D-DK etappe 12/15: een natte grijze dag

 • Aantal kilometers afgelegd: 139
 • We zijn in: Achim-Baden nabij Bremen
D-DK-12

Twaalfde etappe

Voor 8.00 uur de fietsen ingepakt omdat er regen werd verwacht. Het begon inderdaad volgens de verwachting rond 8 uur te regenen en het bleef de hele dag regenen. De hele dag gefietst met de schuimkap op. We waren helemaal drijfnat en zout. Er stond een plas water op de stoel onder de ventisit (de herkomst willen we niet over nadenken) en de fiets was ook van binnen nat geworden van de condens met name in de puntmuts en bij de wielkasten. Zolang we ín de fietsen bleven was het comfortabel maar met een graadje of 15 was het uit de fiets in ons natte goed al snel wat frisjes.

Vlak langs de Elbe
De route was 139 kilometer. Ongeveer de eerste dertig kilometer liepen langs de Elbe. Hier is het landschap vlak en het fietspad van goede kwaliteit. Van de Elbe zagen we niet veel. We reden achter een hoge strakke dijk, het had ook de dijk met de Waddenzee in Groningen kunnen zijn. Alleen ontbraken de schapen op het fietspad en de irritante hekjes. Aan de grote balcons van de huizen te zien, was de dijk vroeger niet zo hoog als nu. Ook ziet de Elbe er in dit gedeelte gekanaliseerd uit. Maar we hoefden niet te klimmen dus dit was een lekker inkomertje.

Dijk langs Elbe

Daarna volgden iets van zestig kilometer constant licht klimmen en nauwelijks dalen. Dat was zwaar. We hadden ook veel meer onverharde paden en kasseien dan op de eerdere routes. Gelukkig was er een onverhard gedeelte naast de kasseien want je kan daar alleen stapvoets op rijden: je hele fiets trilt uit elkaar.

Grijs en nat
Het bleef maar grijs en nat. Bij het Bett & Bike hotel hadden ze ons ’s ochtends bij het ontbijt aluminiumfolie gegeven om broodjes voor de lunch mee te kunnen nemen. Er was genoeg brood en beleg over bij de andere tafels, wij hadden alles op. Dat was een gelukkig toeval want onderweg kwamen we niets tegen. Op zondag is bijna alles dicht in Duitsland (op zaterdagmiddag gaat al veel dicht).

Het landschap was heel anders dan eerder: veel naaldbossen, zij het productiebos. Afwisselend velden met kerstbomen, mais en aren. We fietsen veel langs grote buitenhuizen in plaats van door kleine agrarische dorpen.

Fietspad versus rijbaan
De tweede helft van de tocht kregen we gelukkig eindelijk meer afdalingen. Proefondervindelijk vastgesteld dat je op het fietspad veel minder snel afdaalt dan via de rijbaan. Dave zat op het fietspad met wandelaars en tegenliggers en boomwortels, ik ging via de rijbaan. Onderaan de weg moest ik zolang wachten dat ik dacht dat hij een bio-break had gehouden.

Vervallen boerderij, ergens onderweg

Gedroogd fruit eten tijdens bio-break

Deze dag echter veel van de fietspaden gebruik gemaakt vanwege het slechte weer: dat leek ons veiliger. Na 134,5 kilometer en acht uur onderweg te zijn geweest, waren we bij de geplande camping. Alles was nog steeds nat en grijs en de camping een troosteloos geheel. We vroegen naar een hotel maar omdat we er zo plakkerig uitzagen dachten ze waarschijnlijk dat we ons dat niet konden veroorloven en werden we naar een Zimmer verwezen. Toen kwam er nog 4,5 kilometer bij.

Zimmer
Mocht je ooit in Achim-Baden moeten overnachten, ga dan naar Wätjen Hoff, Am Sandberg 6. Dörte Borzek-Claus en haar bijzondere huis en tuin zijn een bezoek waard. Fantastisch ontbijt, kamer heeft eigen opgang vanuit de tuin, eigen terrasje en eigen douche/toilet. Het is een Bett & Bike-adres. Vanuit dit plaatsje aan de Weser kan je de trein nemen naar Bremen. De velomobielen staan hier in de garage en ze doet zelfs je was. Dörte geeft ook rondleidingen en kan je veel vertellen over de historie van de omgeving. Zoals over de Nederlandse piraat Störtebeker.

Unsere Zimmer

Fietsen in de garage

De Shredda’s hebben zich kranig gehouden, de hele dag nat wegdek en onverharde paden maar geen lekke band. Mijn nieuwe achterband, een Schwalbe Range Cruiser 47-559 draadband, blijkt een prettige achterband. Voor mijn gevoel zelfs sneller dan een Almotion.

Bij het bandenspanning controleren vanochtend heeft Dave zijn Lezyne fietspomp het begeven. De rubber O-ring afdichting bij de buis met de schaalverdeling is naar buiten geperst waardoor er geen druk meer opgebouwd kan worden. Gelukkig hebben we ieder een pomp bij ons. Die van Dave is net nieuw voor de vakantie aangeschaft. Ik heb dezelfde en die is ongeveer een jaar oud.

Bij het bandenspanning controleren zagen we dat mijn rechterband sneller slijt dan mijn linker, dus als ik thuis ben zal ik de sporing moeten controleren.

9 Reacties op “D-DK etappe 12/15: een natte grijze dag

 1. Je goede ervaring met de Shredda’s deel ik helaas niet. In de 700 km dat ze er nu opliggen heb ik beide al lek gehad. Voor de vakantie gaan de Marathon Greenguards er weer op. De Shredda’s lopen wel lekker licht, maar zo traag zijn de GG’s ook niet dat ik al die lekken ervoor over heb.

  • Dave heeft zijn Shredda’s nog niet lek gehad en ik één maar dat was niet door iets wat door de band is gekomen. Waar gaan jullie heen?

   • Bij mij was het beide keren een steentje dat dwars door de band gekomen was. Eigenlijk hetzelfde als met de Kojaks. Wij gaan naar het WK en aansluitend het track van Borders of Belgium van vorig jaar fietsen.

    • Heb je de vouwband of de draadband? Hele goede reis maar we zien jullie nog op het WK, als het lukt om aan te melden.

     • De vouwband.
      Volgens mij goef je niet aan te melden als je alleen komt kijken, alleen als je wedstrijden mee wil doen of vrijwilliger wil zijn.

 2. Hoi Belle,
  Ik reageer niet op alles, maar vind het heel leuk jullie vakantie mee te volgen. Die plas op de stoel ken ik wel, omdat ik altijd veel zweet heb ik daarom al snel na de aanschaf 3 gaatjes van 10 mm in de bodem van de stoel geboord, daarmee voorkom ik een “zitbadje”.
  Dat het comfortabel blijft in de fiets herken ik ook heel goed, als ik thuiskom ga ik altijd zo snel mogelijk naar binnen, de afkoeling gaat inderdaad razendsnel! En een verkoudheid zit niemand op te wachten……..
  Je zou je banden even kunnen wisselen van zijde, zolang je de sporing nog niet gecontroleerd hebt, dat is vlug gefikst en je slijt ze dan weer wat gelijk.
  Prettige reis verder, en hopelijk iets beter weer de komende dagen!

  Groeten, Adri.

 3. De ervaringen met Shredda’s zijn inderdaad wisselend. Ik fiets al bijna 5700 km (ook zo nu en dan met nat weer) zonder lekke band.

  • Elke dag wel over onverharde wegen met van dat fijne grint gekomen, meerdere dagen met regen en één lekke band maar er zat niks door de buitenband. Ik denk dat het komt door het plaatsen van nieuwe buitenbanden als je je wielkasten niet hebt schoongemaakt. Dan komt er allemaal gruis aan de binnenkant ín de band.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s