D-DK etappe 6/15: fwiep-fwiep-fwiep-fwiep

 • Aantal kilometers afgelegd: 111,5 vandaag. 649,2 totaal.
 • We zijn in: Rødekro, Denemarken
D-DK-06

Zesde etappe

Vandaag de eerste lekke band. Net voor een afdaling hoor ik Dave over de portofoon zeggen dat ik een lekke band linksvoor heb. Niks van gemerkt, want klimmen gaat natuurlijk sowieso zwaarder dan normaal.

Band plakken onderweg in Schleswig

De band direct geplakt want plakkers houden beter in een opgepompte band aangedrukt tegen de buitenband. Plus: na 100 kilometer fietsen en de tent opzetten heb ik er nog minder zin in. Oorzaak onbekend: de Shredda is nog helemaal in tact.

Achterband vervangen
Tijdens het plakken zagen we ook hoe slecht mijn achterband er aan toe is. De Almotion loopt voortdurend aan. Ik moet heel voorzichtig inpakken want de wielkast achter lijkt wel van carbon vloeipapier. Dan testen of er niks aanloopt. Maar als ik onderweg dan over bobbels rij: dan is ie er weer: fwiep-fwiep-fwiep-fwiep. Het was duidelijk: met de Almotion zou ik het niet terug halen naar Nederland en Dave maakte zich zorgen over een mogelijke klapband tijdens een afdaling.

Op zoek naar fietsenwinkel
In het drukke Flensburg daarom gezocht naar een fietsenwinkel die op zaterdag na 15.00 uur nog open was. Lang leve Google Maps! Bellen. Ze zouden een Marathon Plus 40-559 hebben. Adres invoeren in de GPS en na een paar steile klimmetjes stonden we voor de deur. Heel Duitsland loopt uit voor onze velomobielen “so etwas habe ich noch nie gesehen!” maar bij het Fahrad Station was er nul interesse. En alleen een 40-559 van Vaag Merk. 26 Inch, dat was maar een rare maat (hele winkel stond vol MTB’s). Vouwband? Wat is dat? Genoegen genomen met een Schwalbe Range nogwat 47-559 en die er direct omgelegd. Gelukkig loopt die ook al niet meer aan, toch 8 mm smaller dan de Almotion.

Versleten zijkant Almotion

Volgens Dave rolde ik nu sneller de heuvels af, hoefde hij niet meer zo vaak te remmen. Helaas heeft Dave steeds problemen met schakelen naar het kleinste blad en dat is inmiddels bij sommige klimmetjes echt wel nodig. Ondanks Theo’s online adviezen, die leken te werken, ging het onderweg toch weer mis, volgens Dave omdat zijn frame zo slap is dat alles steeds verbuigt.

Na Flensburg volgde al snel de grens met Denemarken.

Denemarken linksaf!

Door het gedoe met de banden eerst een pizza in Aabenra voordat we doorfietsen naar de teltplads.

Overnatnung i det fri: er is alleen een koude buitendouche, brrr.

Ingang Teltplads bij de kerk

 

Verwarmingssysteem buitendouche. Legionella?

9 Reacties op “D-DK etappe 6/15: fwiep-fwiep-fwiep-fwiep

 1. Hi Belle,
  Leuk jullie verhalen te lezen! Dat de ketting niet makkelijk op en af het kleine blad gaat is geen gevolg van het slappe frame maar vrijwel zeker van de derailleur. Als Dave een SRAM X9 achter heeft, ligt daar de oorzaak. De veer van deze derailleur is wel sterk genoeg voor een racefiets maar niet voor de drie keer zo lange ketting in onze velomobielen. De SRAM X0 heeft een twee maal zo sterke veer en deze houdt de ketting veel beter op spanning. Als een X0 goed is afgesteld en de juiste kettinglengte heeft, loopt het allemaal als een zonnetje.
  Fijn reis verder.
  Groeten,
  Wim

  • Bedankt voor je advies. Herkenbaar. Niet alleen achter speelt het probleem met de kleinste tandwielen maar ook voor krijgt hij hem niet in het kleinste blad. De hele zaak met bladen voor zwiept tijdens het trappen. Slangengang van de bladen (fish tail).

   • Dat het voor niet lukt is absoluut ook te wijten aan de achterderailleur. Als de ketting maar wat heen en weer zwabbert door een slappe veer van de achterderailleur, is het schakelen voor een crime. Achter blijft een SRAM X9 wel schakelen.
    Ook de juiste kettinglengte even controleren. Schakel voor en achter op de grootste bladen. De kooi van de achterderailleur moet nu 45 gr. naar voren wijzen. Staat ie bijv. verticaal naar beneden, dan is de ketting te lang.

 2. Je zou kunnen overwegen de achterste wielkast te laten verstevigen door Velomobiel, zodat deze minder makkelijk indeukt. Er kan dan ook ruimte worden gemaakt, waardoor de Almotion (of een andere band met deze breedte) wel past lijkt mij. Een fijne reis en leuk om jullie verslagen te volgen.

  • Ook zonder bagage liep bij mij de Almotion aan in de bochten naar links.
   Dat had ik hier volgens mij ook al wel een keer vermeld.
   Die band is gewoon te breed voor een standaard wielkast van een XS.
   50mm is echt het maximum.

   Met de 47-559 Marathon Racer heb ik ook nergens meer last van. Over die band ben ik trouwens zo tevreden, dat ik de laatste 2 exemplaren van velomobiel.nl heb gereserveerd en die ga ik morgen ophalen :-) Blijkbaar is deze maat (bijna) nergens meer te koop.

   • Ik weet het Wim ;-). Velomobiel.nl kan je wielkasten uitzagen en dan past de Almotion. Alleen zitten die uitsnedes nu, met de kampeerbagage erbij en meer water/voedsel, niet meer op de juiste plaats.

  • Voor twee personen een perfect ding. Maar voor meer mensen niet geschikt. Gebruik brandspititus of brandalcohol. Bio-ethanol ontvlamt niet snel en geeft hoge vlammen. Bever spirit brandt het beste.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s