Denemarken-koorts breekt uit

De Denemarken-koorts is uitgebroken. Dat komt omdat onze reisplannen concreter worden. We hebben een doel, we hebben een datum en we hebben een route: 1500 kilometer. En we hebben nog maanden te gaan voor de voorbereidingen. Voorpret!

We hebben de Europakaart van OpenFietsMap aan elkaar weten te puzzelen, want de route naar Denemarken ligt net op de grens van van de drie Europakaarten: noord, oost en west. De beoogde fietsroute loopt over de Deense eilanden Fyn, Langeland en Lolland en het Duitse Fehmarn.

De route

De geplande route (violet) met escape plan (aquablauw)

We hebben een afsteekje gemaakt langs de Elbe (lichtblauw op de kaart) voor als de totale afstand onhaalbaar blijkt door omstandigheden als gezondheid, materiaalpech, slechte wegen of iets anders onvoorzien. Als we het afsteekje nemen is de route 889 kilometer. We besluiten om geen officiële routes als de North Sea Coast Route, Baltic Sea Route of de Jutland-route te volgen maar onze eigen weg te gaan. Die toeristische routes bevatten ons teveel omwegen, (half) onverharde stukken, klaphekjes of te smalle paden. De Oostzee-route van Bikeline vormde wel de inspiratie voor deze tocht. De weg valt in Denemarken goed te controleren met Google Street View, voor Duitsland moeten we terugvallen op Google Earth.

Uitrusting
De uitrusting ligt onder de loep. Het moet liefst lichter maar vooral minder volume innemen. De slaapzak en -mat kunnen kleiner. We zijn dol op onze Sierra Designs Backcountry Beds maar er is inmiddels een versie uit die lichter is, met beter dons (850 in plaats van 600 cuin): de Elite 850 2-Season. Weegt in maat Regular 760 gram. Helaas nog wel steeds eendendons in plaats van het kwalitatief betere ganzendons. En niet in Nederland verkrijgbaar, wat een ‘leuke’ naheffing door de Douane betekent aan de voordeur. We overwegen om onze Exped-matten te vervangen door een ultralight-versie. In de niet-bijgeleverde pump-bag kan je je slaapzak stoppen en heel klein maken door deze vacuüm te zuigen.

Het is goedkoper om een trekhaak bij Velomobiel.nl te laten maken en een Radical Design Cyclone fietskarretje aan te schaffen dan nieuwe slaapzakken en -matten. Maar Dave herinnert me er aan dat de inspiratie van Allert om de Q4W te ontwerpen een tocht met zo’n karretje was. Het kost teveel kilometers per uur en dan is het doel, Denemarken, niet haalbaar in drie weken vakantie.

Tent
Welke van onze tenten nemen we mee, The North Face Rock 22 of de Vango Nimbus 300? De Rock 22 is lichter maar ook 10 jaar geleden gekocht in Pennsylvania dus wellicht is het tijd voor zijn pensioen. De Vango-tent heeft meer leefruimte wat fijn is bij regen. De Vango-tent opzetten met vier stokken kost echter meer tijd dan de Rock 22, die er maar twee heeft. De beperkte bergruimte voor spullen (het voortentje is 30 centimeter diep) is nu geen beperking: spullen kunnen droog in de velomobiel liggen. Maar misschien kopen we nog een vervanging voor de Rock 22. We denken aan de Lightning 2 van Sierra Designs. Die is licht, snel op te zetten en af te breken, kan staan zonder haringen, alleen één iemand moet wel zowel de binnen- als buitentent meenemen omdat die één geheel zijn. Het innovatieve ontwerp (geen voortent, deels enkeldaks) en lage gewicht (1,76 kg) spreken ons wel aan. We worden nog grammenjagers! Hoewel, de tent kan nog lichter maar ik wil polyester doek en geen nylon.


Schoenen

Omdat de Northwave winterschoenen me zo goed bevallen heb ik nu zomerschoenen van Northwave besteld met dezelfde zool en hopelijk zelfde leest. Ze zijn in verschillende kleurcombinaties te krijgen en ik kies de zwarte met fluoriserend gele accenten. Dave bromt “als jij zo nodig als een rock star uit die fiets wil stappen.” Moet hij zeggen, hij stond eens met zijn band op Lowlands en Noorderslag, wie is hier nu de rock star? Dave vindt dat ik net zoals hem schoenen van Bont zou moeten aanschaffen maar die worden vanaf maat 42 verkocht. Een maatje te groot dus. Ik koop de Northwave schoenen bij Rose. Mantel heeft ze ook maar verkoopt ze pas vanaf maat 42. Vrouwen hebben weinig keuze in fietsschoenen en ik heb het geluk dat ik met mijn maat 40 soms ook op de herenafdeling kan rondkijken.

Northwave Scorpius S.R.S

Northwave Scorpius S.R.S

Banden
We reden vorig zomerseizoen (ik overdrijf nu een beetje want ik heb de velomobiel pas sinds september) met Durano Plus-voorbanden (28-406). Dave had de Marathon Racer als achterband, ik de Durano Plus (35-559). We willen banden met een lagere rolweerstand maar ook niet teveel kans op lekrijden. Dave spelt de bandentesten van Wim Schermer en de van de Fiets en Wandelbeurs meegenomen Schwalbe-catalogus. We besluiten te gaan voor wat Velomobiel.nl aanprijst: Schwalbe Shredda’s (40-406) en Almotion (55-559).

Lader/accu
We vinden de lader van de velomobiel veel te groot en onze velomobielen hebben ook nog verschillende laders en accu’s. Ook hier gaan we voor naar alternatieven kijken.

10 Reacties op “Denemarken-koorts breekt uit

  • “Wat je thuislaat is meegenomen” is ook een prachtig boek over het 100-jarige bestaan van de NTKC en de geschiedenis van kamperen in Nederland. Uit 2012, dus misschien hadden ze het van Joeri.

 1. Voorpret, zeker!
  Ik kijk nu al uit naar je reisverslag en foto’s.

  Ondertussen lijkt “Gadget Queen” wel een goede titel voor je.
  Bijna geen blog te vinden waarin zo diep op de uitrusting, ook naast de fiets wordt ingegaan.
  Reuze handig als je nieuwe spullen wil aanschaffen.

  Veel plezier verder met de voorbereiding.

  • Goede tip, dank! Dave en ik hebben allebei een GPS, niet alleen omdat het fijn is zelf ook de weg te weten en niet de ander te hoeven volgen maar ook om een back-up te hebben. Maar dit is een interessante app, ga ik bekijken. Welk GPS-toestel heb je?

   • Ik heb een Garmin Oregon 400t. Langere tracks kan ik soms niet laden en krijg dan een foutmelding. De routes die ik op mijn iPhone laad met gps.motionx heb ik tot-nu-toe met de routeplanner van de fietsersbond gemaakt en dat werkt goed. De usb-aansluiting in mijn Quest heb ik wel hard nodig, want anders is de batterij van de iPhone snel leeg.

 2. Mocht je interesse hebben ik heb nog een Almotion te koop, € 20,- ophalen Alphen aan den Rijn of € 24,- opsturen.
  Er is maar 70 km mee gereden

 3. Leuk, he, die voorbereidingen. Je ziet de reis al helemaal voor je. Ook dat uitzoeken van geschikt materiaal is een uitdaging. Ik schafte me daarvoor enkele jaren geleden een Vaude Norrsken mat aan (660g) en een donsslaapzak, lekker compact en licht (600g, Lafuma). De tent koos ik wat groter, zodat ik ook bij slecht weer voldoende plaats heb. Da’s een Vaude Mark 2P (net geen 3 kg). Het ontwerp is al wat ouder, maar het is wel een tentje dat je in drie minuten op zet.

  Met de Oregon 450 gps ondervond ik ook dat je de tracks niet te lang mag maken (ik gebruik geen routes, want die zijn nog beperkter), maar voor de rest had ik daar nog geen problemen mee.
  Die Radical Cyclone beviel me dan weer prima tijdens de lange reis vorige zomer. Maar dat is ook een persoonlijke keuze. Als je zonder kar verder kunt, is het nog beter om wat tempo te maken.
  Alvast een goeie reis gewenst!

 4. Toevallig lees ik je mooie blog en toevallig zie ik dat jullie ongeveer hetzelfde rondje willen maken als wij roeifietsers. Ons plan is na de jaarlijkse toertocht vanuit Garnwerd die richting op te gaan. Hoewel voor mij niet 100% zeker, omdat ik ook al de uitdaging op de roets naar Santiago wil aan gaan. We gaan het zien en ik zie je vast weer in Rütenbrock!

Aanvullingen, tips, vragen? Laat hier je reactie achter:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s