Nieuwe hardloopschoenen

Hardloopschoenen gaan niet eeuwig mee. Als je blessures wil voorkomen, dien je hardloopschoenen na 1200 kilometer of 3 jaar te vervangen. Dit is omdat de demping van de schoenen achteruitgaat door gebruik en veroudering.

Als je voor de eerste keer hardloopschoenen gaat kopen is het verstandig om deze aan te schaffen in een gespecialiseerde winkel, zoals Run2Day of Runnersworld. In deze zaken ligt een korte baan om hard te lopen. Tijdens het hardlopen wordt een video-opname gemaakt om te kijken hoe je je voet afwikkelt. Dit is van belang voor het vaststellen welk type schoen je nodig hebt: een neutrale schoen of een die corrigeert voor over- of onderpronatie. Pronatie zegt iets over hoe je je voet afwikkeld. Weet je eenmaal of je neutraal loopt, overpronatie (doorgezakte voet) of onderpronatie hebt, kan je ook online schoenen bestellen. Heb je inlegzolen gemaakt door een podoloog, dan kan je ook neutrale schoenen kopen. De zolen corrigeren dan al een eventuele onder- of overpronatie.

T566N_3207_0010236931_f_lateral_primary

Mijn nieuwe hardloopschoenen

Online bestellen heeft als nadeel dat je de pasvorm van de schoen niet uit kan proberen en ook niet schoenen makkelijk met elkaar kan vergelijken. In een hardloopwinkel kan je twee verschillende schoenen aantrekken om deze met elkaar te vergelijken. Nadeel van een hardloopwinkel is echter dat ze daar zonder uitzondering de meest lelijke schoenen verkopen die je je maar kunt voorstellen (zie afbeelding van mijn nieuwe hardloopschoenen, de Asics Gel-Evate 3). Terwijl er op de site van Asics toch ook hele redelijke schoenen te vinden zijn (OK, je moet even zoeken); ze hebben ze zelfs in effen zwart.

Demping
Ik ging dit keer toch maar weer naar een hardloopwinkel voor advies, omdat ik een schoen wilde met veel demping, om eventuele nieuwe rugproblemen te voorkomen. Dus ik heb er om gevraagd: weer drie jaar hardlopen op lelijke schoenen. Maar ze zitten wel lekker.

5 Reacties op “Nieuwe hardloopschoenen

  1. Over het uiterlijk kun je twisten, maar ik heb ook goede ervaringen met Asics hardloopschoenen. Veel andere merken hanteren bijv. een te smalle leest.

    • Er komen steeds meer ‘barefoot’ schoenen (ja de marketing draait op volle toeren hoe ze schoenen als ‘blootvoets’ kunnen verkopen). Ik dacht ook dat dit de ontstaansgeschiedenis was achter Nike Free, dat atleten aangaven het liefst blootvoets te trainen. Past helemaal in de huidige tijdgeest waarin we kijken naar wat goed was vroeger. Ik denk echter niet dat het voor iedereen is weggelegd. Mijn voeten zijn wel goed verpest met steunzolen en altijd ‘verantwoord’ stevige Piedro-stappers als kind.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s