D-DK etappe 5/15: we liggen verwaaid bij windkracht 8 à 9 Bft.

 • Aantal kilometers afgelegd: 111,5 van Hemmoor naar Bistensee
 • We zijn gestrand in: Ascheffel bij de Bistensee, Duitsland
D-DK-05

Vijfde etappe

Gisteren van Hemmoor door Rendsburg naar de Bistensee gefietst, in totaal 111,5 kilometer. Af en aan regen, harde wind en pittige buien. Sterk afgekoeld, naar zo’n 15 graden.

Op onze vorige ligfietsvakantie kwamen we door het dorpje Hongerige Wolf

Op de pont over de Elbe kwamen we in gesprek met andere fietsers die weer van alles wilden weten over onze velomobielen. Hoe hard ie gaat, waar de kampeerspullen zitten (vaak denken ze in de neus), of we versnellingen of Rohlofnaaf hebben. Iedereen was onderweg naar Denemarken.

Pont over de Elbe met bewonderaars van de velomobiel

Gisterochtend liet een van de naden in Dave’s Exped Winterlite slaapmat los. Dus die slaapt de rest van de vakantie op een bult. Ik dacht dat dit alleen mensen overkwam die de slaapmat hard oppompen en dan in een hete tent achterlaten maar het kan dus ook gebeuren als je gewoon zuinig bent op je spullen. Er zit wel garantie op, maar onderweg omruilen wordt waarschijnlijk een beetje moeilijk. Ook ligt de bon thuis.

Itzehoe bleek een pittige beklimming. Bij Rendsburg ligt een hele hoge stalen spoorbrug. We staken hier het Noord-Oostzeekanaal over met een zweefpont die onder deze hoge spoorbrug hangt. Heel bijzonder. Een paar tieners op de Schwebefährt vroegen me verbaasd hoe je uit zo’n fiets kon komen (ik had de schuimkap op). Dachten dat de fiets wel duur zou zijn (klopt) en vonden ‘m helemaal te gek (klopt ook)!

An der Hochbrücke nabij Rendsburg

Hangend onder de spoorbrug het kanaal over


Op de zweefpont

Omdat we de route niet dwars door stadscentra hebben gepland zien we van steden alleen de troosteloze buitenwijken. Met hele grote supermarkten, grote drogisterijen, etc. met een groot asfalt parkeerterrein er omheen. Beetje Amerikaans van opzet. Het geeft ons geen goede indruk van de steden in noord Duitsland. Maar Amsterdam kan je ook niet beoordelen na een fietstocht door de Bijlmer, dus hopelijk zijn ook deze steden niet zo troosteloos als ze op ons overkomen.

Gelukkig ligt er tussen de steden agrarisch landschap. Hier lijkt de tijd stilgestaan te hebben. Het boerenbedrijf lijkt in elk geval minder high-tech als in Nederland. Verder is het heerlijk rustig en de mensen vriendelijk.

Pinnen
In Duitsland kan je in supermarkten en restaurants pinnen (mit Karte bezahlen) maar voor de rest gaat alles met contant geld. We moeten dus alsmaar op zoek naar een geldautomaat.

Het fietsen ging lekker en we raken al gewend aan het klimmen (met 9-12 km/u) en dalen (tot 65 km/u). Zo goed zelfs dat we op vlakke stukken opeens zoiets krijgen van: huh? Hier moet je zélf trappen om vaart te maken. Vreemd opeens.

Wegen op de route
Afwisselend rijden we op de witte weggetjes op de kaart, gele of wegen met driecijferige aanduiding (in Nederland N-wegen, hier Landes oder Bundeswegen). De witte weggetjes kunnen slecht wegdek hebben. Van hobbeldebobbel asfalt, dat er dan weer uitziet als een lappendeken, dan weer met scheuren waar de natuur terugneemt wat de mens heeft proberen te plaveien. Soms bestaat het wegdek uit klinkers, waar het groen tussen alle stenen doorkomt. Niet het snelste type wegdek maar over het algemeen goed te doen met een velomobiel. De meeste 80-kilometerwegen hebben een apart fietspad dat net breed genoeg is om een tegemoetkomende fietser te laten passeren. Soms moet je echter ook op de rijbaan fietsen. Automobilisten houden goed rekening met ons en lijken ons altijd wel te zien.

Bundes oder Landeswege: binnen de bebouwde kom gaat de vluchtstrook over in fietspad

In dorpen moet je soms verplicht over het trottoir fietsen. Dat bestaat dan uit klinkers en er zijn steeds verlaagde uitritten in gemaakt. Omwille van de veiligheid en snelheid rijden we dan vaak op de geasfalteerde rijbaan. Door de hagen en dergelijke zou een uitrijdende auto ons niet kunnen zien.

Bijna altijd krijgen we van de Duitsers voorrang ook al komen ze van rechts. Zijstraten vormen ook weinig gevaar. De Duitse automobilist stopt eigenlijk altijd eerst, alsof er een zeskantig stopteken staat.

Storm
Gisteravond in de storm onze tent opgezet. Dan moet je goed oppassen dat je tent niet sneuvelt door een plotselinge rukwind zolang alle haringen nog niet in de grond zitten. Vannacht met de thermische lakenzak in de slaapzak geslapen. Dit was nèt te doen. Vanochtend zagen we dat voor vandaag en morgen windkracht 8 à 9 Beaufort wordt verwacht. Dit voelden we gisteren al opkomen. Hevige rukwinden onderweg. Ook zulke hevige hoosbuien dat we even moesten stoppen omdat we niets meer zagen.

Stormverwachting

Vanochtend dronken we onze koffie onder het afdakje van het toilethuis. Ik voelde de warme koffie helemaal naar binnen stromen en me opwarmen. Op zo’n moment besef je hoe koud je het hebt.

Ontbijt onder afdak damestoiletten: koud!

We hadden een rustdag gepland op de camping bij de Bistensee omdat het me een mooiere omgeving leek dan de volgende stop in Rødekro, Denemarken. Met slecht weer kan je echter beter op of in je fiets liggen is onze ervaring. Als alles ingepakt is en je bent weer lekker met de fiets onderweg: dat voelt altijd goed. Regen deert niet op of in de fiets.

Regen en koud
Regen op de camping is echter waardeloos. Je kan in je tentje gaan liggen, een wandeling maken en verder nat en koud worden of bivakkeren onder het afdak van het toilethuis waar het wel droog maar ook erg koud is. Regen in combinatie met kamperen is maar niks. Zelfs wereldfietser Frank van Rijn haat na al die jaren op de fiets nog steeds regen. Daarbij merk je dat de kou knaagt aan je reserves.

De Globetrotter Lodge

Omdat we vanwege de storm niet kunnen fietsen hebben we onszelf ingecheckt in het meest dichtstbijzijnde hotel. Lang leve booking.com! Voor het hotel moesten we eerst naar 98 meter hoogte steil klimmen, deels over een onverhard pad waar onze Almotion achterband doorslipte. Het schitterende hotel ligt bovenop een heuvel, de Aschberg! De velomobielen zijn stormvast gehuisvest in een technische ruimte van het hotel.

De velomobielen zijn ook onderdak

In no time wisten we de prachtige design hotelkamer met regendouche en panoramische uitkijk vanaf de heuvel om te toveren in een puinhoop waar grondzeil, tent, slaapmatten en slaapzakken uithangen om te drogen.

Design hotelkamer als drooghok

Telefoons, e-reader, toetsenbord, portofoons, velomobielaccu’s en powerpack hangen aan de stopcontacten. (Hoewel ik gisteren mijn accu na een week nog op 100 procent had met mijn zonnepaneel).

Het hotel heeft een uitzichtpunt

Storm is overmacht en dan gaat onze slecht-weermaatregel in (we nemen een trekkershut, B&B of hotel).

Eerdere foto’s uit Hemmoor

Auflauf, goede fietsbrandstof

Onze fietsen vanuit onze tent gezien

Een tarp is leuk speelgoed: constucties uitdenken, hier met twee (!) stokken

12 Reacties op “D-DK etappe 5/15: we liggen verwaaid bij windkracht 8 à 9 Bft.

 1. Mooi viaduct in Rendsburg. Die zweefpont is ook gaaf! Kende je die pont of ben je die per toeval tegengekomen?
  Balen van het slechte weer. Hoe komen de slaapzakken zo nat, is dat van condens of komt er ergens vocht naar binnen?

  • Ze zijn vochtig door het weer, er in slapen, niet nat. Altijd goed om donzen slaapzakken even uit te hangen voor je ze inpakt maar dat ging de laatste dagen niet. Matten worden aan onderkant wel nat omdat het grondzeil licht doorslaat. Dat wil je niet twee dagen ingepakt laten zitten.

 2. Vorig jaar Denemarken gedaan met 30 plus, maar dat is veel beter dan kou en regen. Geniet ervan, erg mooi land. In Denemarken zelf heb je lekvrije banden nodig. De (Flintstones) keren zich volgens zeggen met regen met de scherpe kant naar boven.
  Have fun

  • Vanwege de grove-grintwegen? Ik hoop dat ik ze heb weten te. vermijden op onze route. We rijden op Shredda’s/Almotion. We controleren regelmatig het bandoppervlak op steentjes die zijn blijven hangen.

   • Nee niet vanwege de grintwegen. Flint stones komen alleen maarin Denemarken voor. Daar adviseren ze alleen te rijden met schwalbe marathon plus banden. Nogmaal het ergst is als het regent. Dus maar hopen op mooi weer voor jullie. Genier ervan

 3. Een vriendje van me zit in Klitmoller, Denemarken om te windsurfen. Het schijnt 1 van de zwaarste zomerstormen in jaren te zijn. Idd verre van ideaal voor jullie. Maar zoals men zegt; niets is zo veranderlijk als het weer. Geniet!

 4. Leuk en uitgebreid verslag! Inderdaad overlap tussen onze routes, tot iets boven Flensburg aardig gelijk. Ik heb die zweefveer in Rensbug gemist, achteraf iets te hard doorgefietst daar: Ik nam een fiets / voetgangers tunnel, iets minder spectaculair maar ook leuk. In Hemmoor heb je ook zo’n zweefveer.

  Die kou heb ik ook gehad, volgens de mensen was het zo’n 16 graden maar met de wind en regen lag ik ook aardig te bibberen op de ligger :) Gelukkig had ik wind veelal in de rug en werd het snel weer warmer.

  Nog bedankt voor de aero tip, ik neem dit eiland misschien in de route op, ik ben er nog niet geweest.

  Goede reis gewenst!

  • Ja de tent van Sierra Designs bevalt heel goed. Ik adviseer er wel een footprint bij te bestellen, deze wordn verkocht bij Rei.com. Stormproof, kan enorme hoosbuien aan en lekker luchtig.

   • Mooi dat hij tegen wat regen en wind kan. De footprint is overigens gewoon bij Bever te koop hoor.
    Als je nou op Aero langs de boerderij fietst op het meest zuidelijke puntje dan kun je bij mijn zus vast een lekkere kop koffie krijgen! Doe ze de groeten :)

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s