Tweede klembeugel ook gebroken

Gisteren schreef ik over de gebroken klembeugel van de trapas in mijn Quest XS. Theo van Velomobiel.nl, waar ik toevallig was om gezellig samen met Dave zijn gerepareerde fiets op te halen, verving de gebroken beugel en gaf me een reserve mee.

Op de terugweg piepte de fiets echter nog steeds, zij het wel minder dan voorheen. Met name door de reacties op de post van gisteren door onder andere Kees: “euvel zich al een tijd aankondigde in de vorm van rare geluiden”, Wilco: “als er rare geluiden zijn wil ik ook weten waar het vandaan komt om het op te lossen” en Adri: “geluiden die ik anders niet hoor? Gelijk op zoek, problemen onderweg zit ik niet op te wachten!” vandaag toch maar even de fiets op zijn kant gelegd.

En ja hoor: voorste beugel was ook gebroken. Meteen kwam de reserve dus goed van pas. Ik heb gisteren dus echt wel veel geluk gehad dat ik Dronten nog fietsend heb bereikt.

IMG_8720

Gebroken klembeugel trapas Quest XS

Even prutsen door de voetengaten en de reserveklem zit op zijn plek. Dat gaat makkelijk met de hand en alleen even het laatste stukje ‘vast is vast’-draaien met de inbussleutel.

IMG_8709

Even prutsen door de voetengaten en de nieuwe klembeugel zit op zijn plek

Nu heb ik alleen geen reservebeugel meer. Dus die staat nu op het lijstje ‘things to do voor de vakantie’.

5 Reacties op “Tweede klembeugel ook gebroken

 1. Hoi Belle,

  Om die reden had ik er gelijk 4 nieuwe besteld bij de mannen in Dronten…….Nu heb er een paar achter de hand!
  Wat je opmerking over de kettinglengte betreft zit je vrij goed denk ik, Wim Schermer schreef er ooit het volgende over:

  Hoe kun je nu beoordelen of de ketting de goede lengte heeft? Schakel vóór op het grootste blad, schakel achter op het grootste blad. De kooi van de derailleur, de lange poot, moet nu bijna horizontaal vooruit staan. Staat de kooi lager dan ongeveer tien voor het halve uur, dan moeten er één of meer schakels uit de ketting. Staat de kooi helemaal horizontaal, dan is de ketting te kort. Waarschijnlijk zal de derailleur dan ook niet goed schakelen omdat er dan onvoldoende kettinglengte is om over de tanden te springen. Deze laatste situatie moet zeker vermeden worden omdat de derailleur kan worden verbogen.

  Daar kan je wel weg mee denk ik?

  Bij mij waren na 6 schakels verwijderen de afloopproblemen afgelopen……..
  Succes!

  Groeten, Adri.

  • Bedankt voor je adviezen! Ik ga morgen even naar de grootste bladen schakelen en kijken hoe de kooi er dan bij hangt.

 2. On my DF, both clamps broke at the same time (I know it because I checked the trappas just before the ride and both clamps were fine). That was in the middle of my 42 km commute so I couldn’t move any further. Now, I have a special set of stainless steel clamps that Allert made, so far so good.
  By experience, as you as I start to here a new noise in the velomobiel, it’s better to find the root cause as soon as possible, otherwise, there is a really high chance that a part will break in near future.
  Greetings, Clément

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s