Werkkleding als goedkoper alternatief voor buitensportkleding

Wat heeft een bosarbeider en een kampeerder met elkaar gemeen? Wat heeft iemand  die in een koelcel werkt gemeen met iemand die gaat skieën? Ze spannen zich beiden in onder dezelfde temperatuur- of weersomstandigheden of in hetzelfde terrein. Alleen de een doet het voor zijn plezier en de ander omdat het zijn werk is. Waar gaat dit heen denk je nu? Wel, naar werkkleding als goedkoper alternatief voor buitensportkleding.

Omdat het aanbod aan techwool t-shirts bij Decathlon voor dames wat tegenviel de laatste tijd (of je moet van paars houden) ging ik op zoek naar een alternatief en dat heb ik gevonden, bij Engelbert Strauss. Hier kun je merinowollen t-shirts (dames/heren) krijgen van dezelfde kwaliteit als Icebreaker (200 gr/m2) voor de helft van de prijs. In drie kleuren: zwart, groen en blauw. De maat valt voor mij hetzelfde als bij Icebreaker.

Catalogus
Als je bestelt dan ontvang je je bestelling tezamen met een factuur. Die je dus betaalt na ontvangst van de goederen. Ook in de doos: zo’n heerlijk ouderwetse dikke catalogus zoals vroeger de Wehkamp-gids. Met achterin pagina’s met gereedschap. En voorin mannen die in overalls en fluoriserende hesjes poseren alsof het de laatste mode is. Maar er is ook praktische dames- en zelfs kinderkleding.

e_s_Bosbouwwerkbroek_met_snijbescherming_KWF-22942-1-634994671134548306

Hippe bosbouwbroek ;-)

Je vindt in de gids ook bijvoorbeeld softshelljacks, een balpen die op vochtig papier kan schrijven, ondersteboven en bij -20ºC (zoiets is ook te koop bij Zwerfkei maar dan tien keer duurder), merinowollen sokken (€ 11,98) die verdacht veel lijken op Smartwool sokken (€ 20,95), een veiligheids- annex skibril met dubbele glazen (“beslaat niet!”) en een water- en winddichte pet. Outdoorbroeken voor zo’n 50 euro van 65% polyester/35% katoen (hé zijn Fjällräven-broeken daar ook niet van gemaakt?).

Voor allerlei beroepsgroepen is er kleding te koop: van kok tot mensen die werken in het ziekenhuis, van horecamedewerker tot stucadoor. Van jassen tot schoenen, etc. Maar, één ding: het blijven wel Duitsers.

9 Reacties op “Werkkleding als goedkoper alternatief voor buitensportkleding

 1. Toch een kritische noot als jarenlang gebruiker van dit soort werkkleding waar het voor ontworpen is. (dat wordt toch min of meer verwacht Haha! ;-) )
  Het is vooral een trend deze kleding een stoer uiterlijk te geven. Daar is niks mis mee natuurlijk. Het gaat af en toe een beetje ten kosten van de functionaliteit.
  Ik merk dat er verschil is in draagcomfort tussen diverse merken aanbieders van werkkleding. Ik bedoel niet de maat, dat klopt vaak wel. Het zijn meer de details. Een zak op de verkeerde plek. Het hoeft maar iets te zijn en een naad gaat irriteren. Een kniebescherming die in de knielstand eindigt net onder de knie bijvoorbeeld. Het ergste is dat de velcro bij mij doorgestikt aan de binnenkant erdoor komt en in mijn knie krast tot bloedens toe na 1 dag dragen.
  Soms zijn er ‘handige’ lussen om gereedschap aan te hangen die gevaarlijk ergens achter blijven hangen. Ook de maat van de zakken verschilt nog wel eens. Ik heb nu een broek waar de steekzak op de heup niet eens mijn handen in kunnen, laat staan een zakdoek. De zak is wel groot genoeg, maar de ingang te klein…
  Pietluttig? Kan zijn. Heel goed dat deze leverancier het wel goed doet.

  Verder wil ik opmerken dat het een alternatief voor OUTDOOR kleding kan zijn. Op de camping, wandelen enz. Ik vind Cordura te ruw als stof om mee te fietsen. Het gaat schuren. Zeker als het nog nieuw is.
  In een velomobiel zitten bij mij de ‘handig’ dijbeenzakken in de weg. Ook de stiknaden irriteren bij mij. Bovendien zit het veel te warm en plakkerig. Dat hoeft bij de dure outdoor merkkleding niet het geval te zijn. Niet dat ik die dan wel gebruik met fietsen. Ik draag liever korte broeken en lycra.
  Nu ik dan toch bezig ben. (let wel, geen afbrekende kritiek, maar waarschuwing waar op te letten) Ligfietsen met een riem om vind ik zo wie zo niet fijn. Deze werkbroeken hebben soms 3 dubbel dikke en brede lussen met velcro aan elkaar gevouwen om gereedschapschorten of andere gereedschaphulpaanhangstukken (Scrable!) makkelijk en snel op te hangen. In een ligfietsschaal is dat maar een vervelende dikke bult in de rug.

  Kortom, als outdoor kleding wel zeker een goedkoop alternatief met prima kwaliteit. Maar voor ligfietsen…neuh. Niet voor mij dan.
  Nog een laatste aanvulling op de update van Marloes: Dat petje heb ik op het werk omdat ik veel langs de weg met winterdag werk. Prima als je hem met de flappen uit draagt. Met de flappen naar binnen (wat mogelijk is) is de pasvorm te klein en knelt hij op veel plekken.
  De onderkledinglijn (synthetisch thermo en wol) is prima bruikbaar voor vele doeleinden. Dus ook voor fietsen.

 2. die skibril lijkt handig, maar enkel met ongekleurde beglazing bruikbaar in combinatie met LED verlichting ! ik velomobiel al jaren ’s winters met een dubbelwandige motocross bril net om die reden.

  • Zo’n oranje glas geeft goed contrast bij nachtelijke/donkere omstandigheden. Het is eigenlijk een nachtbril.

   • Jawel, maar een witte led is een goed getunede combinatie van slechts 3 lichtfrequenties. Als er één door de filter van het oranje glas niet wordt doorgelaten zie je nog amper iets. Been there, done that.

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s