D-DK etappe 11/15: de Elbe weer overgestoken

  • Aantal kilometers afgelegd: 120 kilometer
  • We zijn in: Tespe, iets ten oosten van Hamburg
D-DK-11

Elfde etappe

Vandaag stonden er 112 kilometer op de track, het werden er 120 omdat we nog wat verder gereden zijn naar een hotel.

Omdat we nog een stuk door het natuurpark Holsteinische Schweiz moesten hadden we verwacht dat het een zware dag zou worden. Maar dat viel mee. We daalden meer af dan dat we moesten klimmen.

Wielrenners
Wat we vandaag ook veel hebben gedaan is het fietspad links laten liggen en gewoon de rijbaan gebruiken. Dat fietst veel sneller door omdat de fietspaden vol met bochtjes, smalle stukken, groen, ontbrekende afslagmogelijkheden en dergelijke zitten. We zagen dat wielrenners dit ook allemaal doen. De rijbaan is gewoon geschikter voor snellere fietsen en we beschouwen onze velomobielen ook als racefietsen vanwege onze snelheid, 3×9 versnellingen en carbon. En daarbij is een goed uitgangspunt bij reizen: do as the locals do.

Wel waren in het gebied, waar we vandaag doorheen kwamen, vele bordjes met Strassenschäden. Als ze in plaats van die bordjes maken en neerzetten nou eens die straten gingen maken… De schade bestaat vaak uit flinke gaten en scheuren in het wegdek dus je moet heel goed uitkijken in de afdalingen. En hopen dat je kan uitwijken en niet net wordt ingehaald.

Het zoveelste bordje met Strassenschäden

Fietsroute
Vandaag zat er een stuk in de route dat een echte fietsroute was, een blauw-rood geblokte weg in Open Fiets Map. Je moet het toch eens proberen. Bij elke kruising werden we getrakteerd op twee bijna niet te nemen fietspadversperringen. Dit zijn hindernissen die niet of nauwelijks te nemen zijn met tandem, kinderkar, bakfiets en dus ook velomobiel. En dan zitten we in Nederland te klagen over paaltjes waar je meestal zo omheen kan fietsen. Omdat er mensen zijn die er tegen aanrijden. Dat drukt zo op de cijfers eenzijdige ongevallen. Die mensen moeten eens gaan leren uit hun doppen te kijken! Geen enkele Duitser of Deen, en zij zijn veel minder bekend met het fenomeen ligfiets, heeft ons in de afgelopen twee weken over het hoofd gezien. Niet op de fiets en niet vanuit de auto*. Niet één. In Nederland worden we elk uur dat we in de fiets zitten wel een paar keer over het hoofd gezien. Trek uw eigen conclusies maar ik denk dat Denen en vooral Duitsers veel socialer zijn.

Fietspadversperring, zie ook overkant straat

Nederlanders zeggen ook bijna altijd als eerste dat een ligfiets gevaarlijk is. Niemand heeft dit geopperd in Duitsland en Denemarken. Denen en Duitsers willen weten hoe de fiets stuurt, of deze versnellingen en een elektromotor heeft en hoeveel wielen. De eerst Nederlandse zeiksnor die ik tegenkom, die weer over een vlaggetje begint, staat wat te wachten.

Maar goed: blauw-rood geblokte routes op de Open Fietsmap kan je maar beter mijden met een lange of brede fiets in Duitsland of Denemarken.

Mooie wolken en agrarische akkers

Bord Hamburg

Naaldbomen
Vandaag ook weer door veel agrarische dorpen gekomen. In een van de eerste stond een monument ‘Zum ehren des Totes’ 1914-’18 en 1939-’43. Dat zag er uit alsof het er al een tijdje stond. Daar hadden we beiden moeite mee, we vonden het onkies. Het tweede deel reden we grotendeels door bossen. De hoge naaldbomen verspreiden een heerlijke zoete geur. De Elbe weer overgestoken. In het fietspad de brug op zat ook een lekker bochtje. Verder kwamen we nog een helling tegen van 7 procent maar gelukkig naar beneden.

Brug over de Elbe

Brug over de Elbe

Een 180 graden bocht

De geplande camping blijkt bij een renbaan te liggen en daar is morgen een groot evenement, dus alles is volgeboekt. We zijn doorgereden naar een acht kilometer verder gelegen hotel, ook al omdat er voor morgen regen wordt verwacht en de tent vanochtend al nat was ingepakt. Die heeft hier even lekker staan drogen op het terras.

Hotel vanwege de verwachte regen morgenochtend

Het was weer een mooie zonnige dag en we zijn een stuk bruiner én gespierder dan toen we twee weken geleden vertrokken uit Nederland.

*) alleen een keer vanuit een achteruitrijdend werkvoertuig op een afgesloten weg.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s