gaan we de Heiligenbergerbeek volgen. In dit bosachtige gebied is het gelukkig niet meer zo drassig en kunnen we het wandeltempo wat opvoeren. Ook scheelt het dat we niet meer over hekjes hoeven te klauteren.

IMG_3892

Prachtige zonnig weer

De wandeling voert ons vandaag door bos, moerasbos, over de heide en langs zandverstuivingen die vandaag verstopt gaan onder een wit laagje poedersneeuw. Horeca vinden we niet onderweg. Er zou iets moeten zijn halverwege maar het wordt niet aangegeven vanaf het pad en dus missen we deze gelegenheid. Gelukkig hebben we zelf koffie bij ons en boterhammen, krentenbollen en bananen. Dat gaat er bij deze temperaturen wel in als koek.

IMG_3895

Landhuis De Boom. Op de voorgrond zie je hoe drassig het is, de plas is bevroren.

Een echte pauze hebben we vandaag niet kunnen houden want de spaarzame bankjes zijn besneeuwd of nat. Ik heb een plastic zak bij me waarop ik kan zitten, Dave niet. Met deze kou zou een isolerende zitlap echt een uitkomst zijn.

IMG_3897

Moerasbos het Broekbos

De wandeling loopt over landgoed Den Treek-Henschoten en we komen ook langs het kampeerterrein Den Treek van de NTKC. Kennelijk is het bord ‘Verboden toegang’ niet afdoende: de poort zit dichtgetimmerd.

IMG_3899

Kampeerterrein Den Treek van de NTKC

Het heerlijke van deze wandeling is dat deze bijna geheel over onverharde paden loopt. Alleen het laatste stuk door Amersfoort is verhard. Meestal zijn die laatste verharde kilometers zwaar maar we merken dat onze wandelconditie al verbeterd is. De vorige wandeling van Wezep naar Zwolle liepen we op het eind te strompelen door Zwolle.

IMG_3901

Zandverstuivingen

De Heiligenbergerbeek loopt bij waterpoort De Monnikendam onder de oude stadsmuur van Amersfoort door. De wandeling loopt over deze poort met torentjes. Hier nemen we afscheid van de beek. We zien een bordje ‘koffie en gebak’. In deze Middeleeuwse waterpoort blijkt een klein restaurant te zitten. De koffie smaakt goed en de appeltaart is heerlijk. Dan volgen nog twee kilometer door een mooi historisch gedeelte van Amersfoort en het winkelcentrum en bereiken we het treinstation.

6 Reacties op “Wandelen met NS en GPS: Heiligenbergerbeek

 1. Wat leuk. Jullie hebben het eerste deel over mijn werkgebied Woudenberg gelopen. Het 2e deel De Treek/Amersfoort heb ik ook heel veel voetstappen staan uit mijn jeugd toen ik daar woonde, later werkte en ik heb mijn scouting tijd doorbracht op het Hazewater/Den Treek.

  De streek rond Woudenberg is van nature altijd al heel nat geweest. Al het regenwater van zowel de Heuvelrug als Geldersevallei stroomt daar samen. Pas recent (enkele eeuwen) is dat gebied ontgonnen door de familie De Beaufort. Zij waren eigenaar van hele streek van Henschoten tot Woudenberg en Leusden. Vandaar ook de benaming landgoed Den Treek/Henschoten.
  Ontwatering gebeurde pas door de (handgegraven!) Valeikanaal sinds het begin vorige eeuw.. De dijk is opgeworpen met de grond die vrij kwam. Tot op heden zijn er nog 6 bronnen die spontaan zonder behulp van pompen water opborrelen door de druk van de grond die op onderaardse aardlagen drukt.
  Ik doe in dat gebied het onderhoud aan wegen, bermen en bomen voor de gemeente Woudenberg.
  De kazematten zijn een onderdeel uit de waterlinie. Je kunt zelfs (in de dijk!) overnachten in een van van de vijf soldatenverblijven.

  Een koffiestop is volgens mij alleen mogelijk bij de Mof (aan de Gerensteinselaan?). Restaurant de Bavoort (aan de Treekerweg?)was ook een mogelijkheid. Huize de Treek (landhuis op de foto) is volgens mij een hotel geworden en niet (meer) als restaurant in gebruik, als hij al publiek open is.
  Ach, ik zou wel een boek vol kunnen vertellen over deze streek/tocht. Dat zal ik je besparen. :-)

  Wat anders.
  Ik heb zowel met fietsen als met wandelen altijd een dun isomatje met mij mee. Met fietsen soms zelfs het Helinox stoeltje. Scheelt speuren(=tijd) naar een geschikte picknictafel of bankje. Ik heb altijd een stukje dun gesloten celschuimmat bij me. Ook tegen rammelen van losse uitrusting in de fiets. Vroeger gebruikte we een opblaaskussentje van Thermarest, maar die ging vaak lek. Wel een fijn ding als hij niet lek was. Daar regelde ik de zithoogte van mijn zitje mee door hem op te blazen (toeren) of leeg te laten lopen (racen)
  Met wandelen (UL kamperen, dat wel) gebruik ik een frameloze super lichte rugzak (max. 5-7 kg totaalgewicht). Om puntige uitsteeksels en ongemakkelijke bulten in mijn rug te voorkomen steek ik aan de buitenkant 2 banen van mijn Thermarest Z-lite matras in de daarvoor bedoelde hoeklussen. De slaapmat is lang genoeg voor mij. Dus ik kan 2 stroken wel missen. Nu heb ik daar dus een kussentje/knielap/rugzakframe van gemaakt die ik altijd bij de hand heb. Ook handig bij het in en uit de tent kruipen of eten bereiden op de grond e.d.
  Weegt niks en is super multifunctioneel. Bovendien onverwoestbaar. Onmisbaar uitrustingsstuk dus.

  • Bedankt voor je reactie. Leuk om te lezen dat je in de dijk kunt overnachten. Wat doe je voor een werk dan? Om op te zitten hebben we nu een aluminium slaapmatje gekocht, weegt niks en is wat groter dan een zitmatje van Bever/BoCamp, zodat de (wat langere winter-) jas schoon blijft.

  • Ik had er naar gekeken maar ik vond het ding erg klein, dan blijft mijn langere winterjas niet schoon ben ik bang.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s